Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2017 » Декабрь » 25
Юрко Дєдиваівалі: про ленд-ліз та солярку

Юрко


Оценка: 2.3/5 Голосов: 25

Дєдиваівалі: про ленд-ліз та солярку

25.12.2017, 21:11:07 2502 2.3 13

Чому в СРСР американці постачали винятково дизельні Шермани?
Шермани американці вважають найкращим танком WWII. Вироблявся він десятками тисяч на десятках заводів. У декількох країнах світу. Танк бензиновий. Але в СРСР постачався винятково його дизельний варіант. 4246 штук спеціальних дизельних Шерманів. Чому?

Тому що тоді, як і зараз (ХХІ сторіччя), Росія БАНАЛЬНО не могла забезпечити себе бензином. Так. Сталін видобував мільйони тон нафти. Але не міг виготовляти обладнання для перегонки нафти на бензин. Так само як і Путін зараз. Сирої нафти і примітивної соляри Сталін мав у надлишку. А якісного бензину не вистачало навіть для літаків.

Під час війни 2/3 використаного авіабензину привезли американці по Ленд-лізу. Більшість виробленого в СРСР - виробили на привезеному із США по Ленд-лізу обладнанні. З додаванням теж повністю привезеного по ленд-лізу тетрра-етил-свинцю. "Сможем пафтаріть"?...

Дефіцит авіапалива і до війни у мирний час був дуже сильним. Настільки, що крадений у французів дизельний двигун харків'яни переробили на В-2 саме для авіації. Але "авіадвигун" В-2 був лайном навіть для невибагливого СРСР. Маючи аж 1000 кг маси розвивав всього 500 к.с. потужності. Для порівняння бензиновий двигун штурмовика ІЛ-2 розвивав 1500-1800 к.с. при масі 880 кг. Авіадвигун винищувача ЯК-9 при масі всього 570 кг розвивав - 1100 к.с . При цьому виробництво дизельного двигуна складне і коштувало в СРСР удвічі дорожче аналогічного бензинового. 
Саме тому всі танки світу (на яких не економили) юзали авідвигуни. Дешеві танки юзали дешеві двигуни цивільних бензинових вантажівок.

Але у радянських танкістів не було навіть такого лайна як В-2. Окрім того і вибору не було - всі "крихти" авіапалива зжирала катастрофічно численна авіація.

До переваг В-2 радянська історіографія називає:
1) "Дешевизну" соляри. Для тих хто молодше мене поясню. В СРСР таке слово як "ціна" мало дуже ефімерне, штучне застосування. Деякі товари були "НЕдифіцитні", тобто нахрін нікому непотрібні навіть безплатно. Решта товарів були "дефіцитні", тобто за гроші взагалі не купиш. Тобто їх можна було придбати лише з порушенням закону "по блату". Це називалося "дістати". В часи Сталіна "авіапаливо" було дефіцитом. Як "джинси". А соляра була "Не дефіцитом", як галоші. Зайвого бензину ще й для танків просто не існувало в країні. Навіть конче потрібного для літаків не існувало в достатній кількості.
2) Економічність дизельних двигунів. Радянський танк жив у бою в середньому 40 секунд (радянська офіційна статистика). Навіть, як що порахувати відстань від найближчої залізничної платформи до місця бою, він не встигав щось зекономити. Окрім того радянський варіант В-2 жер мастило як бегемот віники. Навіть, якщо сталося диво і з двигуна чомусь не капає. В результаті мастило у ньому завжди закінчувалося раніше за соляру. Тому досвідчені танкісти (ті хто дожив до такого казусу - вже вважалися досвідченими) завжди один паливний столітровий бак заливали мастилом. 
3) Пожежостійкість соляри. Так, рідка соляра горить гірше бензину. Але пари соляри в баках вибухають ще феєричніше за бензин (Фото-1). "Тогда как 24% боевых машин уничтожено только вследствие внутреннего взрыва, причем никаких следов пожара в них не обнаружено. Часто даже боезапас полностью сохранен в укладках. " А ще дуже невдалим було розташування паливних баків навколо екіпажу вздовж бортів. Фактично, майже всі снаряди в корпус неминуче прилітали "в бак"(Фото-2). 
Тому дизельні Т-34 горіли удвічі частіше за бензинові Т-70 і бензинові Тигри (радянська статистика Курської битви).

До мінусів я зарахую:
1) В рази вища ціна ніж за бензиновий.
2) Менша потужність на одиницю маси.
3) Неможливіть запустити в мороз. Як їх прогрівали для запуску взимку? Засовали під танк спеціальне металеве корито наповнене солярою і підпалювали соляру. "Ждать 15 минут до полной готовності"... Уявили картину маслом? Вірніше кіптявою? І на горизонті декілька десятків таких стовпів... Радянський солдат по тривозі одягався поки горить сірник. Радянський танк "по уставу" мав фору 15 хвилин на прогрівання саме таким способом. 
4) В рази більша шумність за бензиновий. Цей недолік на Т-34 множився на відсутність глушників як явища. Т-34 ізригаві із двох сопел двигуна танкове ревіння і відкрите полум'я. Німці (ті що написали мемуари) спочатку чули це ревіння 38-літрового двигуна за горизонтом. Лише потім пізніше мали шанс його побачити. Як що артилерія "не допрацює". Зніміть глушника з нещасного Жигуля, і помножте його звук в десятки раз мікрофоном і колонками. Тоді ваші сусіди зрозуміють що таке "арійська ненависть". Вночі полум'я з сопел випускного колектора Т-34 приємно підсвічувало ціль в німецьких прицілах.

Саме тому США випускали бензинові танки Шерман десятками і десятками тисяч. А Сталіну везли значно дорожчі у виробництві дизельні Шермани. Що б до них ще й бензин в СРСР не волочити крізь вовчі зграї німецьких субмарин. І так вже на всю радянську авіацію везли. Далеко не завжди вдосталь і не завжди вдало допливало.

P.S:
1) Харків, як розробник дизельного двигуна В-2, відмовився від нього на своїх танках ще в часи СРСР. Харківські танки змінили з тих пір вже декілька різних поколінь двигунів. І турбіни, були, і опозитні. Переважно всеїдні.

Челябінськ продовжує ставити на танки модернізовані В-2 навіть зараз.

Павло Марчук

Світлина від Павла Марчука.
Світлина від Павла Марчука.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 13
Lisa111
1 Роман (Lisa111)   • 22:00:05, 25.12.2017 [Материал]

"Чому в СРСР американці постачали винятково дизельні Шермани?"
Потому, что бензиновые нахрен никому не нужны были - они горели на раз. Любое попадание в моторный отсек приводило к пожару и выводило танк из строя. После войны никто бензиновые танки уже не выпускал - это был пережиток.

"Шермани американці вважають найкращим танком WWII."
В плане поддержки пехоты в бою - вполне возможно, но в танковом бою...Против Пантеры был вообще бесполезен а Тигр мог пробить разве что выстрелив в упор в жопу (звините, в двигательный отсек - там броня из-за развески была гораздо тоньше).

"Що б до них ще й бензин в СРСР не волочити "
Насколько я знаю, то США во время войны успешно продавало топливо и СССР и Гитлеру. За время войны немцы не потопили ни одного корабля с нефтью "Шелл", они их тупо не трогали...

Юрко, как там твои пальцы-считальцы? )))
dakar
3 Инспектор Кранник (dakar)   • 00:10:30, 26.12.2017 [Материал]

---После войны никто бензиновые танки уже не выпускал - это был пережиток.
И опять ты показываешь свои три класса образования.
Рома, ты дурачек. Не пиши длинные сообщения, ты палишь свою глупость и недалекость.
Lisa111
4 Роман (Lisa111)   • 01:39:06, 26.12.2017 [Материал]

Дакар, дурачёк у нас ты. Действительно, некоторое время делали, но насколько я знаю, сейчас уже таковых нет.

По остальному тексту претензий нет? Вот спасибо!
Я пишу из головы и иногда могу немного ошибаться. Конечно, что ты, перед этим погуглив, выглядишь намного умней! ))))) С Гуглом любой дурак выглядит умным. )))
Ответ: "Я топлю за правду на чьей стороне она би ни била" (Лиза)
Berserk80
2 Che (Berserk80)   • 22:24:36, 25.12.2017 [Материал]

Юрко бензиновые двигатели горят намного чаще чем дизельные.
В принципе я понимаю что спорить бесполезно, но мне приятно, что такие отсталые (по твоему мнению) советы дали просраться как немчуре, так и ее прихвостням педерастам бандеровцам, шухевичам и прочей нечисти.
Lisa111
5 Роман (Lisa111)   • 01:47:52, 26.12.2017 [Материал]

Юрко, вот поясни мне:
1) Вот в танках якорь где?
2) А мячики квадратные бывают?
3) Ты больше папу или борщ любишь?

Юрко, давай я тебе такой же маразм писать буду, что и ты мне. ))))) Без обид, но все твои комменты из моего блога на ТРИ буквы по причине тупости.
Ответ: Займись краще своїми прямими обов'язками - йди вимий унітаз, бо господар-турок вже незадоволений.
manitu
6 Keeper (manitu)   • 10:52:39, 26.12.2017 [Материал]

1. "Росія БАНАЛЬНО не могла забезпечити себе бензином."
Объяснять даунам разницу между СССР и Россией в период ВОВ?
2.Авиабензин. За время войны в СССР произведено 4700 тыс. тонн. Получено по ленд-линзу 2586 тыс.тонн, т.е. свыше 50% от произведенного в СССР. За что спасибо союзникам в борьбе с нацистскими выродками.
3. Большенство современных танковых двигателей дизельные — потому, что в СССР их удачно внедрили одними из первых
Проиграли твои нацисты войну, Юрко.
Не препятствуем Юрку мазать йодом свой горящий пукан. НГ на носу... фейервек однако
Ответ: А кока така разніца мєжду Московієй і СССР?
Lisa111
7 Роман (Lisa111)   • 12:23:48, 26.12.2017 [Материал]

Юрко, тебе осталось ещё 99 раз меня процитировать. )))
Знаешь в чём разница между мной и твоими однодумцами?
Я ловлю вас по-крупному - на сознательном искажении фактов целыми блогами.
Вы ловите меня на мелких деталях, которые я просто иногда подзабываю, НО которые смысла не меняют.
ТараСС с САХаном вообще ловят меня на опечатках. ))))

Ну и я тебя с ХАСаном поймал на том, что вы даже на пальцах считать не умеете.)))))
Ответ: "Я топлю за правду на чьей стороне она би ни била" (Лиза)
manitu
8 Keeper (manitu)   • 14:11:54, 26.12.2017 [Материал]

"А кока така разніца мєжду Московієй і СССР?"
Такая же как между тобой и Хоакиной... у тебя 43 размер ноги, у нее 39. Между ногами
Lisa111
9 Роман (Lisa111)   • 14:33:01, 26.12.2017 [Материал]

Юрко, мне очень приятно, что ты меня цитируешь и что тебя раздражает, что ты топишь за противоположную сторону. )))
Ответ: "Я топлю за правду на чьей стороне она би ни била"
Sams2
10 Александр (Sams2)   • 10:09:35, 27.12.2017 [Материал]

Так забавно, когда полный дилетант начинает писать о том, о чем он даже представления не имеет. Двигатель В-2 обогнал свое время - 4-клапанный V-образный двигатель с верхним расположением распредвалов - для того времени было очень революционно. Прямой впрыск, позволяющий использовать разные виды топлива - впервые. Кстати, в мороз дизель заводится намного легче, чем карбюраторный.
И Юрко, ну если уж что-то пишешь, то хоть немного думай - " ревіння 38-літрового двигуна" - ты в своем уме?
Lisa111
11 Роман (Lisa111)   • 12:01:43, 27.12.2017 [Материал]

Автор этого твора, судя по всему Павло Марчук, - бывший пограничник и о танках знает из Интернета.
Ответ: "А какая разница, кто написал, если правда? " (Лиза)
Lisa111
12 Роман (Lisa111)   • 14:27:37, 27.12.2017 [Материал]

Юрко, мне никакой разницы кто написал. Это я ВАМ вашим же вариантом ответил. Мне сразу было понятно, что автор танки только на картинках видел.

Пиши ответы нормально а то получается, что люди сами на свои комменты отверы пишут. Лично я больше на такое отвечать не буду.
Ответ: "Я топлю за правду на чьей стороне она би ни била"
manitu
13 Keeper (manitu)   • 18:44:15, 27.12.2017 [Материал]

Сей бред, даже самые безграмотные твои "друзі" как би-дно и вдым не поддержали... даже они эволюционируют в отличии от тебя Юрко.
Присоединяюсь: пиши ответ нормально, хитрюга... красный цвет оценок твоих комментариев, напоминает герб ТараССа.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо