Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Май » 25
antikorZt Кому лізинг мачуха, а кому мати рідна

antikorZt


Оценка: 4.3/5 Голосов: 6

Кому лізинг мачуха, а кому мати рідна

25.05.2018, 07:42:43 1630 4.3 2

Нещодавно Житомир придбав у лізинг нові автобуси для комунального підприємства «Трамвайно-тролейбусне управління». 17 нових автобусів МАЗ коштували міському бюджету 53 мільйони 482 тисячі гривень. Транспортні засоби обладнані відкидним трапом для інвалідного візка, кондиціонерами, пристроями GPS, радіообладнанням, системою інформування пасажирів, системами відеоспостереження, зовнішнім гучномовцем для оголошення номеру маршруту. Їх загальна пасажиромісткість складає 72 особи, з них 27 місця для сидіння. Міський голова Сергій Сухомлин, його заступник з питань транспорту Дмитро Ткачук разом з іншими чиновниками Житомирської міської ради, активно хизувалися покупкою. Робили вони це так, нібито купили транспорт за власний рахунок, а не у лізинг, відсотки по якому сплачуватимуть житомиряни.
 
Все починалося зі скандалу
Історія про те, як Житомир купував автобуси розпочалася ще у 2016 році і зараз представники міської влади, напевно, вже і самі не пам’ятають, що обіцяли та про що балакали. Активно про це міський голова почав говорити на початку 2017 року. Разом зі своїм заступником з питань транспорту Дмитром Ткачуком він неодноразово їздив у закордонні відрядження, аби власними очима побачити машини та поспілкуватися з виробником. У березні 2017 року Сергій Сухомлин відвідував завод «ZhongtongBus» у місті Ляочен у Китаї та провів переговори щодо поставки електробусів у Житомир і відкриття потужностей із виробництва на базі Житомирського ТТУ. Чого, на жаль, так і не сталося. Далі разом з Дмитром Ткачуком вони їздили на міжнародну виставку WarsawBus 2017 – одну з найбільших у Європі, де було представлено 134 учасника. У квітні 2017 Сергій Сухомлин літав у Турцію, щоб зустрітися з представниками компаній Otokar, ISUZU і Karsan. Тоді мова йшла про закупівлю 100 міських автобусів. За декілька місяців риторика міського голови змінилася і він почав говорити про те, що і 40 автобусів вистачить для того, щоб у міста була можливість диктувати свої правила перевізникам
 
Так і не визначившись з виробником автобусів, влітку 2017 року КП «Трамвайно-тролейбусне управління» оголошує тендер на закупівлю 40 дизельних автобусів загальною вартістю 124 мільйони гривень. Проте і тут все не було так легко. ТОВ «Чернігівський автозавод» 22 серпня подає скаргу на ТТУ щодо обмеження конкуренції та дискримінації учасників, а рішенням Антимонопольного комітету від 14 вересня КП «ТТУ» зобов’язали внести зміни до тендерної документації. Далі 29 вересня ТОВ «Чернігівський автозавод» знову подає скаргу, а 23 жовтня ТТУ знову зобов’язують внести зміни у тендерну документацію. Третю скаргу подали 3 листопада і 24 листопада Антимонопольний комітет знову приймає рішення, яким зобов’язує замовника внести зміни до тендерної документації. Так сталося і в четверте, у грудні 2017 року. В усіх скаргах представники ТОВ «Чернігівський автозавод» зазначають, що за умовами тендерної документації Замовника (тобто ТТУ) жоден з виробників не може дотриматися технічних характеристик міського автобусу середньої місткості, що є предметом закупівлі, такі характеристики відповідають лише білоруському виробнику автобусів марки МАЗ.
Тоді заступник міського голови Дмитро Ткачук перед представниками ЗМІ нарікав на ТОВ «Чернігівський автозавод», що нібито через їх дії місто не може нормально здійснити процедуру закупівель. Враховуючи той факт, що тендерна процедура через постійні оскарження затягувалася понад півроку, вартість автобусів зросла на два мільйони.
 
25 січня 2018 року Житомирська міська рада виділяє КП «ЖТТУ» 64 мільйони гривень на придбання автобусів екологічного стандарту Євро-5, а міська влада повідомляє, що має намір купувати автобуси не через тендер, враховуючи попередній досвід, а в лізинг. Депутати таке рішення підтримали.
12 квітня на розгляд депутатів Житомирської міської ради був винесений проект рішення про затвердження договору фінансового лізингу. Проте одностайної думки в депутатському корпусі щодо цього питання не було. Зокрема голова фракції «Батьківщина» Любов Цимбалюк зауважила, що депутати не ознайомлені з договором і враховуючи це, підтримувати його було б помилкою. Представники ж фракції «Опозиційний блок» вважали, що голосувати потрібно, бо житомиряни чекають на нові автобуси. Врешті, під час голосування даний проект рішення з 28 присутніх підтримало 20 депутатів при необхідному мінімумі у 22 голоси. Мер оголошує перерву, після чого депутати розглядають це питання повторно і тепер уже є 23 голоси «за». Піднявши поіменне голосування, вдалося встановити, що 2 голоси міський голова знайшов серед представників БПП, зокрема це був Юрій Мойсеєв та Микола Янушевич, а також 1 голос від депутата Василя Шевчука від фракції «Батьківщина».
 
Дострокового погашення не буде?
Перша партія автобусів прибула у Житомир 20 квітня. Урочисто їх представили житомирянам 21 квітня на майдані Соборному. Передбачалося, що автобуси почнуть обслуговувати місто через два тижні, тобто приблизно у середині травня. Проте станом на кінець травня автобуси і досі стоять. Спочатку, як зазначав заступник міського голови з питань транспорту Дмитро Ткачук, машини проходили технічний огляд. Потім міський голова Сергій Сухомлин розповів, що КП «ЖТТУ» проводить міжнародний тендер на закупівлю палива, тому терміни затягуються. Востаннє мер пообіцяв, що автобуси виїдуть 1 червня.
Та поки житомиряни чекають на оновлений рухомий склад трамвайно-тролейбусного управління, наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» вирішила розібратися з деталями. На наш інформаційний запит на ім’я міського голови, від КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» ми отримали копію договору фінансового лізингу з ПАТ «УКРГАЗБАНК».
Чи не найперше на що ми звернули увагу був пункт щодо дострокового погашення лізингу. На сесії Житомирської міської ради від 12 квітня 2018 року під час розгляду питання про затвердження договору фінансового лізингу Сергій Сухомлин запевнив усіх присутніх, що можливість дострокового погашення зобов’язань є: «Не буде фінансової кабали, тому що у нас є можливість дострокового погашення цього кредиту. На цей рік у нас передбачено в бюджеті і в програмі 64 млн грн (на закупівлю автобусів). Тому у нас є можливість хоч наступного місяця погасити кредит».
 
Проте згідно з пунктом в частини 1.2.2. договору, право Лізингоодержувача (КП «ЖТТУ) щодо дострокового викупу Предмета лізингу (автобусів), виникає через 12 місяців з дати початку строку лізингу. У графіку лізингових платежів зазначено, що їх взагалі має бути 13: один платіж щомісяця. Тобто згідно з договором фінансового лізингу, можливість дострокового погашення з’явиться лише через рік, проте в цьому вже не буде необхідності, адже залишиться лише один платіж. Зважаючи на це, цілком можна стверджувати, що на сесії Житомирської міської ради Сергій Сухомлин ввів в оману депутатський корпус, запевнивши усіх у можливості дострокового погашення кредиту.
Значним плюсом у договорі є те, що процентна ставка, яка становить не багато, але й не мало 17,9%, нараховується на суму фактичного щоденного залишку невідшкодованої вартості автобусів. Простіше кажучи, чим більшу суму ти погасив, тим меншу суму далі ти будеш сплачувати по відсоткам, які нараховуються на залишок. Ці умови є досить вигідними для КП «ЖТТУ», якби не одне але. Загальна ціна предмета лізингу складає 53 мільйони 482 тисячі гривень, авансовий платіж склав 21 мільйон 392 тисячі 800 гривень, тобто протягом 13 місяців КП «ЖТТУ» повинно сплатити 32 мільйони 089 тисяч 200 гривень. Перший платіж, який мав надійти 15 травня 2018 року склав 5 мільйонів гривень, проте наступні 11, згідно з графіком лізингових платежів, складають лише 50 тисяч гривень. Останній, тринадцятий становитиме 26 мільйонів 537 тисяч 500 гривень. Чому саме таким чином були розподілені лізингові платежі залишається під питанням, адже якщо більшу частину вартості лізингу можна було б виплатити спочатку, то для чого чекати весь рік і платити такі відсотки? До слова, щомісяця вони становитимуть близько 400 тисяч гривень, а в цілому за рік – 5 мільйонів 361 тисячу 111 гривен.
 
Наступним важливим пунктом є проходження обов’язкового технічного контролю автобусів. Згідно з договором ця послуга має проводитися виключно в сервісних станціях, визначених за погодженням з Лізингодавцем (тобто банком). За нашою інформацією, на технічний контроль автобуси повинні будуть їхати у Київ.
У договорі також зазначено, що не рідше ніж один раз на рік КП «ЖТТУ» має надавати можливість працівникам банку або суб’єктам оціночної діяльності, акредитованого банком, здійснювати оцінку вартості предмета лізингу, тобто автобусів. У разі, якщо в результаті переоцінки ринкова вартість предмета лізингу складає менше ніж 143% невідшкодованої вартості, КП «ЖТТУ» має сплатити суму відшкодування вартості автобусів. Тобто, якщо за декілька місяців нові автобуси зазнають, наприклад, значних пошкоджень ходової частини на житомирських дорогах, місто повинне буде заплатити банку, адже це майно, до повного погашення усіх платежів, не належить КП «ЖТТУ», а належить банку.
 
Хто ремонтуватиме і куди автобуси поїдуть?
Поки що незрозумілим залишається хто ж буде обслуговувати нові автобуси. На базі КП «ЖТТУ» не має достатньої кількості спеціалістів, так як і місця на території депо за адресою Вітрука, 11. На початку 2018 року міський голова Сергій Сухомлин в одному з інтерв’ю розповів, що база обслуговування нових автобусів буде обладнана на території колишнього тролейбусного депо на вулиці Ольжича. Проте роботи ведуться надто мляво. До речі, водії на автобуси вже нібито є. Ще у лютому 2018 року, під час свого річного звіту міський голова поділився з житомирянами гарною звісткою: автобуси ще не купили, а вже є 100 заявок від водіїв, які хочуть працювати. Проте віриться у це складно.
 
Також під питанням залишаєтьсяі те, на яких маршрутах працюватимуть нові автобуси. Як зазначав міський голова Сергій Сухомлин ще у 2017 році, автобуси курсуватимуть тими районами, які не забезпечені комунальним транспортом. Заступник міського голови Дмитро Ткачук, очевидно, має трохи інше бачення, бо 16 квітня цього року у інтерв’ю журналістам місцевого ЗМІ розповів, що міська влада не має наміру запускати додаткові маршрути і з перевізниками конкурувати не хочуть. «Ми не маємо наміру запускати якісь додаткові маршрути, мова йде про якісь існуючі маршрути. Тому тут багато що залежить від нинішніх перевізників і якості надання ними послуг (…). Це не будуть додаткові графіки. Якщо це буде, то це буде транспорт на повністю новий маршрут. Тому що робити пародії на існуючих маршрутах, влаштовувати гонки і конкуренцію є недоцільним. Якщо ставити техніку – то на один цілісний маршрут», – повідомив Ткачук. Він також зазначив, що 17 автобусів це недостатньо, щоб закрити усі райони, які не мають комунального транспорту і що кожен мешканець міста бачить проблему свого району як найбільшу.

Варто зазначити, що з моменту, як автобуси надійшли у Житомир сплинув вже місяць, а міська влада і досі не розповіла, якими саме вулицями вони їздитимуть. Ніби-то це велика таємниця. У разі якщо чиновники приймуть рішення створювати новий маршрут або ставити автобуси на вже існуючий, згідно зі ст. 43 Закону України «Про автомобільний транспорт» має бути проведений конкурс на визначення автомобільного перевізника. Тож варто було б подумати про це вже зараз. З іншою сторони, зрозуміло, що переможцем має бути КП «ЖТТУ» з новими автобусами, тому конкурс якщо і буде проведений, то лише формально.
 
20 травня стало відомо, що група чиновників Житомирської міської ради, в тому числі і заступник міського голови Дмитро Ткачук, на новенькому автобусі відвідали 3 населених пункти недалеко від Житомира. Як пишуть житомирські блогери, чиновники показували місцевим жителям нові автобуси, мовляв, приєднуйтесь до Житомира і будете їздити на таких в обласний центр. Сам же заступник міського голови Дмитро Ткачук назвав це «обкаткою». Проте таку агітацію не заперечив. «Враховуючи потенційну можливість приєднання даних сільських рад до Житомирської міської ради і відповідно створення єдиної ОТГ, ці транспортні засоби можуть здійснювати обслуговування даних населених пунктів», – повідомив він. Після того як активісти викликали поліцію, стало відомо, що у маршрутному листі автобуса було чітко зазначено, що обкатку він мав здійснювати по місту. Сам же водій, після того як правоохоронцями на нього було складено адміністративний протокол, зізнався, що їхати у село Барашівка його змусив заступник міського голови Дмитро Ткачук. Тобто поки житомиряни чекають на нові автобуси, придбані за їхні податки, чиновники їздять на цьому транспорті по сусідніх селах, агітуючи місцевих жителів приєднуватися до Житомира.
 
Усе це в черговий раз підкреслює пануючу безкарність у стінах Житомирського виконавчого комітету. Ситуація ж з виплатою коштів доводить, що міська влада в особі міського голови Сергія Сухомлина поводиться з бюджетними коштами не по-господарськи. Скільки вже місто нахапалося кредитів за останніх три роки і скільки років ще віддаватиме? При цьому яскравих змін місто так і не відчуло, а лише спостерігає за скандалами. Як, наприклад, утеплення бюджетних установ за кредитні кошти.  Зараз маємо історію з автобусами, які вже місяць ховають від житомирян. Хто понесе за це відповідальність і коли жителі нашого міста нарешті отримають мера-господарника, а не казкаря?

Прикреплённые изображения:
antikorZt Кому лізинг мачуха, а кому мати рідна antikorZt Кому лізинг мачуха, а кому мати рідна
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 2
pushistik13
1 Пушистик (pushistik13)   • 11:16:29, 25.05.2018 [Материал]

текста много, толку мало.
вопрос один - в какие деньги житомирцам обходицца день стоянки тех МАЗов за забором?
manitu
2 Keeper (manitu)   • 13:07:44, 25.05.2018 [Материал]

доколе от житомрцев МАЗы ховать будуть?
Свободную ТраССу — ...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо