Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Демчик » 2018 » Август » 3
Демчик Мер Житомира відмазався від відповіді на лист Гройсмана

Демчик


Оценка: 2.6/5 Голосов: 11

Мер Житомира відмазався від відповіді на лист Гройсмана

03.08.2018, 11:35:03 1965 2.6 1

Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» на початку червня 2018 року звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Зокрема щодо ситуації з утепленням за грантові кошти SECO дитячих садочків, утепленням шкіл за кредитні кошти НЕФКО, закупівель на КП «Житомирводоканал», зупинки будівництва станції водних видів спорту, зарплат працівників у сфері медицини та інших питань. Ми звернулися до прем’єр-міністра, бо розуміємо, що на місті вирішення цих питань просто гальмують.
 
Як ми і очікували, лист «спустили»  на Житомирську обласну державну адміністрацію, вона, в свою чергу, надіслала лист міському голові Сергію Сухомлину. Але про все по-порядку.
Що стосується відповіді обласної адміністрації, то чиновники, які готували лист, відповіли дуже лаконічно. Вони надали нам номери кримінальних проваджень, які були відкриті за матеріалами наших звернень. Зокрема мова йде про кримінальні провадження по факту використання кредитних коштів НЕФКО на утеплення ЗОШ №14 та ЗОШ №17, по факту використання бюджетних коштів службовими особами КП «Житомирводоканал», кримінальне провадження по будівництву станції водних видів спорту та інші. Разом з тим, обласна адміністрація надала нам номер провадження, про яке нам не було відомо. Мова йде про те, що наприкінці травня 2018 року Житомирська місцева прокуратура визначила підслідність за Житомирським ВП ГУНП в Житомирській області у кримінальному провадженні за фактами можливих неправомірних дій посадових осіб Житомирської міської ради, які виражалися у неналежному здійсненні контролю під час реалізації проекту SECO (утеплення дитячих садочків за грантові кошти); не забезпеченні належного контролю під час реалізації за використанням грошових коштів НЕФКО, які «згоріли» на спецрахунках банку «Хрещатик»; а також щодо можливих неправомірних дій при реалізації проекту по будівництву Центру надання адміністративних послуг.
Через тиждень, після листа від обласної адміністрації, відповідь надав мер Житомира, і тут почалося найцікавіше.
 
Нічого не бачу, нічого не чую
Саме по такому принципу, очевидно, живе житомирський міський голова. На пункт нашого звернення стосовно утеплення дитячих садочків за грантові кошти SECO, стосовно всіх проблем, які були з підрядником ТОВ «Ейр Трейд», включаючи зіпсовані матеріали для утеплення, які зимували на вулиці, затоплені фасади, холодні батареї у групах в опалювальний сезон та незручності, які мали діти та їх батьки, міський голова перерахував, що встигли зробити за рік і що роботи продовжуються.
Стосовно утеплення шкіл за кредитні кошти НЕФКО відповідь була ідентична. Ні слова про санкції проти підрядника, ні слова про те, коли планують закінчити об’єкти, які утеплюють вже декілька років. Варто зазначити, що діти, тим часом, навчаються поряд з будівельним сміттям, яке підрядник, зокрема ТОВ «Поліська логістична компанія» не може вивести ще з минулого року з подвір’я школи №17. Мер же зазначає, що з ТОВ «Поліська логістична компанія» розрахуються, коли вони закінчать роботи. Підприємство ж зазначає, що закінчить роботу, коли з ним розрахуються. Цікаво, у кого терпіння та наполегливості більше? І чому від цього мають страждати наші діти?
Декілька слів мер написав і про те, чому припинили фінансування робіт по утепленню ЗОШ №14. Як виявилося, через «ситуацію», яка склалася з банком «Хрещатик». Ситуацією Сергій Сухомлин називає зникнення 418 тисяч євро (це понад 12 млн гривень) з окремого рахунку банку, які чомусь ніхто не шукає.
 
Сухомлин вважає, що дотаційний водоканал має свої кошти
Відповідаючи на пункт нашого звернення щодо КП «Житомирводоканал» міський голова Сергій Сухомлин, здавалося б перевершив сам себе. Ми зазначали, що під час нашого розслідування щодо використання бюджетних коштів цим комунальним підприємством нами були виявлені факти, що стосуються закупівлі хлору та палива, вартість яких збільшувалася майже одразу після тендерів за допомогою підписання додаткових договорів. На це Сергій Сухомлин відповів «За інформацією, яку надало КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради договори на закупівлю хлору та палива, а також договір на виконання робіт між КП «Житомирводоканал» та ТОВ «Вік Технології» оплачувалися за власні кошти підприємства, а не за кошти бюджету». З цього випливає, по-перше, що дотаційний водоканал, який має борги, насправді має і власні кошти. По-друге, якщо припустити, що власні кошти дійсно є, міський голова сам зазначив, що він не проти, аби комунальне підприємство Житомирської міської ради їх розкрадало.


Я не я, і станція водних видів спорту не моя
Будівництво станції водних видів спорту розпочалося наприкінці 2016 року. У 2017 році ми проводили розслідування щодо використання коштів на будівництво, загальна вартість якого становить 4 273 502,00 грн з ПДВ. Підрядником було обрано ТОВ «Укрспецмонтаж Інвест». Після детального вивчення проектно-кошторисної документації, договорів, актів виконаних робіт та по результату огляду об’єкту з виїздом на об’єкт встановлено, що попри те, що згідно довідки КБ-3 робіт виконано на суму 630 000 грн, по факту їх виконано на суму 24 904 грн 06 коп. Результатом будівництва стало кримінальне провадження, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
Міський же голова, очевидно, забув, як пишався цим проектом, і зазначив у листі лише те, що цим питанням займалося управління капітального будівництва, а нині займається ще й прокуратура.
 
І ще трохи локшини на вуха
Приблизно така ж ситуація і по відповіді щодо будівництва ЦНАПу (центр надання адміністративних послуг). Ми неодноразово розповідали про те, як місцева влада двічі за бюджетні кошти створювала проекти на будівництво ЦНАПу, і двічі відмовлялася від цієї ідеї. Як результат  - два проекти загальною вартістю 780 тисяч гривень, які нікому непотрібні. Мер каже: все під контролем. Документи зберігаються у департаменті містобудування та земельних відносин. Ну, добре, що хоча б не пішла на розпалку. Хоча це насправді справа часу.
 
Стосовно зарплати медиків міський голова кивав на проблеми з державним фінансуванням і наостанок зазначив, що станом на 18 липня 2018 року заборгованості немає. Варто зазначити також, що нещодавно був проведений перерозподіл додаткової дотації з державного бюджету. На 12 млн 751 тис. грн збільшено на видатки охорони здоров’я і на аналогічну суму зменшено видатки на освіту. Тобто зарплату медикам виплатять за рахунок зарплати вчителів. Тобто перекладемо з однією кишеню у іншу.
Ось таку відповідь ми отримали від міського голови. Лист на 4 сторінки виглядає як одна велика відмазка. Чекаємо на відповідь від прем’єр-міністра.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 14:32:06, 04.08.2018 [Материал]

Демчик відмазався від відповіді за своє перебування при кориті


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо