Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Туризм

Забута перлина Києва: недіючий трамвайний маршрут, який називають «Київською Швейцарією»

Автор: Мария Никулина, 08.03.2024, 11:43:41
У гамірному місті Києві, лежить захоплюючий фрагмент його транспортної історії – недіючий трамвайний маршрут, відомий у місцевих як «Київська Швейцарія». Попри те, що цей маршрут більше не працює, він займає особливе місце в серцях багатьох місцевих жителів і відвідувачів через його мальовничу красу, історичне значення та унікальну цікаву назву.

З чого все починалось

Маршрут трамвая Київська Швейцарія, як повідомляє сайт My Kiev, офіційно отримав назву 23 маршруту і колись з’єднував Поділ і Печерськ, два знакові райони Києва. Свою назву «Київська Швейцарія» він отримав завдяки мальовничому ландшафту, який він перетинав, що нагадує альпійські краєвиди Швейцарії. Маршрут пропонував пасажирам приголомшливі краєвиди на річку Дніпро, пишну зелень і чарівні бруковані вулички, що робило його улюбленим серед пасажирів і туристів, які шукали незабутню подорож містом.

Одним із найчарівніших аспектів трамвайного маршруту «Київська Швейцарія» став його шлях історичним Андріївським узвозом, відомою брукованою вулицею, вздовж якої розташовані барвисті будівлі, художні галереї та сувенірні крамниці. Цей крутий спуск забезпечив пасажирам захоплюючу поїздку, коли вони спускалися до берега річки, відкриваючи панорамні краєвиди міського пейзажу по дорозі.

Ще однією родзинкою маршруту стало його проходження через Поділ, один із найстаріших і найжвавіших районів Києва. Тут пасажири могли побачити багатовікову архітектуру, галасливі ринки та жваві вуличні сцени, занурюючись у багатий культурний гобелен міста.

Трамвайний маршрут також був життєво важливим зв’язком між Подолом і Печерськом, з’єднуючи мешканців обох районів із ключовими пам’ятками та зручностями. Протягом багатьох років він був зручним і надійним видом транспорту для пасажирів, студентів і туристів, сприяючи появі спільності та зв’язку між цими двома різними частинами міста.

Причини закриття маршруту

Попри свою популярність і культурне значення, трамвайний маршрут «Київська Швейцарія» протягом багатьох років стикався з труднощами, включаючи зниження кількості пасажирів, проблеми з інфраструктурою та розширення альтернативних варіантів транспорту. У 2011 році, після більш ніж століття служби, маршрут було офіційно виведено з експлуатації, що ознаменувало кінець епохи київської трамвайної мережі.

Проте спадок маршруту «Київська Швейцарія» живе у спогадах тих, хто їздив його рейками та на власні очі відчув його красу. Сьогодні вживаються зусилля для збереження його спадщини та вшанування його важливості в історії міста.

Варто зазначити, що в Україні існує безліч цікавинок, захованих у містах, чого варті лише 7 місць, які треба відвідати в Полтаві, але повернемося до Києва. 

Ініціативи, що спрямовані на відзначення спадщини цього унікального транспортного маршруту та збереження його духу, щоб майбутні покоління могли його цінувати, а саме:
  • екскурсії;
  • історичні виставки;
  • громадські заходи

Оскільки Київ продовжує розвиватися та рости, історія трамвайного маршруту Київська Швейцарія служить нагадуванням про багату культурну спадщину міста та важливість збереження його історичних пам’яток. Хоча трамваї вже не їздять по його коліях, спогади про «Київську Швейцарію» живуть, нагадуючи нам про красу та чарівність, які колись прикрашали вулиці столиці України.
Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Туризм" на ЖЖ.info https://imgur.com/undefined
Туризм | 08.03.2024 | Переглядів: 265 | путешествия, прогулка, Киев, туризм

Читайте також на цю тему: