Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Підприємства

Звільнення за угодою сторін: заява, стаття та запис в трудовій

Автор: Сергій Ковальчук, 24.10.2022, 22:24:53 Звільнення за угодою сторін. Заява та Наказ працівника про звільнення

Угода сторін — одна з найпоширеніших підстав для припинення трудового договору. Яка стаття для розірвання трудового договору за згодою сторін? Які документи оформити? Чи передбачені виплати працівнику? Дізнайтеся порядок звільнення за згодою сторін та врахуйте застороги експертів.

Неодмінно стане у пригоді:  

Звільнення за згодою сторін: стаття

Угода сторін — одна з найпоширеніших підстав припинення трудового договору. Звільнення з роботи за угодою сторін містить стаття 36 Кодексу законів про працю.

Звільнення за угодою сторін: хто виступає ініціатором

Просити про припинення трудових відносин за угодою сторін можуть як працівник, так і роботодавець.

Головною умовою звільнення з роботи за угодою сторін, як зрозуміло з самої назви, являється домовленість між працівником і роботодавцем. Зафіксована відповідною заявою, яка є доказом того, що сторони узгодили це питання між собою і не мають щодо цього ніяких заперечень.

Якщо про звільнення з роботи за згодою сторін просить керівництво, воно зазвичай робить це письмово (стандартна форма – письмова пропозиція працівнику). А останньому (якщо він, звісно, на пропозицію пристане) треба зафіксувати своє «згоден» у заяві на ім’я директора.

Важливо! Законодавство про працю не зобов’язує сторони трудового договору оформлювати угоду про звільнення в письмовій формі. Однак, якщо працівник не надасть заяву про звільнення за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) роботодавець потенційно наражає себе на збитки.

 

Оформлення наказу про звільнення за згодою

Пам'ятайте, що у наказі обов’язково має бути дата звільнення. Підстава — п. 1 ст. 36 КЗпП України.

Не забудьте порахувати й кількість невикористаних (чи наперед використаних) днів щорічної відпустки, які підлягають грошовій компенсації (або за які провадиться утримання із заробітної плати).

Після підписання наказу, зареєструйте його у Журналі реєстрації наказів із кадрових питань тривалого строку зберігання та ознайомте з документом працівника.
 

Зразки документів для звільнення за згодою сторін

ZV_pro_zvilnennya_za_zgodou_2022.jpg Nakaz_zvilnennya_za_ugodou_storin_2022.jpg
СКАЧАТИ СКАЧАТИ

Розрахунок з працівником при звільнення за згодою сторін 2022  

Під час звільнення за згодою не забудьте виплатити працівнику належні суми.

Так, нарахування компенсації за невикористану відпустку провадиться на підставі копії наказу про звільнення за угодою сторін, яка передається працівником кадрової служби головному бухгалтеру або іншому працівнику бухгалтерії, відповідальному за нарахування заробітної плати.

Нарахування працівнику заробітної плати за відпрацьований час поточного місяця провадиться на підставі табеля обліку використання робочого часу. Для своєчасного оформлення підсумкового табелю кадровик має ознайомити табельника з наказом про звільнення працівника або передати йому копію відповідного наказу.

Нараховані суми слід виплатити в останній робочий день, він же — день звільнення.
 

Звільнена за згодою сторін: запис в трудовій

Оформити і видати трудову теж необхідно з дотриманням всіх законодавчих вимог. Робіть це чітко по Інструкції про порядок ведення трудових книжок. Заносьте до трудової дату і причину звільнення, дату і номер наказу.

Далі начальник відділу кадрів або директор розписується в трудовій, ставить печатку.

Видайте трудову в день звільнення. Якщо цього не зробити, за кожен день затримки трудової з вини роботодавця доведеться сплатити середній заробіток.

І останнє, що має зробити людина, яка йде з підприємства за згодою сторін, — це розписатися про отримання трудової книжки в Книзі обліку руху трудових книжок та особовій картці П-2.

звільнена працівника за згодою сторін запис в трудовій

СКАЧАТИ

Ось, власне, весь порядок звільнення за згодою сторін. Однак, розглянемо ще запитання, яке хвилює працівників: вихідна допомога при звільненні за згодою сторін.       

Звільнення за згодою сторін: виплати

Законодавство не вимагає особливих процедур як-от попередження чи виплата вихідної допомоги тощо, яких мають дотримати сторони, що домовилися про звільнення.

Хоча є й такі випадки, коли у колективному договорі прописані додаткові компенсації на кшталт:

У разі припинення трудового договору за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) працівникам надається матеріальна допомога у розмірі середньомісячного заробітку.


Найчастіше подібні речі з’являються у колективному договорі не знечів’я і не від щирості душі, а про сумлінних реліктів бізнесу не йдеться. Здебільшого причина криється в тому, що через скрутні обставини роботодавець змушений вдаватися до скорочення, але не хоче провадити його по всіх правилах. Якщо вдасться домовитися про звільнення за зручною підставою з людиною, що підпадає під скорочення, то й добре. А як компенсацію — певна сума, легалізована колдоговором. Коли працівник вже має статус колишнього, вакантну посаду просто виводять зі штатного розпису.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Підприємства" на ЖЖ.info
Підприємства | 24.10.2022 | Переглядів: 2200 | работа, увольнение, заявление, трудоустройство

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0