Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Як перевірити бу ноутбук під час купівлі? Поради від магазину Recorder

Автор: Мария Никулина, 08.02.2023, 12:03:12 Як перевірити бу ноутбук під час купівлі? Поради від магазину Recorder

Давно думаєте замінити свій застарілий девайс на новішу модель? Ваш старенький ноутбук, який служив вам вірою і правдою багато років, зламався і його ремонт влетить у копієчку? Ви не готові віддати всі свої заощадження за новий гаджет із салону? Тоді чому не придбати стильний і сучасний ноутбук, але який був у вжитку?

Давайте будемо чесними - сьогодні вживана техніка це не клеймо, а навпаки - раціональне рішення. Єдине, що вам варто - переконатися, що запропоновані ноутбуки бу справді "у формі" і працюють на всі 100. А для цього вам варто знати кілька простих правил як перевірити бу ноутбук і обов'язково це врахувати під час купівлі.

63e2794d53a8f.jpeg

Наскільки постраждала "зовнішність" вживаного ноутбука

Звісно, ми не говоримо про варіанти, коли пошкодження на ноутбуці помітні неозброєним оком, а про більш детальний огляд техніки. І це не про красу гаджета, а про справність під час роботи. Якщо комп'ютер падав, або на нього щось опускали важке, то подряпини далеко не найстрашніше - гірше, якщо постраждали комплектуючі комп'ютера. Наприклад, материнська плата дуже чутлива до будь-якого зовнішнього впливу і під час падіння ноутбука на ній могли виникнути серйозні тріщини, які зроблять ноутбук несправним. Якщо все ж таки є якісь досить серйозні "травми" на ноуті, то краще відмовитися від покупки.

Як працює операційна система?

Якщо вам вдалося запустити систему з першого разу і при цьому досить швидко - вважайте, що ноутбук у хорошому робочому стані. У жодному разі не витрачайте свій час на варіанти гаджетів, де не встановлена "операційка" - вам ніяк не вдасться дізнатися, чи працює ноутбук, чи немає битих пікселів і чи справний жорсткий диск.

Не погоджуйтеся на покупку, навіть якщо продавець гарантуватиме вам надійність. За допомогою операційної системи можна легко перевірити ноутбук на наявність дефектів і несправностей, які ви візуально не зможете помітити.

А як справи з матрицею?

Ви закінчили етап перевірки ОС і вона вдало пройшла випробування? Дайте їй трохи часу "звикнути" і починайте перевірку матриці на наявність битих пікселів. Для цього можна скористатися однією з декількох програм, яка допоможе визначити несправні пікселі просто скориставшись "заливкою" і зміною кольорів дисплея. Варто врахувати, що виробники й самі припускають наявність до 10 битих пікселів у тій чи іншій моделі ноутбука.

А що там "говорить" відеокарта і жорсткий диск?

Необов'язково заглядати всередину ноутбука, щоб перевірити справність роботи відеокарти. Достатньо просто записати на флешку необхідні програми та додатки, які дадуть змогу перевірити роботу ноутбука при максимальному навантаженні відеокарти і процесора.

Також не зайвим буде перевірити температуру нагрівання всіх компонентів гаджета - наприклад, програма Hardware Monitor допоможе знайти перегрів і повідомить про це спеціальним звуковим сигналом. Саме це допоможе вам визначити справність роботи вентилятора. Врахуйте, що несправний охолоджувач може неабияк нашкодити ноутбуку і не завжди це можна виправити простим чищенням вентилятора.

А для того, щоб перевірити роботу жорсткого диска, взагалі не потрібно нічого особливого - просто створіть папку на робочому столі, в якій буде дуже багато невеликих файлів і спробуйте перенести її з одного диска на інший. Весь цей "переїзд" має відбуватися тихо. Якщо вінчестер під час перенесення файлів скрипітиме або клацатиме - ще раз гарненько подумайте, чи варто брати такий ноутбук.

Як довго "тримає" батарея?

"Убитий" акумулятор на вживаній техніці це далеко не рідкість. Тому вірити продавцю, що батарея тримає годинами - не варто. Щоправда, перевірити його слова вам так одразу не вдасться - ви ж не збираєтеся щодня приходити для перевірки? Тому просто скористайтеся спеціальною програмою (наприклад, BatteryCare або AIDA 64), яка "завантажить" ноутбук роботою на повну і відстежить час розрядки.

Ще існує маленький нюанс - на повністю зарядженій батареї не так легко відстежити несправності, тому важливо, щоб під час перевірки ноутбука він був десь розряджений на половину.

А тепер "пробіжіться" по деталях: оптичний привід, тачпад, USB порти і клавіатура

Як перевірити порти? Усе просто - за допомогою флешки, яку ви можете підключити до кожного виходу. А клавіатуру? Просто скористайтеся всіма клавішами в стандартному редакторі - романи писати не варто, але кілька фраз накидайте. Тачпад? Просто перевірте ОС. Для того, щоб перевірити оптичний привід, вам знадобиться DVD-RW, на який ви спробуєте записати кілька файлів, - нам же потрібно знати, як він працює "на читанні" і "на записі".

Не варто нехтувати такими простими порадами, які допоможуть вам заощадити час і гроші. Якщо ви не знайшли жодних серйозних порушень у "життєдіяльності" бу ноутбука - можете сміливо купувати його. Якщо ж у вас виникли хоч малі сумніви - краще пошукайте надійніший варіант і обов'язково перевірте його "від і до".

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 08.02.2023 | Переглядів: 699 | компьютер, интернет, гаджет, ноутбук

Читайте також на цю тему: