Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Силові автоматичні вимикачі: класифікація та принцип дії пристроїв

Автор: Артем Кондратюк, 28.05.2024, 11:20:18 Силові автоматичні вимикачі: класифікація та принцип дії пристроїв

Якщо в електричній мережі виникає аварійна ситуація, необхідно оперативно реагувати на проблему. Для цього використовуються спеціальні пристрої. Зазвичай встановлюють силовові АВ, які застосовується для захисту від перевантажень, короткого замикання, зниження напруги, комутації електромережі. На ринці електротехнічного обладнання високою популярність має силовий автоматичний вимикач серії УКРЕМ, оскільки це пристрій надійного виробника, характеристики якого відповідають всіх параметрам захисту. А також у них передбачена можливість ручного керування – можна вимкнути в ручному режимі.

Конструкційні особливості та принцип дії силових автоматичних вимикачів

Силовий автоматичний вимикач має досить складну конструкцію. Зовнішні елементи (важіль керування, металеві клеми) розміщені на пластмасовому корпусі. Внутрішні елементи:

  • рухомі та нерухомі силові контакти, що розмикають електроланцюг у разі аварійної ситуації;
  • котушка та сердечник, що розмикають ланцюг у разі виникнення електромагнітного поля;
  • механізм ручного розчеплення із важелем;
  • тепловий розчіплювач або дугогасильна камера.

EMTn1Qodi8d1Y--Vd2l96M0KVASC5Fve5pf9rT0-m6NaCUm653EucqMof4qxwLF7hTeO1HzlL8fWU_nyPQvqVwCHVQdRLM7y26Xs2TLyoQwSyu6wl6ddkb9dIZT8TUifq-qqWLtJsTdA

Головне завдання пристосування – у разі потреби миттєво розімкнути контакти. Ця функція виконується елементами: електромагнітним та тепловим розчіплювачем.

Електромагнітний розчіплювач - це соленоїд, на який діє механізм вільного розчеплення. При виникненні надструму виникає магнітне поле, що пересуває сердечник. Це активує стиск зворотної пружини, що призводить до спрацювання автомата.

Своєю чергою тепловий розчіплювач призначений для відключення у разі появи струмів перевантаження. Це біметалева пластина, виготовлена з двох елементів із різних металів, що мають різні коефіцієнти температурного розширення (метал «А» і метал «В»). При нагріванні пластина вигинається, впливаючи на механізм вільного розчеплення, змушуючи спрацьовувати автомат.

Такі розчіплювачі застосовуються спільно, забезпечуючи подвійний захист.

ZUx_EHeSJmCbXO7ThOdwE3ZV04x-cKRz-4BjFwp6Y4RVdSUJVitPurksxUixjZmUf1ka7Wixz2Sbu0w3eW-XO7OoD1y9NFMaO1jw77lVUSjsg-h0mEF_kzKa9AuvrVhkoN2Q2MEEpwf3

Автоматичний силовий вимикач передбачає різні режими роботи, що залежать від параметрів напруги:

  • У стандартному режимі підняття керуючого важеля призводить до зміщення рухомого контакту, стикання його з нерухомим контактом. Струм подається через контакти, розчіплювач та котушку.
  • При короткому замиканні через виникнення потужного електромагнітного поля відбувається миттєве розчеплення мережі – якір втягується, контакти відключаються.
  • При перевантаженні пластина нагрівається та деформується. Кутник пластини наближається до спускового механізму, контакти розмикаються.


Придбати якісні силові АВ вимикачі можна у корпорації АСКО-УКРЕМ на офіційному сайті.

Види автоматичних вимикачів АСКО

Силові АВ АСКО вимикачі бувають однофазні та двофазні. Однофазні мають дві клеми захисту проводки. Включаються в захист електромережі, де пристрій захищає певну лінію. Трифазні оснащені шістьма клемами. Актуальні для промислового обладнання, виробничих приміщень.

Якщо необхідно купити силовий автовимикач – враховують тип мережі та передбачуване максимальне навантаження. Такий пристрій надійно захистить мережу від перевантаження, збереже підключене обладнання.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info


Гаджети та технології | 28.05.2024 | Переглядів: 352 | электроенергия, электрик, евыключатель, вимикач

Читайте також на цю тему: