Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Коноплі – альтернативний генератор електроенергії

Автор: Сергій Ковальчук, 30.07.2024, 17:45:28 Коноплі – альтернативний генератор електроенергії

Блекаут в Україні – це наша реальність. Дослідники та прості побутові споживачі намагаються знайти альтернативні джерела. Зокрема, шукають екологічний аналог звичайного рідкого пального. У такому випадку на допомогу приходять коноплі. Вони здавна використовуються як генератор електрики, оскільки конопляне паливо можна заправити у ДВЗ. Річ у тім, що олія з насіння конопель чудово підходить для виготовлення біодизеля. Останній використовують для заправки авіаційних двигунів та інших машин. 

Конопляне паливо VS нафта

Конопляна олія з технічних сортів – це якісна речовина, яка активно використовується у промисловості. Енергетичний потенціал рослини відомо давно. Наприклад, конопляну олію заправляли в лампи. Згодом, коли Том Форд розробив свою першу машину, вона працювала саме на біопаливі. Для його виготовлення використовували декілька видів органічної сировини:

  • коноплі;
  • кукурудза;
  • рапс.

Якість готового палива з конопель не гірше, ніж у нафти. Перетворюється конопляна олія в пальне за допомогою методу пресування. Від загальної маси насіння можна видобути близько 30-40% сировини. Це означає, що з 1 тонни насіння канабісу можна виготовити 300-400 л олії. 

У складі олії є метанол, тому вона важче будь-якого рідкого палива. Завдяки цій властивості можна без проблем перероблювати олію конопель на моторне паливо. Готовий продукт характеризується прекрасними показниками:

  • оптимальна в’язкість для змащування деталей двигунів;
  • висока температура кипіння, тому мотор буде запускатися без проблем. 


При цьому ДВЗ не забруднює довкілля – конопляне екологічне паливо виділяє на 75% менше токсичних часток та сажі, якщо його порівняти з дизелем.

Як вирощуються технічні коноплі для виготовлення пального

Виробники палива дотримуються безпечного для екології способу вирощування конопель. Чого не можна сказати про виготовлення звичайного дизелю чи бензину. Видобуток нафти забруднює довкілля токсичними речовинами. 

Вирощування конопель позитивно впливає на довкілля. Це рослина формується завдяки впливу CO2, тому залишки кисню від транспірації будуть вивільнятися в атмосферу. Саме так на Землі з’являться нові запаси кисню. Під час переробки конопель вуглець вивільняється в атмосферу через спалювання. Тому цикл вуглекислого газу забезпечує баланс в екосистемі.

Чи шкодить конопляна енергія довкіллю

Коноплі – прекрасна сировина для майбутньої енергетики, адже це майже єдина рослина, яка має наступні властивості:

  • безвідходна;
  • легко відновлюється – просто потрібно засіяти поле знову та почекати декілька місяців;
  • можливо використовувати в різних виробничих напрямках, зокрема, вона може стати якісною сировиною для виготовлення енергії. 


Загалом, розвиток представленої сфери дозволяє зменшити залежність від нафти та рятує довкілля. Наразі ви не знайдете конопляне паливо на будь-якій заправці, але початок вже є. Виробники продовжують налагоджувати вирощування сировини для подальшої переробки. Поки на такому паливі працюють авіаційні двигуни та високоточні машини.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info


Гаджети та технології | 30.07.2024 | Переглядів: 235 | Конопля, электроэнергия

Читайте також на цю тему: