Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Джерела безперебійного живлення: принцип роботи та види

Автор: Мария Никулина, 31.10.2023, 19:53:49 Джерела безперебійного живлення: принцип роботи та види

Несподіване відключення світла під час роботи на комп'ютері неприємно як офісним працівникам, так і студентам, а також звичайним користувачам. Окрім втрати важливих даних – паролі,  документи, різкий перебій напруги може пошкодити техніку. Представники компанії Toptok зазначають, що такі проблеми можна вирішити шляхом встановлення джерел безперебійного живлення. Обладнання має доступну вартість та досить швидко окупається в офісних та побутових умовах.

x1aJ-poPeDwE0T1VsdKGkCMOI9QVfYN_rd_sz_ZYW6mWmMM6nAQzvBWXzU2aUviOWF7pW0K8Xi4_l-LkAx8IdYnbgT5fHE8CZYcbTFeshp-hdHzN-10zeRBuer8PxOqH4Ax_zLsYmWsI59YDgDyJdQc

Для чого потрібне безперебійне джерело живлення (ДБЖ)

Основне завдання безперебійних джерел живлення полягає у забезпеченні короткочасної автономної роботи електроприладів. Найчастіше такі пристрої використовуються для підключення комп'ютерів в офісах та на виробництві.

У разі відключення електропостачання у користувача залишається 5-25 хвилин, щоб зберегти дані та коректно завершити поточні робочі процеси. Окрім надання електроенергії ДБЖ також виконують важливу захисну функцію.

В Україні побутова техніка функціонує від мережі з напругою 220 В. Допустимі відхилення можуть досягати 22 В в різні боки. Якщо через проблеми на підстанції або в мережі передачі електроенергії, напруга вийде за межі цього діапазону, то побутові прилади можуть вийти з ладу. Важливо, що такі випадки не покриваються гарантією. Відновлення техніки вимагатиме від користувача додаткових витрат. При сильних стрибках напруги безперебійні джерела живлення переходять в автономний режим та забезпечують електроживлення приладів на рівні 220 В.

Принцип дії

Режими роботи безперебійних джерел живлення включають декілька функціональних блоків, що забезпечує функціонування у двох режимах:

  • Від мережі. У цьому випадку безперебійне джерело живлення здебільшого пропускає електричний струм через себе, паралельно заряджаючи вбудований акумулятор, але за умови, що мережа функціонує нормально.
  • Автономний. Цей режим активується, коли електропостачання переривається або параметри мережі виходять за межі допустимих значень. Вмикається інвертор, який перетворює накопичений в акумуляторі постійний струм на змінний, який придатний для живлення побутових пристроїв. З цього режиму безперебійне джерело живлення виходить автоматично, коли напруга в мережі відновлюється до допустимого рівня або запас енергії в акумуляторі вичерпується, внаслідок чого пристрій вимикається.


Перемикання між цими режимами відбувається автоматично залежно від ситуації.

Різновиди безперебійних установок

Асортимент ДБЖ різноманітний, оскільки пристрої відрізняються рядом параметрів, включаючи потужність, форму вихідного сигналу, тип роз'єму, наявність додаткових функцій та дизайн.

При цьому всі джерела безперебійного живлення можна розділити на дві великі категорії:

  • Побутові. У цій категорії можна виділити два підтипи: ті, які автоматично переходять в автономний режим при стрибках напруги в мережі, а також ті, які здатні виконувати функцію стабілізатора напруги.
  • Професійні. Це універсальні пристрої, які призначені для забезпечення безперервної роботи серверів, промислового обладнання та електричних систем в інфраструктурних об'єктах. Ці машини зазвичай мають випрямляч у вхідному ланцюзі, що забезпечує ідеально стабільний сигнал інвертора, який видає синусоїду зі встановленими параметрами.


Для домашнього використання найчастіше купуються побутові моделі. Їхньої функціональності цілком достатньо для забезпечення надійної роботи цифрової техніки.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 31.10.2023 | Переглядів: 346 | электричество, акумулятор, ДБЖ

Читайте також на цю тему: