Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Суші - унікальне поєднання смаків та користі

Автор: Оксана Загороднюк, 23.01.2022, 21:44:55 Суші - унікальне поєднання смаків та користі
Японська кухня вважається однією з найздоровіших у світі. Не дивно, адже в основі більшості страв цієї азійської країни – овочі, риба та рис. У традиційних суші немає червоного м'яса або жиру, які можуть спричинити ожиріння та проблеми з холестерином. Навпаки! Суші у Львові – справжня скарбниця цінних поживних речовин. До їх складу входять кальцій та йод, що входять до складу водоростей. А морські водорості – один з основних інгредієнтів деяких видів суші.

Думаючи про Країну сонця, що сходить, і її традиції, неможливо не згадати суші. Це унікальна страва – справжній скарб місцевої культури. Що таке суші насправді? Які смаки у ньому поєднуються? Як подавати і їсти суші? 

Що таке суші?

Суші – це комбінація спеціально приготовленого рису з оцтом і безліччю різних добавок. Безумовно, суші готуються із: 

  • свіжої сирої риби, 
  • морепродуктів,
  • азійських грибів. 


Однак є різновиди суші з додаванням японського омлету тамагояки, а іноді ще й з м'ясом качки.

Коротка історія суші

Суші – це страва, яка може похвалитися воістину багатовіковою історією. Перші згадки про неї з'явилися близько 718 року завдяки тодішній імператриці Геншо. Ми можемо знайти їх серед інших у змісті склепіння законів, а також у збірнику оповідань 12 століття.

Спочатку суші були рисом, змішаним з частково ферментованою рибою. Цікаво, що страва під назвою нарі-суші була створена в результаті зберігання риби протягом кількох місяців... у рисі! Після завершення процесу ферментації старі зерна, ймовірно, передавалися нижчим кастам, а шматки риби об'єднували зі свіжими. Ця форма цієї страви була практично невідома та неїстівна для людей з-за меж Азії.

З роками період бродіння поступово скорочувався. Лише у 17 столітті було виявлено, що можна використовувати сиру рибу та підкисляти рис оцтом. Завдяки цьому можна отримати ферментовану рибу через 24 години. Проте традиційні суші хая приписують Мацумото Ясічі, який винайшов їх у 1668 році після того, як хвилі цунамі затопили рисові поля.

Перший крок до міжнародного визнання суші був зроблений понад 200 років по тому. Саме тоді японський шеф-кухар Ханая Йохей приготував суші, які відомі сьогодні. Дев'ятнадцяте століття — це також момент, коли виникли дві школи композиції суші.

Кансай передбачає створення порцій з урахуванням правильно приправленого рису. Суші-майстер підбирає до нього доповнення, які, проте, можна вільно змінювати. 

Едо (також звана токійською школою) – це сформовані вручну порції рису, безпосередньо на яких лежать шматочки риби. Сьогодні цей вид суші зветься нігірі. Ця школа приготування суші включає, серед іншого, такі різновиди, як: 

  • хосо-маки, 
  • гункан,
  • темаки. 


Зміна назви міста та мейнстріму (Ендо - Токіо) відбулася внаслідок падіння династії Едо. Приготування суші потребує певних знань та навичок.

Найголовніше правило, яке не слід забувати при виборі начинок для суші, – це їхня свіжість. Тільки соковиті овочі, ароматні спеції та свіжа риба гарантують найкращий смак суші. Починаючи свою пригоду з нігірі або маки можна обрати класичні композиції. Лосось, вершковий сир, зелений огірок та трохи хрону васабі стануть ідеальним поєднанням.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 23.01.2022 | Переглядів: 930 | доставка суши, ролы, доставка еды, суши

Читайте також на цю тему: