Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Найбільш розповсюджені юридичні помилки при запуску стартапу

Автор: Светлана Егорова, 20.12.2021, 22:24:23 Найбільш розповсюджені юридичні помилки при запуску стартапу
Однією з найчастіших помилок починаючих підприємців є недотримання юридичних стандартів. Під час запуску стартапу вони настільки захоплені процесом, що не задаються питанням, а чи не порушують вони певні положення закону. Для того, щоб не створити проблему ще на початку діяльності, варто хоча б проконсультуватись з професійним юристом, обговорити план розвитку, кожної окремої дії.

Розглянемо типову ситуацію. Двоє підприємців запускають спільний стартап, не підписавши угоду, а просто домовившись про чесні відносини на словах. Щобільше, ці партнери не зареєстрували компанію, й прибуток отримується на ФОП одного з них. Торгова марка, при цьому, зареєстрована на іншого, а доменне ім’я взагалі на третю особу. Як результат маємо непорозуміння з потенційними інвесторами, незрозумілу юридичну історію компанії, незрозумілі права сторін. Такий підхід гарантує крах організації. А якби партнери перед початком своєї діяльності проконсультувались зі спеціалістом, компанії що допомагає розв'язувати подібні питання, наприклад, https://aoasper.com.ua/, такого б точно не сталось

Такі компанії, як Asper, надають комплексну допомогу своїм клієнтам. Спеціалісти організації гарантують успішне вирішення екологічних, земельних, корпоративних та судових питань.

Перед втіленням бізнес-ідеї варто оцінити її законність

Якщо розглядати вище наведену ситуацію, партнерам варто було б укласти відповідну угоду, яка б чітко поділяла їх обов’язки та права. З першого ж дня співпраці варто уточнити особливості діяльності, обов’язки сторін, шляхи розв'язання питань та виходу з конфліктних ситуацій. Все це має бути чітко прописано у документі. Процедуру укладання договору варто здійснювати за присутності юриста. Саме він допоможе уникнути підводного каміння та показати всю необхідну інформацію у статуті.

Навіть, якщо угода вірно складена, варто оцінити небезпеки діяльності. Потрібно ставити собі питання законності самої діяльності та способу підходу партнерів до тих, чи інших питань. Для простого обивателя деякі дії можуть здаватись звичайними, проте з погляду юридичного, вони будуть порушенням закону.

Юридичний мінімум, який слід виконати під час стартапу

Спеціалістами у сфері юрисдикції було створено певний список, який допоможе початківцю у сфері бізнесу зорієнтуватись та уникнути помилок:
  • підготовка документів. Для сайту та додатку також необхідно створювати документацію. Першими документами, якими потрібно зайнятись, є Політика конфіденційності та Політика файлів cookie. Таку документацію не варто копіювати чи завантажувати з інших ресурсів, оскільки опис компанії та її діяльності не буде відповідати реальності. Зрозуміло, що це понесе за собою відповідальність;
  • розробка шаблонів. Це список договорів, які постійно будуть використовуватись в процесі діяльності компанії. Шаблони можна створити на початку діяльності для подальшого їх використання;
  • забезпечення доступу до вихідного файлу. Має бути доступне сховище з вихідним кодом. Це необхідно для уникнення втрати паролів, логінів та іншої важливої інформації;
  • перевірка унікальності торгового найменування. За використання вже існуючого імені іншого бренду можна понести дуже серйозну відповідальність, тому перед тим як приступити до діяльності з певною назвою, варто її перевірити на унікальність. Для цього існує Єдиний реєстр юридичних осіб. Для міжнародних компаній також існує спеціальна система – TMView.

За наявності будь-яких юридичних питань, варто звертатись в компанію Asper. Компанія гарантує професійний та індивідуальний підхід до кожного клієнта. 
Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 20.12.2021 | Переглядів: 1747 | компания, консультация, стартап, бизнес, юриспруденция

Читайте також на цю тему: