Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Нюанси обслуговування вихлопної системи

Автор: Егор Мокрицкий, 09.12.2021, 21:21:28 Нюанси обслуговування вихлопної системи

Однією із ключових систем автомобіля є вихлопна. Вона відповідає за відведення газів, що утворилися в камері згоряння, в атмосферу. Поступово ця система модернізувалась, отримала додаткові функції. Серед них можна виділити перетворення вихлопних газів відповідно до встановлених норм, зміна звуку роботи у більшу чи меншу сторону.

Для коректного та ефективного виконання поставлених завдань усі деталі вихлопної системи мають бути у робочому стані, своєчасно проходити обслуговування, та за необхідності заміну. Важливо періодично перевіряти стан деталей вихлопної системи, оскільки навіть незначне пошкодження без своєчасного ремонту може призвести до її швидкого руйнування та збоїв у роботі.

Основні елементи вихлопної системи

Проведене вчасне обслуговування вихлопної системи дозволяє економити на придбанні нових запчастин. При появі ознак зношування у вихлопній системі краще звернутися до професійного СТО з ремонту глушників glushnik-service.com.ua . Відвідування спеціалізованого СТО дозволяє дотримуватись основного правила обслуговування системи вихлопу - своєчасна діагностика з наступною заміною або ремонтом пошкодженого елемента. Це гарантує тривалу експлуатацію не лише вихлопної системи, а й продовжить термін роботи двигуна та автомобіля загалом.

Слід знати основні деталі вихлопної системи, принаймні базову інформацію та вплив стану вузлів на загальну роботу авто. Сьогодні пристрій автомобілів певною мірою відрізняється від старіших моделей, проте загальна конструкція вихлопної системи залишається практично незмінною і складається з таких елементів:

  • Випускний колектор - включає певну кількість труб, які в кінці з'єднуються в одну. Точне число таких труб залежить кількості циліндрів. Основна функція - виведення відпрацьованих газів із камери згоряння двигуна. Виготовлення колектора відбувається із застосуванням міцних металів, проте в окремих випадках продовжується використання чавуну.

  • Каталізатор - встановлюється на сучасних автомобілях і є одним із найдорожчих елементів вихлопної системи. Це пов'язано з використанням рідкісних дорогих металів при виготовленні. Наявність цього блоку дозволяє знизити рівень токсичності вихлопних газів, забезпечувати зниження температури газів. Найчастіше зношений каталізатор замінюють на пламегаситель. Термін служби якісного каталізатора зазвичай становить 120-200 тисяч кілометрів пробігу, після чого його слід замінити. При використанні низькоякісної деталі або зношуванні хорошого каталізатора буде відчуватися зростання споживання палива, втрата потужності двигуна.
  • Металева гофра - спеціальне гнучке плетіння у вигляді сітки, виготовлене із міцного металу. Важливий елемент забезпечує з'єднання основних блоків вихлопної системи.
  • Резонатор - встановлюється в загальну конструкцію зниження рівня шуму.

  • Глушник - буває декількох типів, які відрізняються за виконуваною функцією. Зазвичай деталь буває відбивною, резонансною або поглинаючою.

Стан кожного елемента є важливим для загального функціонування системи вихлопу.

Вихлопна система - технічне обслуговування та можливі проблеми

Вихлопна система, як і будь-який з елементів автомобіля, потребує регулярної діагностики та обслуговування. Дана система зазнає значних навантажень у процесі роботи, впливу високих температур, а в деяких випадках та інших негативних факторів. Особливості розміщення основних блоків робить їх уразливими і для зовнішніх факторів, наприклад, влучення каменів, води, бруду, удари та механічні дії. Природним процесом є поступове зношування деталей з необхідністю їх подальшого ремонту або заміни.

Про необхідність проведення ремонту вихлопної системи вказує ряд факторів, основним із яких є зміна звуку роботи автомобіля у бік збільшення гучності. Спочатку необхідно встановити причину подібної зміни, навіщо слід провести діагностику. Виконати її професійно самостійно буде проблематично, особливо без спеціального обладнання — краще доручити це професіоналам на відповідних СТО.

В окремих випадках є фактори, які дозволяють самостійно виконати діагностику. Однак у більшості випадків вони пов'язані з необхідністю проведення подальшого ремонту вихлопної системи:

  • Корозійні процеси - з'являються переважно при попередніх механічних пошкодженнях, а також при високому рівні вологості або частих температурних коливаннях. Для запобігання серйозним неполадкам від корозії необхідно проводити періодичний візуальний огляд з подальшим ремонтом деталей при виявленні проблем. Також можна використовувати спеціальні високотемпературні антикорозійні матеріали для захисту. Якщо іржу вчасно не видалити, то надалі буде потрібна дорога заміна деталі.
  • Прогорання, що характерне переважно для місць з'єднувальних швів. Також прогоряти можуть окремі елементи – бачок, резонатор, вихлопна труба. Пошкодження в більшості випадків можна виявити під час візуального огляду. Однак для якісного огляду знадобиться естакада, витяг або оглядова яма. Доцільність ремонту та спосіб його проведення встановлюється виходячи з наявних ушкоджень та загального стану деталі. При незначному прогорянні цілком можливим варіантом є заварювання дірок, що утворилися. Якщо дірки великі, то найкращим варіантом стане заміна деталі.

  • Несправності в каталізаторі – складна специфічна поломка, яку практично неможливо точно діагностувати за умов гаража. Звичайного візуального огляду у разі недостатньо. Серед основних ознак несправності виділяється зниження тяги двигуна, зміна звуку його роботи, можливо, силовий агрегат буде глухнути. У таких випадках слід звернутись до СТО.
  • Механічні пошкодження гофри та сполучних елементів. Представлені елементи не піддаються ремонту та зазвичай замінюються на нові. Пов'язано це з дорожнечею відновлювальних робіт, що перевищує ціну нових деталей. Визначити несправність можна під час візуального огляду.


Професійні механіки завжди звертають увагу на логічність заміни сильно пошкоджених деталей вихлопної системи. Зазвичай це виходить дешевше, ніж спроби ремонту, а також довше гарантує відсутність нових проблем у тому ж місці.

Далеко не всі неполадки можна прибрати самостійно, особливо не володіючи необхідними навичками та обладнанням. Краще звертатися до спеціалізованого автосервісу, де буде проведено якісну діагностику з подальшим ремонтом або заміною пошкоджених деталей.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 09.12.2021 | Переглядів: 1153 | СТО, авто, Автомобиль

Читайте також на цю тему: