Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Цікаві факти про Volkswagen Transporter: причини популярності яскравого мінівену

Автор: Светлана Егорова, 15.09.2023, 16:45:59 Цікаві факти про Volkswagen Transporter: причини популярності яскравого мінівену

Концерн Volkswagen відомий двома культовими автомобілями. Перший з них – «Фольксваген» Käfer, що також зветься «Жуком». Другий ознаменував собою цілу епоху – це мінівен Transporter, що колись став іконою, і досі є відвідувачем СТО «Захід Авто Сервіс». Ця машина має старий, яскравий дизайн, і не так давно пережила відродження.

Чим взагалі відома славетна модель, і у чому секрет її комерційного успіху? За посиланням https://www.busservice.com.ua/ у Львові досі займаються ремонтом мінівенів Transporter, а тому це авто актуальне у наші часи.

Як з’явися хіппі-мобіль?

Мінівен Transporter був побудований за тим саме принципом, що і «Жук». Потрібен був масовий, тобто дешевий та ремонтопридатний автомобіль для господарських потреб. У Німеччині він випускався з 1950 року й одразу почав використуватися як сімейний автомобіль та засіб для доставки товарів. 

Після налагодження виробництва машини у Бразилії, її ціна стала ще меншою. А це привернуло увагу богемних представників суспільства, що сповідали вільний від ідеології споживання образ життя. Навіщо купувати престижні та дорогі машини, коли можна обійтися практичною, скромною та дешевою? 

Саме тому Volkswagen Transporter з Латинської Америки та Європи з 1960 років починає поширюватися у хіппі-суспільстві, серед рок-музикантів, художників, туристів, серферів, яким дуже потрібно було протиставлення буржуазному конформізму. Так Transporter став символом контркультури, а завдяки тому, що він виглядав стильно навіть у найбезглуздішому тюнінгу, він завжди був індивідуальним.

У представників середнього класу мінівен викликав обурення, але саме цього і прагнули його власники. В середині часто встановлювалися гучні динаміки, стійки для кальянів, а м’які матраци та фіранки на вікнах перетворювали його на кубло для оргій та вживання наркотиків. Але компанія навпаки, культивувала подібний імідж свого авто, адже саме він забезпечив популярність у певних соціальних колах.

Щодо назви та технічної наступності

Відомо, що для «Жука» назву спочатку вигадав сам народ, і лише через десяток років чи більше вона стала офіційною. Схоже відбулося і з «Транспортером»: хоча його дизайн був також заснований на формі комахи, його прозвали «Bully» - «бичок». 

До речі, двигун, мости та трансмісія встановлювалися від «Жука». Але навіть при дуже скромній потужності мотора Transporter міг перевозити 850 – 950 кілограм залежно від модифікації.

Маркетингова стратегія

Стратегію просування «Транспортера» будували на протиставленні американським дредноутам: мовляв, будь-який європейський автомобіль компактніший, дешевший і економніший за ці ваші ненажерливі і неповороткі хардтопи. А якщо дружина дорогою до супермаркету розквасить його об дерево, то й не шкода. І це не жарт: рекламуючи в Америці «Жук», а потім свій мінівен, німці активно використовували образ дружини-розтяпи, після поїздок якої лагодити VW буде значно дешевше, ніж «Крайслер» або «Олдсмобіль».

І це яскравий приклад того, що іноді перемагає не престижність та статусність, а підкреслена простота, практичність та доступність в купі із затишним дизайном.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 15.09.2023 | Переглядів: 462 | Volkswagen Transporter, Volkswagen, Автомобиль, авто

Читайте також на цю тему: