Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як самостійно навчити дитину математики

Автор: Сергій Ковальчук, 11.11.2018, 22:12:52 Як самостійно навчити дитину математики

Без проблем допомогти дитині зрозуміти математику вдається не завжди. Деякі батьки вже на старті приходять до висновку, що рішення прикладів і аналітичні здібності не входять до переліку можливостей малюка. І роблять велику помилку. Чи можна навчити дитину розуміти математику, якщо у неї навіть натяку немає на логіку в мисленні?

 

Розвиток дітей дошкільного віку: як правильно вчити математики

Правило правил в дошкільному розумовому вихованні дітей - синхронно розвивати обидві півкулі. Якщо ви вважаєте, що малюк росте обдарованою гуманітарною особистістю, - прекрасно! Продовжуйте розвивати в ньому творчу іскорку, але не ігноруйте розвиток логіки, аналітичний склад розуму, усне рахування. Без них дитині не досягти великих результатів в музиці, у вивченні мов, в грамотному викладі своїх думок, навіть в плануванні своєї діяльності.

Як допомогти дитині добре освоїти математику?

  1. Бути послідовними.
  2. Замість уроків використовувати для навчання гру.
  3. Мотивувати.

Діти дошкільного віку бачать цифри на папері, як знаки без сенсу, тому не розуміють, що з ними робити. Почати знайомство з числом потрібно на рівні наочно-дієвого сприйняття, тобто на предметах. Таким же чином можна навчити дитину порівнювати числа (яке більше, яке менше), додавати і віднімати. Тільки коли учень розбереться з простим рахуванням, можна переходити до вербального знайомства з цифрами.

Неможливо дитину змусити розуміти або любити математику, але зате ми можемо її зацікавити. Наприклад, розповісти про можливості порахувати все на світі: пелюстки на квітах, листочки на дереві, сходинки, іграшки. А ще запропонувати малюкові гру в порівняння предметів, зовсім не схожих між собою (за розміром, формою, кількістю деталей), пояснити, що в такому порівнянні теж присутня математика.

Ну і головна умова допомогти дитині з математикою - показати, що вона здібна, розумна. Ніколи не повинні батьки говорити про відсутність математичних здібностей у малюка, про те, що дисципліна ця важка, завдання складні, а шкільна програма недоступна для розуміння. Адже маленький учень довіряє батькам, а значить, заздалегідь програмується на невдачу.


 

Як допомогти дитині освоїти математику? Ефективне навчання

Відштовхуючись від найпоширеніших проблем у вивченні математики, ми можемо знайти хороші способи їх вирішення:

  • Не може освоїти рахування в розумі, ніяк не запам'ятає таблицю множення? Всі ми знаємо, що сухе зубріння неефективне. Використовуйте методи візуалізації. Коли дитина почне асоціювати числа з конкретними предметами, їй буде легше зрозуміти принципи рахування.
  • Не справляється із завданнями? Причин може бути декілька: вона погано читає, а тому не вловлює зміст тексту, не знає алгоритм рішення, боїться помилитися. Навчайте школяра приміряти умову задачі до конкретних ситуацій в житті, поясніть, що відповідь завжди «ховається» в питанні, а помилки допоможуть дістатися до суті. Так дитина навчиться думати.
  • Не любить математику? Тут може бути теж кілька варіантів, в тому числі, і вже згадані проблеми. Можливо, не пощастило з педагогом. Вродженої нездатності або несприйнятливості до математики бути не може. Решту ж причини можна виправити за допомогою регулярних занять, спеціального підходу, мотивації.
 


Який центр розвитку дитини нам потрібен?

Уроки ментальної арифметики відмінно прокачують мозок, змушують півкулі функціонувати синхронно, збільшують можливості пам'яті, розвивають гнучке мислення. Ніяких таблиць і заучування.

Тільки практичні заняття з активним використанням уяви і логічних здібностей. Кожна маленька перемога служить трампліном для сходження до наступної вершини. І мова не тільки про царицю наук. Взагалі не про неї! Мова йде про розкриття унікального інтелекту, вражаючої працьовитості та цілеспрямованості, волі до успіху. Тому, якщо говорити про те, як навчити дитину розуміти математику, то кращий вибір – це Школа ментальної арифметики Соробан ® в Україні.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.11.2018 | Переглядів: 3007 | дети, образование

Читайте також на цю тему: