Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Найпопулярніші в світі види піци: прості рецепти, романтичні історії виникнення

Автор: Сергій Ковальчук, 29.06.2020, 22:19:28 Найпопулярніші в світі види піци: прості рецепти, романтичні історії виникнення

Деякі страви настільки до вподоби людям у всьому світі, що стають дуже популярними далеко за межами країни свого походження. Такою улюбленою стравою стала смачна піца, і зараз вже неможливо уявити собі гарний заклад у будь якій країні без хоча б декількох її видів. Багато закладів намагаються створити найсмачнішу піцу, щоб задовільнити і привабити ще більше відвідувачів. 

За інформацією закладів всіх видів, а не тільки піцерій, за добу в світі з'їдають більш ніж 500 мільйонів штук різноманітного розміру, сортів та форм. Жінки більше замовляють вегетеріанські варіанти, мабуть, побоюючись за фігуру, а чоловіки та діти готові їсти її вдень і вночі.

Світовий бізнес піци заробляє 62 млрд. євро на рік. Приблизно половина ринку належить європейським країнам:

  • Італії;
  • Німеччині;
  • Франції;
  • Іспанії.


Інша половина прибутку цього сегменту ринку — у США, там ще з кінця ХХ сторіччя навіть запровадили «Місяць піци» — жовтень.
 

Смачна піца

Піца «Маргарита»

Це найвідоміша італійська піца, яку виготовляють за прадавнім рецептом. Поверх тіста накладають пасту з томатів невеликим шаром, потім посипають тертим сиром моцарела, а зверху — помідори Сан-Марцано кільцями і ставять у піч на 20-25 хвилин. Вже готову її треба побризкати оливковою олією та викласти промитим і просушеним базиліком.

піца маргарита

Таку страву вперше зробив неаполітанський піцайоло, до якого під час прогулянки завітала королева Маргарита, яка чула про смачну страву і захотіла спробувати її. Улещений до нестями таким візитом, майстер зробив за новим рецептом найгарніший смаколик у своєму житті.

Ще подейкують, що італійці дуже люблять свій прапор. В ньому три кольори: зелений, білий і червоний, що символізують віру, надію та любов. Буцімто страва їм нагадує своїми кольорами улюблений прапор, тому і стала символом сонячної Італії.
 

«Кватро формаджіо»

В цьому виді піци, як зрозуміло з назви, чотири сорти сиру: натерті пармезан и маасдам і порізані на маленькі кубики моцарелла і дорблю (або камамбер). Але спочатку тісто покривають соусом: сметана і зелень змішані з мукою, просмаженою на вершковому маслі, і проварені дві-три хвилини.

Піца 4 сири

Ніякої цікавинки історія не зберегла про її появу або автора рецепту, але вона має багато поціновувачів, ще й викликає бурхливі дискусії темпераментних італійців щодо тих чотирьох сортів сиру. Які тільки комбінації сирів не пропонують піцайоло, стверджуючі, що вони перфектні!
 

«Кальцоне»

Чому цю піцу назвали так дивно і незвично — невідомо, історія замовчує цей факт. «Кальцоне» італійською — це «штани», а виникла вона в Мілані. Піцайоло вже не знали, як вразити розбещених відвідувачів, яким було замало будь яких начинок, соусів та їх найфантастичніших комбінацій і придумали робити страву у формі півмісяця. Це викликало справжній фурор, і «Кальцоне» з тих пір одна з найуживаніших в усьому світі протягом століть.

Начинка: куряче філе, помідор, цибуля, пармезан та моцарела, болгарський перець, зелена цибуля, оливки. Все нарізають, накладають на тісто, закривають і защіпують край, як у вареника. Завдяки закритості страви всі інгредієнти у готовому вигляді зберігають аромат і соковитість. Перед тим як поставити в піч, треба зробити надрізи на тісті, щоб «Кальцоне» не тріснула, коли розжариться.

Піца Кальцоне

Велика піца будь якого сорту підійде для великої родини або компанії. Ця страва настільки універсальна, що дуже добре смакує у веселому галасливому товаристві і в камерній атмосфері сімейного затишку. З піцою можна святкувати день народження і вступ в університет, просто поїсти смаколик, дивлячись романтичне кіно, або побалувати себе в робочу перерву.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 29.06.2020 | Переглядів: 4864 | кафе, рестораны, пицца

Читайте також на цю тему: