Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Спліт-система: що варто знати про монтаж кондиціонерів

Автор: Артем Кондратюк, 17.06.2021, 23:01:22 Спліт-система: що варто знати про монтаж кондиціонерів
Спліт-кондиціонер є найефективнішим пристроєм серед подібних систем. Влітку він забезпечує прохолоду, взимку — тепло. Оснащений повітряними фільтрами, кондиціонер сприяє добробуту алергіків та людей, які страждають на легеневі захворювання. Що варто знати про монтаж кондиціонерів?

Чому варто забезпечити належний кондиціонер у кімнаті?

Кондиціонер вдома або в офісі позитивно впливає на самопочуття людей, які проводять у ньому час. Не дивно — коли користувачі знаходяться у належних умовах: при правильній температурі (влітку це 23-25) та вологості повітря (40-60%), вони працюють ефективніше та краще відпочивають.

Кондиціонер також корисний для здоров’я. Алергіки та люди з легеневими недугами відчують різницю в якості повітря завдяки фільтрації повітря, яку забезпечує кондиціонер — без алергенів, пилу та смогу. Дорожчі моделі додатково оснащені іонізаторами повітря. Варто обирати їх для будинків, де мешкають астматики або маленькі діти.

Порада експерта

Варто переконатися, що обрана модель кондиціонера має ряд зручностей: 

  • фільтри для очищення повітря, 
  • антибактеріальні фільтри, 
  • пульт дистанційного керування, 
  • режими роботи: день і ніч.

 

З чого складається і як працює спліт - кондиціонер?

Найпопулярнішим пристроєм для вентиляції приміщень, завдяки низькій ціні, є стоячий вентилятор, також відомий як побутовий вентилятор. Своєю чергою, спліт-кондиціонер є більш ефективним — пристрій, встановлений на стіні, фільтрує повітря у набагато більшому просторі.

Спліт-кондиціонер складається з двох частин: внутрішньої та зовнішньої. Внутрішнім елементом є випарник — його слід розмістити на стіні, за якою нічого немає, бажано над вікном. Він відповідає за випуск повітря. Другий елемент — конденсатор — використовується для відводу тепла в навколишнє середовище, тому його слід встановлювати зовні. Важливо, щоб це було в затіненому місці. Нагрівання сонячними променями може погіршити роботу кондиціонера.

Робота спліт - кондиціонера полягає в циркуляції повітря в установці. Контур розмикається і закривається випарником і конденсатором. Перший поглинає тепле і забруднене повітря з приміщення, фільтрує його і передає тепло назовні.

Поради щодо встановлення спліт - кондиціонера

Правильним місцем встановлення випарника є простір між вікном і стелею приміщення, де повітря повинно фільтруватися — це повинна бути опірна стіна. Саме там найінтенсивніше відбуваються процеси змішування повітряних мас різної температури. Водночас це не може бути місце з обмеженим доступом, наприклад, заблоковане меблями. Треба мати легкий доступ до кондиціонера, щоб виконувати роботи з технічного обслуговування, а в разі несправності дозволяти фахівцям його ремонтувати.

Найкраща відстань від стелі для роздільного та мультисплітного кондиціонера становить 20 см та 15 см з боків. Поблизу не повинно бути джерел тепла або пари. Не рекомендується встановлювати пристрій перед іншим вікном, щоб на нього постійно світило сонце. Встановлення спліт-кондиціонера вимагає вирівнювання блоку.

Настільки ж важливим, як і доступ до випарника, є доступ до конденсатора. Пристрій не повинен перешкоджати будь-яким предметам і не повинен бути поруч з іншими агрегатами. Лінії, що з'єднують випарник з конденсатором, повинні бути якомога коротшими, щоб відфільтроване повітря проходило невелику відстань. Якщо конструкція стіни це дозволяє, має сенс встановити отвір біля вікна, куди буде проводитися кабель. Це питання не тільки правильної роботи кондиціонера, але і естетики.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 17.06.2021 | Переглядів: 1155 | кондиционер, сплит-система, вентиляция

Читайте також на цю тему: