Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Ноябрь » 21 » 16:10:42

Георгий Мокрицкий презентовал Житомирскую Книгу Памяти. ФОТО

21.11.2008, 16:10:42 5640 0
Георгий Мокрицкий презентовал Житомирскую Книгу Памяти. ФОТО

Сьогодні, 21 листопада 2008 року у прес-центрі Житомирської міськради відбулася презентація Житомирської міської Книги Пам’яті “Житомир. Голодомор 1932-1933 років”.

Як повідомили «Журналу Житомира», упорядник Житомирської Книги пам’яті – Георгій Мокрицький, вступна стаття – Руслана Кондратюка.

Міська Книга Пам’яті складається з 2 частин: “Мартирологу” та свідчень і спогадів очевидців Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Спогади подані відповідно до особливостей мови опитуваних з частковим редагуванням.

При укладанні Книги використані документи з фондів Державного архіву Житомирської області, фотознімки людей, які поділилися спогадами про ті страшні часи Голодомору.

Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема, вона цілком може бути розцінена, як посібник для школярів та студентської молоді в рамках вивчення історії рідного краю.

“Правда про Голодомор залишалася прихованою десятиліттями. Сьогодні час розставив все на свої місця. Тільки тепер, коли відкриваються архіви, стають доступними нові документи, ми починаємо бачити колосальний масштаб трагедії тридцятих років і ця книга, яку ми сьогодні презентуємо, ще раз цепідтверджує”, - зазначила міський голова Віра Шелудченко. Вона також подякувала всім тих, хто доклав зусилля, терпіння і власну душу, аби з’явилася книга, яка має неоціненну значимість.

Місто Житомир в 1932-1933 р.р. входило до складу Київської області. За даними Книг реєстрації актів про смерть у м. Житомирі в 1932-1933 р.р. померло 8015 чол., із яких встановлено імена 7418 чол. та 597 невідомих.

“Проте на цьому робота з поіменного пошуку жертв страшної трагедії не закінчується. Ще залишилися свідки тих страшних часів, існують необроблені до кінця архівні документи”, - зазначив секретар міської ради Анатолій Каленський.

Отож список жертв Голодомору у місті Житомирі буде ще доповнюватися і цифра, яка нині нараховує понад 8 тисяч загибли,х може збільшитися.

Упорядник книги, Георгій Мокрицький (на фото), розповідає, що написанню Книги пам’яті “Голодомор 1932-1933 років. м.Житомир” передувала велика підготовча робота. Науковці, дослідники, працівники міськвиконкому та працівники районних рад міста збирали відомості про загиблих у роки Голодомору.


Мартиролог можна умовно поділити на три категорії: постійні мешканці Житомира, голодуючі з довколишніх сіл, які померли на міських вулицях та в лікарнях, в’язні місцевого БУПРу (Будинок примусових робіт).

Географія надзвичайно широка – від мешканців прилеглих сіл до жителів Шепетівського, Славутського, Старокостянтинівського, Могилів-Подільського та інших адміністративних районів, які входять нині до складу Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Київської та інших областей України.

Таким чином, міська книга пам’яті містить у собі імена тисяч інших людей, яких лютий вихор голодомору розвіяв по світах і відомостей про їх долю."















Скойбедо Валентин Юрійович засвідчив про випадки смерті людей
від голоду у місті Житомирі у 1932-1933 роках




Руслан Кондратюк розповідає про специфіку
Житомирської міської Книги Пам’яті


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: