Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2011 » Июнь » 14 » 12:15:11

Безпліддя лікується – нащадки свідчать

14.06.2011, 12:15:11 6609 0
Безпліддя лікується – нащадки свідчать

®
Наш співрозмовник – досвідчений лікар-уролог першої категорії з клініки «Медібор» Микола Миколайович Яцук, постійний учасник представницьких симпозіумів, форумів з урології, андрології та сексуальної медицини.

Які особливості сучасного безпліддя?

В наш час кожен 5-6 шлюб в світі є безплідним. В Україні, з урахуванням складної екологічної ситуації і ряду інших несприятливих факторів, відсоток безпліддя в шлюбі також досягає позначки 15-20%. Слід зазначити, що жінки стають причиною безпліддя лише у 40% подружніх пар. У 30-40% випадків причина проблеми – у стані здоров'я чоловіка. Решта випадків включають як жіночий так і чоловічій фактори, а також інші, більш рідкісні, форми безпліддя. Підставою для візиту до лікаря є єдиний для всіх родин показник – відсутність вагітності при регулярному статевому житті без використання контрацептивних засобів протягом 10-12 місяців.

Зазвичай, чоловік думає, що якщо у нього немає проблем з потенцією, то він не може бути причиною безпліддя в родині. Чи дійсно це так?

На жаль, велика кількість чоловіків і досі зберігає позицію «невтручання», мовби безпліддя – це виключно жіноча проблема. Саме в таких випадках чоловік заспокоює себе тим, що не маючи явних проблем з потенцію він не може бути причиною безпліддя. Насправді, це зовсім не так. Нерідко, досить слабка потенція поєднується з чудовою фертильністю сперми і навпаки.

Яким чином у клініці визначають «хто винний» - «він» чи «вона»?

Немає «винних». Є ситуація, яка склалася і завдання лікаря, який має знання, досвід та сучасну діагностичну техніку, допомогти майбутнім батькам. Для того, щоб допомогти сімейній парі отримати радість батьківства, потрібно перевіряти не тільки жінку, а й провести глибоке обстеження чоловіка. Коли подружня пара звертається в нашу клініку проводиться комплексне обстеження обох партнерів: жінка спостерігається у гінеколога, а чоловік в уролога. Найбільш цінну інформацію для діагностики чоловіка мають показники спермограми. Для достовірності дослідження дуже важливо дотриматися правил підготовки до здачі аналізу еякуляту – 3-5 денне утримання, відмова від спиртного, сауни тощо.

Які основні причини чоловічого безпліддя?

Основна і найбільш поширена причина, коли якісні характеристики сперми у чоловіка знижені. Наприклад, сперматозоїди рухаються "ліниво" або взагалі нерухомі, недостатня кількість сперматозоїдів або їх повна відсутність. Список причин "поганої" поведінки сперматозоїдів досить великий: простатит, різноманітні інфекції, генетичні порушення. Пересуванню сперматозоїдів з яєчок можуть перешкоджати якісь чинники - це може бути спайка або рубець, звуження або взагалі відсутність ділянки сім'явивідного каналу. Буває, що безпліддя з'являється внаслідок травми яєчка. Імунна система починає сприймати сперматозоїди як чужинців і виробляє до них антитіла. І це далеко не весь список причин чоловічого безпліддя.

Виходячи з досвіду лікування пацієнтів в нашій клініці, можу сказати, що значну частину причин (близько 40%), через які чоловік не може стати батьком, складають саме патології з боку дітородних органів. Розібратися в усьому цьому допоможе тільки фахівець.

Чи завжди можна вилікувати чоловіче безпліддя?

Майже завжди, при вчасному зверненні за допомогою, правильному обстеженніі та адекватно підібраному лікуванні вдається досягти позитивних результатів. Навіть відсутність сперматозоїдів у спермограмі взагалі - ще не є остаточним діагнозом «безпліддя». Хоча, не секрет, існує ряд захворювань, як у чоловіка, так і у жінки, коли вагітність неможлива. Частіше за все, це тяжкі аномалії розвитку статевої системи та генетичні розлади. На щастя, такі пацієнти зустрічаються дуже рідко.

Які обстеження потрібні для встановлення причин чоловічого безпліддя і чи можна пройти їх в «Медіборі»?

Спочатку лікар розпитує чоловіка про перенесені раніше захворювання. Справа в тому, що до чоловічого безпліддя можуть призвести такі інфекційні захворювання, як свинка, вірусний гепатит, краснуха або туберкульоз.

Після збору анамнезу призначають відразу декілька аналізів:

  • еякулят для спермограми;

  • кров на рівень гормонів;

  • УЗД статевих органів.

Важливим є визначення гормонального статусу: гормонів – фолікулостимулюючого, лютеїнізуючого гормонів, пролактину, тестостерону, групи тіреотропних гормонів, естрадіолу. Цінності додає УЗ-дослідження простати, яєчок, сім'яних міхурців, а також обстеження організму на статеві інфекції. Всі з перерахованих методів обстеження якісно та швидко виконуються у клініці «Медібор», окремі вузько специфічні аналізи – у її німецького партнера, лабораторії «Сінлаб».

До якого лікаря клініки «Медібор» потрібно звернутися парі, яка б хотіла отримати консультацію?

Сімейні пари в клініці обстежуються наступним чином – жінка оглядається гінекологом, а чоловік обстежується в уролога.

Що б Ви могли порадили чоловікам, які з певних причин соромляться звертатися до лікаря з питань безпліддя?

В наш час, на превеликий жаль, зростає кількість безплідних шлюбів. Тому не потрібно зволікати з обстеженням, адже запущені випадки і лікуються довше та тяжче. Потрібно зрозуміти, що лікар - це ваш друг, головною метою якого є надати якісну допомогу. Високий рівень довіри між пацієнтом та лікарем – гарантія позитивного результату.

Які рекомендації уролога клініки «Медібор» чоловікам при плануванні дитини?

Перш за все, вести здоровий спосіб життя. За результатами досліджень порушення плідності серед курців становить 60,3% (в осіб, які не курять, — лише 19,7%), а у чоловіків, які зловживають алкоголем, — 46,3%.

Кожен чоловік повинен думати про майбутнє, про те, наскільки здоровою буде його дитина. Потрібно звести до мінімуму дію шкідливих чинників (алкоголь, нікотин, наркотичні препарати, хронічні захворювання). Прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом, здорове харчування – запорука того, що запліднення відбудеться швидше і дитинка буде здоровою. Повне оновлення сперматозоїдів відбувається кожних три місяці, тому чим довше вдається вести здоровий спосіб життя, тим більше шансів на зачаття здорового маляти.

Пам’ятайте одне – безпліддя – це не остаточний вирок. В сучасній медицині є досить багато способів вирішення цієї проблеми. Не відкладайте візит до лікаря, адже ми знаємо, як Вам допомогти. Нехай у вашому домі зазвучить бажаний дитячий сміх!

Клініка «Медібор», Житомир, вул. Велика Бердичівська, 47, тел.: (0 412) 43-87-47, 067 410-77-47, www.medibor.com


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: