Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Як змінився попит на косметичні засоби та парфуми протягом 2022 року і чому

Автор: Оксана Загороднюк, 16.01.2023, 13:08:25 Як змінився попит на косметичні засоби та парфуми протягом 2022 року і чому
Всупереч випробуванням, що випали на долю українського бізнесу через війну з РФ, сектор онлайн-торгівлі у 2022 році зміг вистояти та продовжити працювати.

Рік був непростим для всіх і позначився певними змінами в споживацьких перевагах українців, падінням продажів у всіх категоріях товарів. Супермаркети косметики та парфумів також відчули негативний вплив війни, але змогли адаптуватися до нових умов і гідно відповісти на всі виклики.

Пожвавлення онлайн-торгівлі та криза в офлайн-сегменті

Як демонструє статистика використання промокодів на одному з найбільших українських ресурсів promocodius.com, загалом протягом 2022 року онлайн-торгівля не сильно втратила в прибутках. Щобільше, багато магазинів значно покращили показники продажів саме через інтернет, що не змогло повністю перекрити збитки від втрати магазинів на окупованих територіях, внаслідок руйнувань під час обстрілів.

Схожа ситуація прослідковувалась під час карантину, спричиненого пандемією коронавірусу: у дослідженні Promocodius видно, як збільшились онлайн-продажі в місяці локдауну, коли українці боялися виходити з дому та почали більше купувати в інтернеті. Звичайно, що війна призвела до більш серйозних наслідків та довгострокових тенденцій в сфері онлайн-торгівлі, змусивши ритейлерів переформатувати всі бізнес-процеси.

Багато великих супермаркетів сильно постраждали внаслідок окупації, обстрілів, перебої з електропостачанням, необхідності зачинятися під час повітряних тривог. Одночасно зі збільшенням витрат на забезпечення нормальної роботи магазину сильно впали продажі, що змусило ритейлерів зменшувати кількість офлайн-представництв та робити акцент на розвитку інтернет-ресурсів.

Основні тенденції онлайн-продажів косметичних засобів та парфумів протягом 2022 року

Українці купують в інтернеті, бо це безпечно, швидко, вигідно. А магазини намагаються привернути увагу клієнтів безліччю цікавих акцій і можливістю зекономити.

Серед головних трендів варто виділити такі:

  • Збільшення кількості товарів в чеку – знаходячи вигідний промокод на групу товарів, покупці додають в замовлення 2-5 (а то і до 10) позицій, аби потім не переплачувати. Це стосується засобів для догляду, гігієни, повсякденного макіяжу – товарів, які використовуються постійно.
  • Відмова від зайвого – не шукають промокоди на товари для «задоволення та настрою»: дорогі парфумовані свічки і гелі для душу, бомбочки для ванн тощо.
  • Вибір демократичних брендів – значно менше покупців користуються знижками на косметику та парфуми дорогих брендів, віддаючи перевагу сегментам мас-маркет, мідл-ап. Нішеві парфуми купують зовсім рідко, а от продажі люксу пожвавилися перед святами.
  • Інтерес до акцій та вигідних пропозицій – сильно зріс, адже сьогодні можливістю зекономити кошти не нехтує ніхто. Так, загальна кількість застосованих промокодів в категорії зросла на 58% порівняно з минулим роком.
  • Пріоритет якості – обирають перевірені позиції, бестселери в категоріях, ігноруючи новинки, яскраві промоакції.
  • Вибір українських брендів – через бажання підтримати вітчизняний бізнес та допомогти достойним локальним брендам вистояти у важкі часи.


Зі статистики використаних протягом 2022 року промокодів видно, що українці стали більш усвідомлено ставитись до купівлі косметичних засобів та парфумів. Намагаються уникати імпульсивних покупок, але не відмовляють собі в тому, що дійсно потрібно для щоденного догляду, допомагає тримати стрій, приносить задоволення і бажаний ефект.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 16.01.2023 | Переглядів: 1366 | красота, уход, косметика, онлайн магазин, парфюмерия

Читайте також на цю тему: