Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Як обрати якісний коньяк: поради експерта

Автор: Артем Кондратюк, 22.03.2024, 06:45:24 Як обрати якісний коньяк: поради експерта

Коньяк або виноградний бренді — це міцний алкогольний напій, який виготовляється з виноградного спирту шляхом подвійної дистиляції та подальшої витримки у дубових бочках. Класичні коньяки виробляють лише у Франції. До найвідоміших брендів входять Hennessy, Courvoisier, Remy Martin, Delamain. Але в інших країнах — Грузії, Вірменії, Молдові, нашій Україні — також виробляють якісні виноградні бренді, які за смакоароматичними властивостями практично не поступаються французьким коньякам. У цій статті розповідаємо про секрети вибору якісного коньяку чи виноградного бренді.

Основні ознаки якісного алкоголю

Перед покупкою слід візуально оцінити продукт. Хороший алкогольний напій виглядає так:

  • Прозорий колір, без осаду та домішок. Відтінок залежить від віку. Витримані шляхетні коньяки темно-каштанового кольору, молоді напої з невеликим терміном витримки — янтарно-золотисті.
  • Масляниста в'язка текстура, яка виходить такою завдяки високому вмісту дубильних речовин. Щоб перевірити це, треба перевернути пляшку. Якщо на склі з'явилися маслянисті сліди — якісний продукт.
  • Рівно наклеєна етикетка з чіткими літерами, що містить повну інформацію про алкогольний напій. Корок не прокручується.
  • Адекватна ціна. Для створення 1 літра виноградного бренді або коньяку потрібно щонайменше 10 л молодого вина і як мінімум 3 роки. Тому закономірно, що ціни на Азнаурі чи інший якісний алкогольний напій не можуть бути надто низькими. Якщо ж продавець пропонує дуже дешевий алкоголь із великим терміном витримки, слід замислитися — можливо, йдеться про неякісний продукт чи підробку.
  • Відсутність у складі штучних барвників та ароматизаторів. У деяких виноградних брендах допускається наявність карамелі.

 

Як перевірити якість коньяку після відкриття пляшки

Два головні складові хорошого алкогольного напою — аромат та смак. Французькі коньяки та грузинські, українські, вірменські, молдавські виноградні бренді, які можна придбати в маркеті корисних штук Маудау, мають складний аромат, який розкривається поступово. У багатому букеті можуть бути нотки дуба, винограду, чорносливу, шоколаду. Якщо напій витримувався 5 років і більше, у ньому напевно будуть і ванільні нотки.

Коли в ароматі яскраво відчувається спиртуозність або він дуже невиразний і легкий, це ознака неякісного міцного алкоголю.

На смакові характеристики коньяку та бренді впливає безліч факторів — сорт винограду, термін витримки, різновид деревини, яка використовувалася для виробництва бочки, де витримувався напій. Наприклад, якщо коньяк чи бренді витримувався у бочці з американського дуба, у його ароматі будуть нотки кокоса та ванілі. А якщо з французького дуба — спецій та мигдаля. Найчастіше в хорошому напої можна вловити нюанси деревини, фруктів, карамелі, горіхів.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 22.03.2024 | Переглядів: 288 | коньяк, алкоголь, напиток, спирт

Читайте також на цю тему: