Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2011 » Октябрь » 30
Юрко У Львові націоналісти відстоюють для людей низькі тарифи на квартплату

Юрко


Оценка: 3.2/5 Голосов: 16

У Львові націоналісти відстоюють для людей низькі тарифи на квартплату

30.10.2011, 19:45:20 2484 3.2 11


Тарифи
Тарифи

Міський голова Садовий тим часом зчиняє лемент, що львів'яни таки мають платити на 30 % більше…

Сьогодні львів'яни з тривогою спостерігають за тією найсправжнісінькою війною, яка розгорнулася довкола тарифів на квартплату. Чи вдасться депутатам-свободівцям Львівської міської ради відстояти низькі тарифи, а отже – інтереси людей?

Почалося з того, що у червні цього року міський голова Львова Андрій Садовий, який повсякчас декларує свою невимовну любов до людей, через рішення виконкому… підняв своїм любим львів'янам тарифи на комунальні послуги. І не на відсоток-другий, а неабияк – на цілі 20-30 процентів. Депутати Львівської міської ради, зокрема депутати-свободівці, проаналізувавши це рішення, з'ясували, що нові високі тарифи не обґрунтовані економічно, а також – що вони не пройшли, як то належить, через громадські слухання і не отримали дозволу від громади. Тому – скасували здирницьке підвищення комунальної платні на сесії Львівської міської ради. Водночас, зважаючи на численні недоліки у роботі, депутати відправили міськвиконком у відставку. Міський голова Андрій Садовий, вочевидь, вражений тим, що не вдалося здійснити задумане – підняти тарифи – накладає вето на обидва рішення сесії Львівської міської ради – і щодо скасування високих тарифів, і щодо розпуску виконкому. Але депутати обидва вета – долають.

"Свобода" ще 29 вересня ініціювала розпуск виконкому після того, як виконавчий комітет міськради виступив з інформацією про виконання ухвали, за якою мав відбутися перехід до сезонного (одноставкового) тарифу на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для львів'ян. Вважаємо, що робота чиновників з виконання цієї ухвали є незадовільною та такою, що саботує волевиявлення городян та рішення депутатського корпусу про встановлення сезонного тарифу. Тому і було ухвалено рішення розпустити виконком", – каже голова фракції "Свободи" у міській раді Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ.

На цьому війна Андрія Садового за високі тарифи не закінчується – він розгортає справжню медіа-істерію, звинувачуючи депутатів-свободівців у всіх смертних гріхах. Мовляв, скасування високих тарифів незаконне, і якщо тарифи не підняти, то все у Львові піде шкереберть. Міському голові вистачає зухвалості не лишень доводити, що високі тарифи потрібні, але й шукати підтримки… 25 жовтня з'являється протест прокурора на ухвалу, якою депутати скасували високі тарифи.

Депутати-націоналісти тим часом не відступають. 3 листопада відбудеться сесія Львівської міської ради, на якій вони планують відхилити протест прокуратури. Аби люди не платили зайвого зі своїх і так скупих гаманців.

Коментар

На запитання часопису відповідає Голова Юридичної служби ВО "Свобода" депутат Львівської міської ради Олег МАХНІЦЬКИЙ.

Олеже, міський голова Львова Андрій Садовий у підконтрольних йому ЗМІ зчиняє лемент, начебто нові високі тарифи скасували, а старі не повернули. Чи є на таке твердження юридичні підстави?

Для цього немає жодних юридичних підстав. Такі твердження міського голови варто розцінювати, з однієї сторони, як спробу саботажу своїх прямих обов'язків зі забезпечення функціювання господарки міста, з іншої – як дешевий піар-хід. ВО "Свобода" відстояла інтереси львів'ян, скасувавши необґрунтовано високі тарифи, в яких була закладена корупційна складова. Я чув неодноразово посилання Садового і його соратників на те, що закон не має зворотної сили. Однак норма Конституції, яка говорить про те, що закон не має зворотної сили, стосується нових нормативно-правових актів, чинність яких не може поширюватися на суспільні відносини, які діяли до їх ухвалення. А в нашому випадку скасовано вже чинний акт і відновлено чинність попереднього рішення виконкому.

Отже, ухвала є чинною, що би там не вигадували на своє виправдання чиновники на чолі з міським головою. Влада не повинна дискутувати, чи можна виконувати цю ухвалу чи ні, бо її прямий обов'язок, передбачений статтею 19 Конституції України, – виконувати всі рішення, в тому числі ухвалені Радою. Зрештою, якщо вже навіть вдатися в юридичну практику, то є безліч урядових рішень, і рішень Верховної Ради, коли скасовували одну норму, і автоматично набирала чинності попередня.

- У чому полягає шкідливість і невиправданість тарифів, які пропонував виконком для львів'ян?

Тарифи – це гроші. Люди сплачують комунальні послуги за рахунками, які їй приходять. Закон про захист прав споживачів та безліч інших нормативно-правових актів говорять про те, що складовою угоди на оплату тарифів є волевиявлення громадян. Тобто, якщо людина хоче споживати одну послугу, і не хоче споживати іншої – це її право. А у рішенні виконкому, яке 20 жовтня скасувала міська рада, встановлювало обов'язкову оплату громадянами послуг.

В тих "виконкомівських" тарифах, зокрема, було закладено ряд послуг, на яких наживалися комерційні структури. Наприклад, оплата за освітлення загального користування у під'їздах. Нам відомо, що у Львові у багатоповерхових будинках встановлюють телекомунікаційні мережі – сателітарне і кабельне телебачення, яким частина громадян користується, а частина – ні. Отож оператори, підключаючи телекомунікаційні мережі до під'їздів, використовують загальне освітлення, за яке платять люди, – навіть ті, які його не використовують. Звичайно, влада про це знає, але нічого не робить, і таким чином сприяє комерційній структурі, яка коштом мешканців робить бізнес. Логічно припустити, що чиновники на це закривають очі не просто так – очевидно, отримують якісь блага. А люди й не здогадуються, що платять за "чуже" світло.

Газета ВО "Свобода"

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 11
Олег
1 .. (Олег)   • 20:44:02, 30.10.2011 [Материал]

+5
Palgor
2 Pavel (Palgor)   • 21:27:19, 30.10.2011 [Материал]

Соціальні програми "Свободи" мені до вподоби, я вже про це писав колись Юркові. Але серед тарифів ще є багато чого, що потребує вдосконалення. Дійсно, якшо середи 20-ти квартир у підї'зді телекомунікаційним обладнанням користуються лише 15, то чому іншим п' яти за це відкашлювати гроши? І чому жителі третього поверху десятиповерхового будинку мають сплячувати таку ж саму платню, як мешканці 9 поверху?.
Почему я и писал в другом блоге в комментариях, что в Германии побольше социализма, чем на Украине.
Олег
3 .. (Олег)   • 22:05:27, 30.10.2011 [Материал]

Безпосередньо у Житомирі, ВО " Свобода " підіймали багато соціальних питань... Розумію, що перебуваючи за кордоном це не так легко зробити, але краще слідкуйте за новинами!
Half_baked
4 Half baked (Half_baked)   • 00:07:36, 31.10.2011 [Материал]

В Донецке нужно это делать, а не во Львове...
Юрко
5 Юрій Градовський (Юрко)   • 00:09:52, 31.10.2011 [Материал]

А в Львові нехай платять? Чи там бідніші люди?)))
Half_baked
6 Half baked (Half_baked)   • 00:37:40, 31.10.2011 [Материал]

Во Львове Вас и так поддерживают... хотя Вы и сами , я думаю, это понимаете, получается, что ради рекламы( пиара)?
Борьбы НЕТ.
Юрко
9 Юрій Градовський (Юрко)   • 08:52:18, 31.10.2011 [Материал]

Ви подумали, що написали? Чи не читали текст матеріялу? Якщо підтримують, то нехай платять більше?)) У Львові - більшість у міській раді, тому є можливість приймати рішення. Як це зробити в Донецьку, де нема жодного депутата? Вийти на мітинг?)))
telefon
7 джавахарлал нюру (telefon)   • 02:06:38, 31.10.2011 [Материал]

А в Житомире?
АМКУ Житомира уже давно объявила, что предпоследнее повышение цен на услуги ЖЭКов было незаконным. Однако, ЖЭКи с успехом посылают граждан куда подальше вместо перерасчёта за 2(!!!) года. Прокуратура сделала вид, что этого не знает. А ведь это сотни тысяч грн., переплаченных житомирянами!
Half_baked
8 Half baked (Half_baked)   • 02:12:02, 31.10.2011 [Материал]

Сами виноваты... Я когда-то на своём доме развесил объявления о собрании на счёт ОСББ, пришло аж три человека и директор ЖЕКа вместе с сантехником и куском пластиковой трубы ( в субботу менять канализацию)Всем насрать сколько скажут столько и будут платить ---- рабы.
Юрко
10 Юрій Градовський (Юрко)   • 08:56:28, 31.10.2011 [Материал]

Прокуратура лише оскаржує рішення, які направляє влада. Що не посилав - не стосується їх компетенції.
Ворон
11 Ворон (Ворон)   • 22:59:39, 31.10.2011 [Материал]

Таки правда, що життя простих українців в нечиїй компетенції


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо