Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » vvtz » 2014 » Декабрь » 5
vvtz Порівняння тарифів на проїзд у громадському транспорті

vvtz


Оценка: 4.2/5 Голосов: 5

Порівняння тарифів на проїзд у громадському транспорті

05.12.2014, 11:51:18 2881 4.2 3

У продовження теми про вартість проїзду в громадському транспорті, що спричинила неабияке обговорення на ЖЖ.інфо (сама новина і пост в блозі ЖИВУ_НА_ВОСТОЧНОЙ), дозволю собі викласти пост із порівнянням тарифів на громадському транспорті деяких міст в світі відносно доходів населення. Цей пост був викладений на сайті http://ekvytok.lviv.ua ще влітку. На жаль, не знаю як зв'язатися із автором посту, але сподіваюсь, що він не буде проти публікації тут. Сам пост містить лиш поверхневий аналіз, але вцілому показує, що в Україні вартість проїзду майже співмірна із такою в деяких інших країнах, і це при неймовірно низькій якості самих перевезень. До того ж, якщо врахувати той факт, що з літа гривня впала в своїй вартості, а реальні доходи громадян за цей період навряд чи виросли, то всі підрахунки в статті мають бути підкореговані в напрямку погіршення. 

Отож, висновок приблизно такий: транспорт в нас і так дорогий, і без того низька якість перевезень із підвищенням тарифів не покращується, а тому потрібно терміново шукати інші шляхи для підвищення якості перевезень, не прибігаючи до збільшеня їх вартості для населення. Ключ тут - в збільшенні підтримки громадського транспорту з боку міської влади, а не перекладання її на плечі населення.
   
Посилання на оригінал: http://ekvytok.lviv.ua/fares-comparison-summer-2014   
   

Порівняння тарифів (літо 2014)

Чер 23 2014 Опублікував  в Е-КвитокТранспорт
Після валютних стрибків й весняно-літнього підвищення тарифів на проїзд у львівському громадському транспорті слід провести свіже порівняння з іншими державами. Вйо до новин цифр!



Вже традиційно – ми не вивчаємо вартість одиночної поїздки, бо у всіх цивілізованих державах мешканець міста ними не користується. Користуються вони проїзними картками (у якому завгодно вигляді). Чи на місяць, чи на 3, чи на рік – це все абонементи, які дозволяють суттєво заощадити. Вибирали міста з приблизно тієж кількістю населення. Отож: 

Краків (Польща)




Нас цікавить друга колонка – це для людей, що вже мали принаймні 1 місячний абонемент. Порахуємо:

1 маршрут 180 грн. = 6.00 грн/день
2 маршрути (одна пересадка) 250 грн. = 8.30 грн/день
безліміт 360 грн. = 11.70 грн/день

Між електронним та паперовим квитком немає різниці. Купити квиток можна в автоматах на зупинках чи прямо в транспорті (теж у автоматі). Автомати приймають як готівку так і банківські картки. Транспорт отакого рівня (це Люблін, але суті не міняє):

Гданськ (Польща)




У всі дні тижня – 343 грн = 11.44 грн/добу
Якщо лише робочі дні – 10.40 грн/добу

Краснодар (Росія)




"Місячний безліміт” обійдеться у 413 грн. (13.80 грн. за добу).
Паперові квитки вони залишили, а от традиційні "проїзні” замінили е-квитком.

Є також виділені смуги для громадського транспорту (цього року буде 50км http://www.imenno.ru/2014/05/15/166136/) і активно закуповують новий рухомий склад (http://9tv.ru/news/item/37247).

Валенсія (Іспанія)



http://www.valencia-tourist-guide.com/en/transport/valencia-metro.html#ticketPricesValenciaMetro

Нас цікавить "Monthly pass (TAT)". Зона А охоплює площу десь 5-7км радусом, чисто візуально – якраз зона власне міста. Далі йде щось типу передмість, мешканці яких отримують трохи дорожчий, але зручний і швидкий спосіб добирання у місто. Отож чисто по цінах безліміт у зоні А обійдеться в 642 грн. або ж 21.40 грн. на добу.

Транспорт зручний. Для прикладу автобуси своїм кольором показують міські вони чи їдуть в передмістя (червоне по місту, жовті в передмістя http://www.teentraveltalk.com/2009/08/19/the-many-modes-of-transportation-in-valencia/). Звісно ж транспорт низькопідлоговий і з кондиціонерами. Є виділені смуги руху (напис TAXI і EMT, EMT то їх комунальний перевізник) і дерева на розділювальній смузі замість клятих рекламних сітілайтів (https://www.google.com/maps/@39.459356,-0.400952,3a,75y,71.22h,69.27t/data=!3m4!1e1!3m2!1s5N_UzrQ3YqNH3Gmob7ll5g!2e0).

Турин (Італія)



В наших грошах це 612 грн. тобто приблизно 20.40 грн за добу. Зауважте, що місяць тому вони перейшли на винятково електронну форму цього місячного абонементу. Між іншим у них ще є річний абонемент, який коштуватиме 13.70 грн/доба.Непогана економія. Абонемент годиться на метро, трамваї та автобуси. Звісно мешканцям передмістя це обійдеться дещо дорожче, але тим не менше існує повністю інтегрована система приміського транспорту у міський. І це прекрасно.


Висновки

Висновки насправді доволі сумні. При співмірних (принаймні з Польщею й Росією) цінах на проїзд ми маємо нижчі доходи й значно гірший транспорт. Причину ми вбачаємо у відсутності підтримки громадського транспорту з боку міста. Саме воно мало б бути зацікавлене у стимулювання користування не автомобілем, а громадським транспортом. Але не робить цього. Комунальний транспорт Львова працює приблизно у тих же умовах, що й приватники – на самоокупності, планах збору грошей з пасажирів і таке інше.

Це треба ламати. Як саме? Почитайте оце (http://ekvytok.lviv.ua/reversed-pay-system/) й оце (http://ekvytok.lviv.ua/e-ticket-how-to-start/).

Дякуємо за увагу :)

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 3
BIGor
1 Игорь (BIGor)   • 13:21:26, 05.12.2014 [Материал]

Если честно, то сравнение халтурное. Нужно сравнивать одноразовую поездку с одноразовой поездкой, месячный проездной с аналогом. Для Житомира похожим городом есть польский Бялосток (290 000 чел.). Сравним: одноразовый полный проезд у них минимум 12,30 грн. (у нас - 1,50 грн.) Льготный у них 6,15 грн. (у нас 0). У них проездной минимум 308 грн. полный, 154 для пенсионеров. Цены на проезд в Бялостоке привёл на минимальную одну сферу, их около пяти, и естественно больше сфер - больше проезд.

ПС: пруф: http://www.zokm.bialystok.pl/cennik-biletow
vvtz
2 vvtz (vvtz)   • 13:58:57, 05.12.2014 [Материал]

Так, я вказав, що аналіз доволі поверхневий. Та, навіть, беручи ваші цифри і трохи гугління, маємо приблизно таке:

На середню зарплатню близько 18147 грн в Польщі, в Бялостоку можна накупити 58,9 місячних проїзних. У нас на середнью з/п в 2722 грн виходить близько 14 проїзних Т-Тр або 15,1 проїзних на тролейбус. Звичайно ж, це все дуже грубі прикидки, майже як пальцем в небо, але, як на мене, є привід задатися питанням, чи варто далі підвищувати тарифи? Цілком є імовірність отримати зменшення попиту, і як результат - ще скрутніші часи для ТТУ. Правда, це вже мої особисті домисли.
BIGor
3 Игорь (BIGor)   • 16:42:28, 05.12.2014 [Материал]

Тарифи треба підвищувати, але всі маршрутки замінити комунальними автобусами -тролейбусам з графіком руху. Всі біди в маршрутках. А взагалі скажу одне - треба працювати, щоб середня заробітня плата в Житомирі складала 18147 грн.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо