Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2014 » Март » 25
Юрко Кримський полон: прострелені ноги, відрізане вухо, катування

Юрко


Оценка: 2.3/5 Голосов: 18

Кримський полон: прострелені ноги, відрізане вухо, катування

25.03.2014, 11:33:18 2050 2.3 15

Над бранцями російських окупантів, відпущеними 20 березня з полону у Криму, жорстоко знущалися, били струмом, одному прострелили обидві ноги й відрізали шматок вуха.  

Про це після спілкування в херсонському госпіталі із двома з полонених – Андрієм Щекуном і Юрієм Шевченком – написав журналіст білоруського видання "Новы час", переклад тексту публікує ЖЖ-користувач Budimir.

Щекун – свідомий українець, родом зі Львівщини, філолог за освітою, останні 23 роки жив у Бахчисараї з дружиною і трьома дітьми. Дружина з місцевих, діти народилися й виросли у Криму. Очолював громадську організацію "Український дім", боровся за українську школу, в останні місяці був активістом кримського Євромайдану.

Напередодні святкування 200-річчя Тараса Шевченка він прийшов на вокзал у Сімферополі, щоб забрати 50 українських прапорів, які передали йому з материкової України. Це закінчилося для нього майже двотижневим полоном.

Шевченко – хлопець із Павлограда, що на Дніпропетровщині, без особливого інтересу до політики. Він їхав до кримського друга в гості, повіривши, що "усе тихо, нормально", і взявши рюкзак "із речами по сезону". Він також був затриманий на вокзалі в Сімферополі: його прийняли за "активіста якоїсь радикальної організації".

"Це були дуже агресивно налаштовані люди. На моє запитання, міліція вони чи хто, мені просто заломили руки за спину, надягли наручники, взяли за шиворіт і кинули в легкову машину, на підлогу між переднім і заднім сидіннями ", - розповів Юрій.

"Кричали, що "ти козел, виродок, приїхав нам тут усю малину псувати". Потім чоловік, який сидів на передньому сидінні, дістав ніж, пригрозив, що зараз поріжуть мене тут на шматки. І відрізав шматок вуха ...", - розповів Шевченко.

Юрію Шевченку в кримському полоні відрізали шматок вуха. Фото novychas.info

Юрія кудись привезли, викинули на вулиці, де сильно побили прямо на асфальті, потім передали іншій групі. Якщо перша схожа за описом на так звану "самооборону Криму", то друга була одягнена у форму "Російська берізка", люди в масках, із раціями, озброєні автоматами.

Хтось із них сказав: "Прострельте йому, на хрін, ноги". І Юрію прострелили обидві ноги, кулі діставали вже в Херсоні, більш ніж через тиждень.

Юрію Шевченку прострелили обидві ноги у Криму

Юрія затягли в якесь приміщення, кинули обличчям на підлогу, де він пролежав у калюжі власної крові, після чого роздягли до трусів, прив'язали скотчем до стільця так, що ворушитися було неможливо.

Хлопець запитав, де він, що з ним. Йому в нахабному тоні заявили: "А ти подумай, навіщо ти їхав, що ти планував, хіба не розумієш, куди ти потрапив?".

Раз по раз до Юрія заходив чоловік із автоматом, мовчки наводив на нього зброю й робив вигляд, що зараз вистрілить. Коли Юрій зміг звільнитися від скотча, його прикували наручником до батареї.

Кулі з ніг кримському бранцю виймали вже у Херсоні

"Допити, допити, допити... Ну, мені нічого було приховувати, я все розповідав, але їх моя проста історія не влаштовувала. Вони хотіли розповідей про бойовиків "Правого сектору", де їхні загони ховаються в горах ... Та звідки мені знати?!", - розповів Шевченко.

Потім Юрія привезли до інших заручників. Там вони перебували всі з зав'язаними очима, кілька днів їх не виводили навіть у туалет, доводилося "ходити під себе".

Юрій вважає, що йому "ще пощастило". Через завдані одразу сильні поранення його вже особливо не чіпали, навіть дозволили спати на матраці – інші тулилися хто на підлозі, хто на стільцях.

Над хлопцем, який був на Майдані у Києві, знущалися постійно. Крім фізичних катувань і примусу "упав-віджався", змушували співати російський і радянський гімни, кричати "Слава Росії" тощо. Постійно приходили нові люди, щоб помучити його.

"Хоча я того хлопця й не знав зовсім, ви розумієте, душу рвали ці знущання над ним, вони ж при нас усіх відбувалися ... а як він страшно кричав! Мені здалося, що я навічно потрапив у пекло", - тремтячим голосом згадав Юрій.

Андрій Щекун розповів, що його і його 64-річного соратника Анатолія Ковальського, викладача аграрного університету в Сімферополі, затримали на вокзалі дружинники з червоними пов'язками радянського зразка та георгіївськими стрічками, відвели у відділення міліції, а звідти особи з невідомим статусом відвезли активістів у якийсь підвал на машині Ковальського, яку потім привласнили.

Чоловіків побили, скрутили руки, зав'язали очі й роздягли догола. Андрія та Анатолія катували, у тому числі, і струмом. Вимагали назвати "бази, паролі, імена бойовиків "Правого сектору".

Кримські кати Щекуну стріляли в кисті рук

Травми "кримських бранців" підтвердив і лікар.

Щекун за кілька днів до окупації вивіз родину на материк, але в Бахчисараї в нього залишається квартира, а в Анатолія Ковальського – будинок у Сімферополі.

http://www.spilka.pt/uk/2009-04-25-23-26-34/5563-krimskij-polon-prostreleni-nogi-vidrizane-vuho-katuvannja-strumom-i-gimnom-rf

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 15
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 11:55:00, 25.03.2014 [Материал]

Із фейсбуку:
"Диалог с таксистом по дороге в офис:
- Украина перекрыла нам электричество на 50%!!
- Да вы что? А мне кажется нужно было на 97%
- ???
- Ну вы же крымчанин, который слышал результаты референдума в Крыму о присоединении к России.
- Молодой человек, поймите. В референдуме принимали участие ну 40% крымчан...
- Да вы что? А где голоса остальных 60% крымчан? Кроме крымских татар и Меджлиса, который официально представляет 13% населения Крыма и настаивает, что референдум фарсовый и незаконный все остальные молачт в тряпочку и ждут кто победит? Так кто здесь коллаборционист?
- Я русский, но хочу чтобы Рефат стал президентом а мы остались в Украине
- А я при чем? Идите на площадь Ленина..."
TarasS
2 Тарас (TarasS)   • 12:01:32, 25.03.2014 [Материал]

Відрізане вухо - типовий почерк путлерівських виродків, які пройшли школу "зачисток" в Чечні і Дагестані. Такі ж недоноски катували і Булатова.
Юрко
3 Юрій Градовський (Юрко)   • 12:13:11, 25.03.2014 [Материал]

Так, азійці. Вони діяли і на Майдані.
иноходец
8 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 16:35:22, 25.03.2014 [Материал]

На 3: Вы их лично в перескоп наблюдали, или соседка рассказала?
Hoakina
13 Марина (Hoakina)   • 19:10:15, 25.03.2014 [Материал]

На 8. А я Вам верила. Теперь не буду.
иноходец
14 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 20:52:31, 25.03.2014 [Материал]

На 13: Верите, не велика потеря ( понимаю, с чем связан Ваш вывод, обид нет).
kolvich
11 Nikolay (kolvich)   • 18:35:17, 25.03.2014 [Материал]

Відрізане вухо,поцарапане вухо,прямий шлях в міністри,зеленка в пику,в прем*єри,яйце в груди,то вже президент.А кулявйоб,то й на міністра оборони потягне.
иноходец
4 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 12:20:08, 25.03.2014 [Материал]

Очень сомневаюсь, что Юрко с Тарассом способны защитить свою Родину с автоматом в руках. А сталкивать лбами- это пожалуйста.
TarasS
5 Тарас (TarasS)   • 13:46:36, 25.03.2014 [Материал]

иноходец - ти вже "захистив" Батьківщину, пригощаючи окупантів.
Згинь.

"А сталкивать лбами- это пожалуйста."

Клінічна картина: Юрко показав поцу каліку з відрізаним вухом - а поц каже, що це Юрко зіштовхуває лобами.

Цивілізація дегенератів.
Юрко
6 Юрій Градовський (Юрко)   • 15:16:31, 25.03.2014 [Материал]

Не твоя псяча справа, власовцю, в чомусь сумніватися. По суті нічого не можеш заперечити, коляборанте?
VDm
9 Dmitro (VDm)   • 16:37:33, 25.03.2014 [Материал]

А можете пояснить свою точку зрения? Или единственная суть Вашего поста - спровоцировать конфликт?
kolvich
12 Nikolay (kolvich)   • 18:43:45, 25.03.2014 [Материал]

они придурки!!! "пригощаючи окупантів."-это напишет нормальный человек?
иноходец
7 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 15:49:17, 25.03.2014 [Материал]

Люблю злить бабуинов. Стоит только правду сказать.
TarasS
10 Тарас (TarasS)   • 17:23:37, 25.03.2014 [Материал]

"Люблю злить бабуинов."

Недалеко від твого дому якраз ходять зелені бабуїни.
иноходец
15 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 20:53:53, 25.03.2014 [Материал]

На 10: От твоего тоже. Дома сиди


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо