Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Надзвичайні події » 2007 » Август » 2 » 10:57:05

Трое житомирян отравились грибами

02.08.2007, 10:57:05 5283 0
Трое житомирян отравились грибами

ОСТОРОЖНО, ГРИБНИКИ!
В Житомирской области грибами отравились три человека.

Об этом сообщили в Житомирском областном центре «Здоровье», который ведет мониторинг пострадавших от грибных отравлений и занимается профилактической работой в этом направлении.

Как отметили в центре, пострадавшие обратились в лечебные учреждения своевременно, и медики спасли их жизнь.

По оперативным данным, в этом году в Украине жертвами грибных отравлений стали 26 человек, из них 6 детей.

Как сообщили в центре «Здоровье», в целом отравления грибами регистрируются в медицинских учреждениях на протяжении всего года, однако, как свидетельствует многолетний анализ, пик отравлений приходится на конец лета - начало осени. Отравления грибами преимущественно бывают случайными (пострадавшие уверены, что употребляли съедобные грибы – ред.) и большей частью имеют «семейный» характер, передает УНИАН.

Памятка для грибников

Памятка областной СЭС для грибников
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, що Ви чи не знаєте які викликають сумніву, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важлива ознака, зазначена в попереднім правилі.

5. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.

6. Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

7. При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.

8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

9. Не їжте гриби в сирому виді.

10. Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння чи цибулини срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

11. Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

12. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покритий слизом. Гриби повинні бути в день чи збору не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: