Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2008 » Январь » 21 » 11:51:33

Узаконений(?) рекет по-житомирськи

21.01.2008, 23:29:33 5724 0
Узаконений(?) рекет по-житомирськи

Останнім часом, все частішими стали в Житомирі утиски підприємців зі сторони державних служб нагляду, які не дають можливість розвиватися малому бізнесу в регіоні. Бізнесмени вкрай обурені таким свавіллям. Особливо потерпають власники закладів харчування від поборів Житомирської міської санітарно-епідеміологічної станції. Підприємці звинувачують санстанцію в тому, що вона в «добровільно-примусовому» порядку змушує власників закладів харчування укладати угоди на проведення мікробіологічного контролю своєї продукції, підписання яких згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 662 від 11.05.2006р. «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2002 р. N 1544 і від 27 серпня 2003 р. N 1351» здійснюється на добровільній основі.

- Раніше ми терпіли ці побори, оскільки вартість сплати була помірна. Так я, маючи невеличкий пивний бар на Житньому ринку, 4 роки назад сплачувала міській санстанції 36 грн. В 2007 році повинна була платити вже 228 грн. Тоді я відмовилася від укладання договору, який є добровільним, з міською санстанцією. Мені натякнули, що якщо хочу працювати, то мушу платити. Коли я відмовилася, то розпочались систематичні перевірки й під час чергової перевірки санстанції склали акт, виписали постанову на штраф і постанову на закриття пивного бару. Ось так і лишилася бізнесу, - розповідає колишній підприємець Тетяна Цимбалюк.

У Житомирській міській санітарно-епідеміологічній станції відкидають закиди щодо примусового характеру укладання угод між ними і власниками закладів харчування. При цьому посилаються на закон - постанову головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження державних санітарних норм і правил» №139 від 7.11.2001 року.

- За правилами власники закладів харчування зобов'язані самостійно проводити раз на місяць мікробіологічний контроль своєї продукції. І у правилах все чітко розписано - наприклад, салати із сирих овочів із додаванням сирих фруктів - на сальмонелу ауреус, на бактерії роду протеусу та ін. А визначення кожного показника коштує грошей. І ціну роботи затверджує Кабінету Міністрів України своєю постановою (№662 від 11.05.06.), - говорить заступник головного державного санітарного лікаря м. Житомира Галина Шарапа.

Підприємці неодноразово зверталися до Житомирської міської СЕС, щоб ті роз'яснили на яких підставах «змушують» підписувати договори. Але відповіді так і не отримали. Тоді власники закладів харчування звернулися за допомогою до народного депутата 6 скликання від БЮТ Олега Черпіцького, який закріплений за 56 виборчим округом м. Житомира.

- До нас в громадську приймальню звернулася ініціативна група підприємців для захисту інтересів, які, на їх думку, грубо порушує санстанція м. Житомира. В найближчий час ми підготуємо офіційне звернення від народного депутата на ім'я начальника Житомирської міської санітарно-епідеміологічної станції. Для порівняння, наприклад в м. Рівно власники закладів харчування взагалі не платять за мікробіологічний контроль, оскільки на це санстанціям виділяються кошти з бюджету. - прокоментував помічник нардепа Леонід Скаковський.

- У випадку якихось репресивних дій з боку міської СЕС чи інших контролюючих органів до бізнесменів, будемо відстоювати інтереси підприємців на всіх рівнях, в тому числі й в судах, а при необхідності будемо звертатися до Премьр-Міністра з проханням змінити керівників органів, які заважатимуть нормальній роботі підприємців і гальмуватимуть розвиток малого бізнесу в регіоні. Ми плануємо найближчим часом створити громадську організацію, яка займатиметься захистом прав підприємців. Кожен підприємець, який звернеться до нас в громадську приймальню, що знаходиться в м. Житомирі, вул. Київська 10, 2-й поверх (міська організація БЮТ), отримає фахову консультацію і реальну підтримку - зазначив народний депутат від БЮТ Олег Черпіцький.

Олександр Івченко

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: