Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Довідники

Накинувся і покусав собака. Що робити? Інструкція

Автор: Сергій Івановський, 29.01.2022, 10:08:32 Напала та покусала собака  Что делать?
ЗМІ пишуть про те, як у різних містах країни собаки нападають на людей. Одна з останніх таких новин прийшла з Башкирії — там зграя собак накинулася і покусала підлітка. Координатор Фонду допомоги бездомним тваринам Наталія Цвєткова та зоопсихолог Анастасія Калініна підготували інструкцію, яка стане в нагоді у небезпечній ситуації.
 

Де можна зіткнутися з бездомною твариною

Проблема нападу собак на людей не локальна і не регіональна. Зустріти агресивних тварин можна й в Києві і у Житомирі. Зовсім недавно зграя собак напала на підлітків. Чому в Українї, як і раніше, не можуть вирішити проблему з бродячими тваринами можна прочитати тут.
 

Як уникнути нападу

Найпростіше правило - не наближатися до собаки. Бродячих тварин, що особливо збилися в зграї, варто обходити, не привертаючи уваги: ​​не роблячи різких рухів і не видаючи різких звуків. Загалом не можна робити нічого, що собака може розцінити як агресію.
 

Що може спровокувати собаку

Спровокувати собаку можна, вступивши з нею в контакт та порушивши її особисті межі. Часто таке буває з дітьми - вони не можуть оцінити небезпеку і хочуть погладити чужого (необов'язково бездомного) собаку або пограти з нею. При цьому батькам треба пам'ятати, що вкусити може навіть маленьке і миле щеня — наприклад, тому, що хворіє або взагалі не любить чужинців.
 

Що робити, якщо собака таки напав

Покусали собаки
Зберігайте спокій, замріть і не рухайтеся. Не повертайтеся до собаки боком або спиною і не дивіться їй у вічі. Накрийте голову та шию курткою або закрийте руками.
 
Якщо у вас є перцевий балончик, а собака агресивна — можна використовувати його. Можна налякати пса різким гучним звуком відлякувача (вони бувають ультразвукові, електричні та аерозольні) або електрошокер.
 
Якщо собака виглядає нездоровою, то намагайтеся відбитися - найімовірніше, вона заражена вірусом сказу, а значить рани від її укусів можуть бути дуже небезпечними. Підійде все, що потрапить під руку: наприклад, палиця або жменя каміння.
 

Чого точно робити не можна

Не можна тікати: швидше за все тварина захоче вас наздогнати і наздожене — тоді наслідки від зустрічі можуть бути набагато гіршими. Не треба кричати на собаку, цим ви її не тільки не заспокоїте, а й розлютите.

 

Що робити, якщо собака вас вкусила

Собаки
Потрібно промити рани водою і одразу йти до лікаря. Якщо не можете йти самі, викликайте швидку допомогу. У лікарні лікарі зроблять перев'язки, накладуть шви та призначать курс уколів від сказу.
 
При цьому варто пам'ятати, що вірус передається не тільки через укус – достатньо попадання слини на шкіру чи слизову оболонку. Так що навіть якщо після нападу не залишилося ран — не чекайте на прояви симптомів і відразу звертайтеся до лікаря.
Автор: Сергій Івановський, редактор рубрики "Довідники" на ЖЖ.info
Довідники | 29.01.2022 | Переглядів: 2515 | инструкция, что делать, Здоровье, животные, собаки

Читайте також на цю тему: