Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Туризм

10 цікавих фактів про Індійський океан

Автор: Артем Кондратюк, 28.06.2022, 09:57:12 10 цікавих фактів про Індійський океан

Могутній Індійський океан просто вражає уяву. Ця безмежна водна гладь, що розстилається від горизонту до горизонту, довгий час лякала навіть найвідважніших мореплавців. Його глибини досі до кінця не вивчені, і є всі підстави вважати, що у цих водах ховається ще чимало таємниць. Втім, наука не стоїть на місці, і наш багаж знань збільшується з року в рік.

K0LttazSG5hfuIfK3I0i7_mLFF0zFq9yTXboTrDOK2LUDK9exRBizjXjPc54NxZ9DQoCi1vKgjrJwv2uDcTx2og3RGpkEgo2dAvAtXZGrMr_xbHY7DAU58VuABtY-4pm3gePsRPi0Za61Nv4pA

Пізнавальний інтернет-журнал https://discover.in.ua/ підготував підбірку цікавих фактів про Індійський океан, від яких у багатьох можуть мурашки пробігти по шкірі.

  • Індійський океан займає площу 73 440 000 квадратних кілометрів і омивається Азією на півночі, Африкою на заході, Австралією на сході і Південним океаном на півдні. Має ширину 7600 км від Африки до Австралії. Океан займає приблизно одну п'яту площі поверхні світу.
  • Назву Індійський океан отримав на честь Індії. Олександр Македонський також називав його Індійським морем. Стародавні греки називали його Еритрейським морем.
  • Найглибша точка Індійського океану — Зондська западина (також відома як Яванська западина), розташована поблизу південної частини Яви, Індонезія. Там максимальна глибина океану становить 7724 метри.
  • Через танення льодовиків Індійський океан щороку розширюється на 20 см. Величезний внесок океану в водне навантаження світу. Його приблизний обсяг становить 292 131 000 кубічних кілометрів.
  • Індійський океан найтепліший серед усіх океанів світу. Через його тропічне розташування швидкість потепління Індійського океану дуже швидка, що ще більше посилюється зміною клімату та потеплінням в парнику. Внаслідок високої швидкості випаровування вода океану має найнижчий вміст кисню у світі.
  • Високий рівень економічної діяльності, включаючи розвідку нафти, щороку спричиняє значне забруднення Індійського океану. Крім того, розливи нафти та переміщення суден підвищують рівень забруднення. Найбільш забрудненими районами Індійського океану є Червоне море, Перська затока та Аравійське море.
  • Вважається, що Індійський океан утворився під час розпаду та подальшого зіткнення стародавнього південного суперконтиненту Гондвани та Євразії.
  • Попри те, що він утворився майже 140 мільйонів років тому, більшість басейну Індійського океану датується лише менше ніж 80 мільйонами років.
  • Одна з найбільш катастрофічних стихійних подій у світі сталася в Індійському океані. Це було цунамі 2004 року, яке забрало близько 200 000 життів.
  • Першим європейцем, який перетнув Індійський океан, був венеціанський купець і мандрівник Марко Поло.


Більше фактів про моря, океани та природу довколишнього світу можна дізнатися на сайті журналу в рубриці “Природа” – https://discover.in.ua/nature/. Всього на сайті зібрано матеріали більше ніж на 3000 цікавих тем. Досліджуйте світ довкола нас разом з Discover.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Туризм" на ЖЖ.info
Туризм | 28.06.2022 | Переглядів: 1317 | туризм, океан, путешествия, природа

Читайте також на цю тему: