Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Який маршрутизатор слід вибрати? Ключові параметри

Автор: Светлана Егорова, 25.07.2022, 18:04:44 Який маршрутизатор слід вибрати? Ключові параметри

Сучасні роутери не просто надають доступ в Інтернет через вай-фай або за кабелем. Вони забезпечують високу швидкість, гарантують надійний захист мережі на максимально комфортне користування нею. Щоб купити роутер, який задовольнить потреби користувачів, слід орієнтуватися на певні параметри. Про це — в статті.

Бездротова швидкість та діапазони

Залежно від стандарту вай-фай, згідно з яким працює пристрій, він може мати таку швидкість:

  • до 600 Мбіт/с — 802.11.n.
  • до 6,77 Гбіт/с — 802.11. ас або wi-fi 5.
  • до 9,6 Гбіт/с — 802.11.ах або вай-фай 6.


Звісно ж, вказані максимальні показники, які можуть бути лише в ідеальних умовах: повністю вільному від фізичних та електромагнітних перешкод просторі. В реальності ж максимальна швидкість, зазвичай, у два рази нижча. Проте її цілком достатньо для комфортної роботи.

Тепер стосовно діапазонів. Маршрутизатор може працювати лише в одному діапазоні 2,4 ГГц. Зазвичай, то моделі стандарту 802.11.n. Моделі більш сучасних стандартів можуть працювати у 2,4 та 5 ГГц. Також бувають варіанти з підтримкою 3 частотних діапазонів. Звісно, чим більше частот підтримує роутер, тим комфортніше ним користуватися через меншу чутливість до перешкод та більшу швидкість.

Антени маршрутизатора

Роутер може бути оснащено зовнішніми чи внутрішніми антенами. Перший варіант зустрічається частіше. Для вибору має значення коефіцієнт посилення, а також кількість антен. Однак зазначимо, що більше — не завжди ліпше: у невеликому приміщенні занадто потужні антени можуть навіть погіршити передачу сигналу. Майже всі сучасні маршрутизатори підтримують МІМО або MU-MIMO (більш нову версію технології), яка збільшує якість сигналу.

Інтерфейси роутера

Спочатку поговоримо про порти підключення. Через WAN здійснюється з'єднання з кабелем провайдера. Цей порт може бути представлений RJ-45 або RJ-11 роз'ємом. У першому випадку використовується класична вита пара для інтернету, а у другому — телефонний кабель. Останній варіант — це так звані ADSL роутери. До речі, бувають моделі з портом для оптоволоконних підключень.

Зазначимо, що деякі моделі обладнані слотом для сім-карти для роздачі інтернету від мобільного оператора. Такі пристрої підтримують LTE. Деякі варіанти з підтримкою мобільного інтернету не оснащені гніздом для сімки, але мають USB порт для підключення модема.

Стосовно портів для дротового підключення комп'ютерів, консолей і телевізорів до роутера, то вони можуть підтримувати швидкість:

  • до 300 Мбіт/с;
  • до 1 Гбіт/с;
  • понад 1 Гбіт/с.


Ціни на роутери загалом залежать від швидкості бездротового та дротового з'єднання, потужності антен та стандарту вай-фай. Однак не лише на ці параметри варто звертати увагу при виборі.

Додаткові параметри

Тож роутер може бути класичним: для установки на стіл або на стіну. Також є варіанти для монтажу в серверні стійки. Багато сучасних моделей мають свій брандмауер, дають доступ до функцій:

  • батьківського контролю;
  • створення гостьових мереж;
  • приорітизації швидкості;
  • VPN.


До речі, деякі маршрутизатори оснащені вбудованими акумуляторами. Це були основні характеристики, важливі для слушного вибору роутера для дома чи офісу.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 25.07.2022 | Переглядів: 621 | проводник, роутер, интернет

Читайте також на цю тему: