Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Як отримати безкоштовний домен?

Автор: Мария Никулина, 01.10.2022, 18:26:16 Як отримати безкоштовний домен?
Якщо на проєкт зовсім бракує грошей, то на адресі теж можна зекономити. Хоча домени зазвичай орендують на рік чи три, в залежності від потреби та пропозицій провайдера, існують безкоштовні або умовно безкоштовні варіанти. Найнадійніший з них – коли домен пропонується в пакеті з хостингом, і за рахунок цього ви не платите. Найдешевший – це домен в одній з небагатьох безкоштовних зон.

 

632d843be5528.jpg

У хостинг-провайдера

Найближче місце, де знайти безкоштовний домен цілком реально – у провайдерів платного хостингу. Якщо ви готові оплатити хостинг на довгий термін, то цілком можете отримати домен безкоштовно в рамках акції чи просто в комплекті.

Невеликому проєкті цілком достатньо бюджетного віртуального хостингу. Для довгострокової оплати потрібна хоча б деяка впевненість, що проєкт буде існувати більше року, і потребуватиме сайту. Це, власне, єдиний недолік отримання адреси разом з хостингом. Переваг у такого вибору багато – зокрема ви отримаєте безкоштовний домен в більш-менш впізнаваній доменній зоні, суттєво зекономите  і закриєте питання з хостингом на довгий строк.

У конструкторі сайту

Якщо ви плануєте робити сайт на конструкторі Site Pro, то можете отримати на додачу безкоштовний домен третього рівня. Цього цілком достатньо для лендингу чи невеликої візитівки. Таку саму опцію пропонують і інші конструктори.

Недоліки цього варіанту такі самі, як взагалі у побудови сайту за допомогою конструктору. А саме – ви не зможете правити код сайту, і розвивати його в майбутньому може бути проблематично. Крім того, якщо натомість ви захочете будувати сайт на звичайному рушії, то доведеться міняти і домен. Таким чином, обирати конструктор і адресу, яка там пропонується, варто в тому випадку, якщо є певність, що цей вибір стабільний на відносно довгий час.

632d844607bea.jpg

У безкоштовній доменній зоні

Таких зон мало, але вони існують. Ось кілька варіантів, як отримати доменне ім’я безкоштовно в спеціальній зоні:

  • зареєструвати домен pp.ua. Це  – українська доменна зона. Щоб отримати там адресу, достатньо українського номера телефону. Щоправда, на безкоштовну реєстрацію є обмеження, тож варто уточнити, чи ваш проєкт може отримати її. Деякі сайти в цій зоні реєстратори мають право реєструвати і за гроші;
  • використати одну з зон компанії Freenom. У неї є кілька доменних зон – .tk, .ml, .ga, .cf, .gq. Достатньо створити обліковий запис на сайті цієї компанії, і ви можете отримати одну з цих адрес.


Зазвичай отримати безкоштовний домен для сайту може бути гарною ідеєю, якщо це сайт суто любительського проєкту. Річ у тому, що безкоштовні доменні імена в безкоштовних зонах незвичні для аудиторії, і довіри до такого сайту буде менше. Крім того, часто подібні адреси реєструють спамери, і це теж впливає на ставлення до доменної зони та інформації, яка звідти приходить. З умов реєстрації видно, наскільки просто отримати домен в безкоштовній зоні, не надавши по суті жодної інформації про себе.

Підсумуємо: найкращий варіант для проєкту, який буде стабільно розвиватись, і потребує певної свободи в змінах сайту  – домен в комплекті до довгострокового хостингу. Якщо проєкт дуже простенький, наприклад, лендинг, то найкраще підійде доменне ім’я, що надає конструктор. А для любительських проєктів, перспективи яких менш ясні, варто обирати безкоштовну доменну зону. Зрештою, якщо обставини зміняться, можна зробити ребрендинг і переїхати на інший домен.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 01.10.2022 | Переглядів: 819 | домен, Программист, програмное обеспечение, сайты

Читайте також на цю тему: