Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Прибирання та зберігання садового інструменту взимку

Автор: Мария Никулина, 14.11.2023, 18:45:20 Прибирання та зберігання садового інструменту взимку

Після прибирання та підготовки городу до зими залишається ще одна важлива справа - відправити на зимівлю садовий інвентар, щоб він не вкрився корозією і був придатний для використання наступного року.

Вибір місця для зберігання

Для збереження садового інвентарю важливо правильно вибрати місце. Варіантів кілька залежно від можливостей власника.

Сарай

Це перше місце, яке згадують, коли потрібно подумати, де розмістити садовий інвентар. Для кожного з них знайдеться місце. Садову техніку і великі предмети можна розмістити на підлозі. Дрібний інвентар слід розвішати по стінах на гачках або у відрах. Порядок розміщення залежить від потреби використання взимку. Зберігати хімікати й добрива в сараї чи ні, підкаже інструкція. Саме в ній позначені чіткі температурні рамки. Якщо можна залишити в сараї, то забезпечують герметичну упаковку.

Гараж

Якщо в сараї не підходять умови, то слід розглянути як варіант гараж. Можна акуратно обладнати в ньому невеликий садовий куточок. Там можна розмістити полиці та гачки, на яких будуть розвішані всі інструменти. Важливо правильно розподілити простір, щоб садова техніка та інструменти не заважали автомобілю. Обрати правильний час для зимових садових робіт можна спираючись на фази місяці. Відкрийте місячний календар садівника та сплануйте свій час.

Правила зберігання механічного інвентарю

Спочатку слід підготувати інструменти до зберігання. Мотики, лопати, граблі, пилки протирають і ретельно сушать. Поламаний непридатний до подальшого використання інвентар можна викинути. Оскільки навесні мало часу, то слід відремонтувати інструменти:

  • очистити іржу;
  • поміняти держаки;
  • наточити гострі частини.


Щоб дерев'яні частини не розтріскалися, їх злегка змащують рослинною олією, для гострих металевих ділянок використовують машинну. Для зберігання інвентарю використовують сухе добре провітрюване приміщення. Але для ефективності гострі частини замотують у ганчіркові чохли.

Інструменти з двигуном

З таким обладнанням усе трохи складніше. До підготовки газонокосарок, бензотримерів, мотокультиваторів, бензопил слід ставитися максимально відповідально, оскільки від високої вологості вони можуть втратити свою працездатність. Під час підготовки їх до зими слід дотримуватися простих правил:

  • Спочатку повністю очищають інструменти від пилу і бруду;
  • паливо зливають з баків;
  • старе моторне мастило зливають, а заливають нове, оскільки двигун не повинен залишатися взимку повністю сухим;
  • злите масло використовують, щоб протерти всі запчастини;
  • свічки запалювання виймають і очищають від нагару, потім вставляють назад;
  • за необхідності замінюють фільтри.


Після проведених операцій інструмент можна відправляти на зберігання. Правильна підготовка інвентарю до зимівлі допоможе зберегти його працездатність. Важливо, навесні, коли інструмент буде перенесено в будинок, відразу не вмикати. На поверхні від перепаду температури (під час перенесення з холоду в тепло) може утворитися конденсат, який під час потрапляння всередину викличе замикання. Необхідно дочекатися повного висихання інструмента. Підготувати цей матеріал допоміг сайт 12calendar.net

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 14.11.2023 | Переглядів: 372 | огород, сад, Инвентарь

Читайте також на цю тему: