Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Прикрашаємо свій сад або вікно гарними квітами

Автор: Светлана Егорова, 28.01.2024, 16:51:49 Як виростити розсаду еустоми, щоб вона перетворилася на потужні красиві рослини

Еустома – одна з найпопулярніших і найкрасивіших однорічних квітів для оформлення клумб і рабаток. Однак вирощування розсади еустоми вимагає певних знань і навичок.

У цій статті експерт з сайту Флористікс Інфо Валерій детально розгляне всі етапи догляду за розсадою і відповість на найчастіші запитання, які цікавлять більшість квітникарів-початківців.

Коли найкраще відкривати кришку з розсадою еустоми?

Найкраще не поспішати з відкриттям кришки – під нею створюється певний мікроклімат, до якого рослини звикають і добре себе почувають. Приблизно 2 тижні після появи сходів кришку ліпше майже не відкривати, тільки провітрювати 1 раз на день. Поступово, протягом наступного тижня, кришку можна відкривати все більше, поки рослини повністю не адаптуються до відкритого простору.

Розсада еустоми

Чи потрібно досвічувати розсаду еустоми додатковим освітленням?

Так, обов'язково! Навіть якщо розсада стоїть на світлому вікні, що виходить на південь або схід, її необхідно досвічувати лампами. Можна використовувати будь-які лампи на ваш вибір. Розсаду еустоми бажано досвічувати не менше 12 годин на добу, оптимально 14-16 годин. Це забезпечить гарний розвиток рослин, прискорить їхнє зростання.

Як правильно поливати розсаду еустоми?

Еустома любить вологу, але надлишок води також шкідливий. Тому важливо стежити за вологістю земляної грудки – вона має бути помірно вологою, щоб не було ні пересушування, ні застою води. Для цього в горщиках потрібні дренажні отвори. Поливати розсаду еустоми краще часто, але не рясно. Можна обприскувати водою під час провітрювань.

Які добрива використовувати при вирощуванні розсади еустоми?

Щоб розсада еустоми активно росла, рекомендується при кожному поливі додавати рідкі органічні добрива – біогумус, хлорелу, препарат НВ-101 або ін. Також добре підійдуть водорозчинні мінеральні добрива типу "Агріколи" або "Вертикалі". Можна чергувати органіку і мінералку. Головне – не поливати чистою водою, тоді еустома буде краще розвиватися.

Пікірування еустоми

Як часто потрібно розпушувати ґрунт при вирощуванні розсади еустоми?

Рекомендується після кожного поливу акуратно розпушувати ґрунт між рядами розсади за допомогою зубочистки або палички, на невелику глибину. Це покращує доступ повітря до коріння рослин, сприяє їх кращому зростанню і розвитку.

У який момент потрібно пересаджувати розсаду еустоми?

Пікірувати розсаду еустоми потрібно своєчасно, не чекаючи сильного переростання. Оскільки в еустоми швидко розростається потужна коренева система, пересадження краще проводити, поки рослини ще невисокі, а коріння відносно невелике. Так менше травмується коренева система. Орієнтовно – приблизно через місяць після появи сходів.

Як правильно проводити пікіровку розсади еустоми?

Пікіровку еустоми краще проводити обережно, намагаючись максимально зберегти кореневу систему рослини. Акуратно виймаємо рослину разом з грудкою землі ложкою або лопаткою. Саджаємо в окремий стаканчик, присипаємо землею, поливаємо. Якщо стебло витягнулося, його можна засипати землею. Після пікірування рослини деякий час практично не ростуть, набираючи силу.

Пікіровка еустоми

Чи можна саджати розсаду еустоми відразу у великі ємності?

У принципі, можна. Однак оскільки сходи еустоми бувають нерівними, займати спочатку багато місця під лампами недоцільно. Простіше посіяти спочатку густо в невеликий контейнер, а потім розпікірувати розсаду по окремих стаканчиках. Це економить місце і дає більш дружні сходи.

Чому розсада еустоми після пікірування деякий час практично не росте?

Така особливість еустоми. Після пікірування рослина витрачає сили насамперед на відновлення і зміцнення кореневої системи, а не на ріст надземної частини. Тому якийсь час видимого росту майже немає. Але після того, як коріння зміцніє, почнеться активне зростання. Терпіння і правильний полив з підживленням – і розсада швидко надолужить.

З якого моменту можна висаджувати розсаду еустоми в ґрунт?

Розсада еустоми готова до висадки в ґрунт, коли у неї добре розвинена коренева система і є кілька справжніх листків. Зазвичай це відбувається через 1,5-2 місяці після появи сходів. Рослини мають бути заввишки приблизно 10-15 см, мати гарний зелений колір і 4-6 справжніх листків. Перед висадкою розсаду загартовують, поступово збільшуючи час перебування на відкритому повітрі.

Розсада еустоми - 7 порад щодо домашнього вирощування

Чи можна висаджувати розсаду еустоми в торф'яні таблетки?

Можна, але не рекомендується. Краще використовувати звичайний поживний ґрунт. При посадці в торф'яні таблетки можуть виникнути проблеми з надлишковим ущільненням і нестачею живлення для коренів. Еустома віддає перевагу пухким, родючим ґрунтам. Краще брати широкі ємності й забезпечити хороший дренаж на дні.

Як правильно поливати еустоми після висадки розсади в ґрунт?

Еустома дуже вимоглива до поливу. Потрібен помірний, регулярний полив без пересушування і застоїв води. 2-3 рази на тиждень потрібно поливати рясно, щоб волога проникла на глибину до коріння, але уникати скупчення води. Між поливами ґрунт має трохи підсихати. Регулярні підживлення рідким органічним добривом поліпшать розвиток рослин.

Таким чином, при дотриманні основних рекомендацій з догляду, можна виростити міцну, здорову розсаду еустоми з добре розвиненою кореневою системою. А це запорука рясного цвітіння ваших еустом протягом усього сезону на клумбі. Бажаємо вам успіхів у вирощуванні цієї прекрасної однорічної квітки і радості від її яскравих суцвіть!

Флористікс Інфо

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 28.01.2024 | Переглядів: 228 | уют, еустома, огород, сад, дом

Читайте також на цю тему: