Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Що таке КТ черевної порожнини та яким чином вона проводиться?

Автор: Мария Никулина, 12.12.2023, 12:26:30 Що таке КТ черевної порожнини та яким чином вона проводиться?
Комп’ютерна томографія – це сучасний діагностичний метод, який відзначається високою інформативністю та комфортом проведення для пацієнта. Для дослідження застосовуються рентгенівські промені та відповідне комп’ютерне обладнання, завдяки чому вдається отримати точні дані про стан органів, наявність чи відсутність певних патологій. Рентгенівська установка обертається навколо тіла пацієнта і робить знімки із різних кутів, після чого зображення обробляються та підсумовуються комп’ютером.

 

S4pIpCrvQfR0iLaa3yF8uTRccYHWTWTc-mWlXU1aVxgwMSgCt9nlwXMe8vH86BtCHXkYuSjaBA6jXIk1Mil4lfH_OMwlYmrawG5zbxk7yriOqpL0To-vqzgamJN2AfCkpswKWqSQbMFTngm1I_tsrH0

Так, томографія органів черевної порожнини у Бердичеві здійснюється в умовах спеціалізованих медичних центрів, за рекомендацію лікаря. Якщо була обрана КТ з контрастуванням, попередньо вводиться спеціальний препарат з вмістом йоду, якщо без, цей етап пропускається. В процесі пацієнт укладається на спеціальному столі, який буде рухатися і заїжджати у кільце томографа. При роботі рентгенівської трубки людина повинна лежати нерухомо та виконувати настанови спеціаліста щодо затримки дихання, вдихів чи видихів. Медичний персонал спостерігає за процесом через вікно чи монітор. Обстеження займає в середньому до 15 хвилин, 20 – 30 хвилин знадобиться, коли проводять КТ з контрастуванням. По завершенні заходу здійснюється обробка отриманих знімків та запис отриманих даних на диск або флешку. Підготований пакет документів слід передати своєму профільному лікарю, аби він зробив висновки та призначив лікування.

У яких випадках медики рекомендують цей діагностичний захід?

Профільні спеціалісти призначають томографію, щоб визначитися з остаточним діагнозом, коли наявні результати інших видів обстежень – УЗД, МРТ, лабораторні аналізи й т.д. Направлення на КТ внутрішніх органів у Бердичеві може видаватися лікарями у таких ситуаціях:

  • болі в очеревині неясного походження;
  • травми в області живота;
  • хронічні захворювання травної та видільної системи;
  • імовірність пошкодження судин черевної порожнини;
  • порушенні нормального функціонування внутрішніх органів (шлунок, печінка, селезінка, товстий і тонкий кишківник);
  • підозрі на камені у жовчному міхурі;
  • для уточнення діагнозу при онкологічних процесах чи підозрі на них.


Також комп’ютерна томографія використовується при підготовці до операції або з метою відстеження успішності терапії.

Які патології дає змогу виявити комп’ютерна томографія черевної порожнини?

EEVSo2rQLKuH3UcKLLYMTx_VoawZFmdgA_9T3XgZRlw6x4Yqt4MHXFo641vtcgj1wRkxpPV9tZ2BWCQdkE4Pp-tQ4ezac6JehJIMUfPeO4-twSdPr9LAHkxNrfiSTkyYi90_nc0Ri-T5l8t0vgY-MTw

Цей вид обстеження показує численний перелік захворювань та патологічних станів. Так, якщо перевіряється травний канал, може бути виявлена виразкова хвороба шлунка та пов’язані із нею кровотечі, аномалії розміру та форми шлунка, пухлини і їх характеристики (доброякісні чи злоякісні), запалення та інфекції у кишківнику, його структуру та стан, ступінь його кровопостачання і присутність чи відсутність судинних аномалій. При обстеженні печінки та жовчного міхура можна точно діагностувати аномалії у їх розмірах та формі, зміни структури, наявність каменів у жовчному міхурі, цироз печінки, жирову дегенерацію, гепатит, наявність пухлин та їх характер, стан судин й т.д. КТ селезінки показує зміни у формі чи розмірах, пухлини, наслідки травм та ступінь кровотечі, запалення та інфекції, рівень кровопостачання цього органу.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 12.12.2023 | Переглядів: 265 | лечение, Здоровье, кт, медицина

Читайте також на цю тему: