Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Як вибрати олію холодного віджиму?

Автор: Марія Прокопенко, 01.06.2024, 12:31:47 Як вибрати олію холодного віджиму?

Індустрія корисного харчування і здорового способу життя крокує вперед семимильними кроками і раз у раз радує все новими і цікавими продуктами. Останніми роками на піку популярності й в адептів ЗСЖ, і в любителів смачної та корисної їжі опинилися олії холодного віджиму. Про те як правильно вибрати олію і на що звернути увагу, розберемося в цій статті.

Короткий екскурс: що собою являє олія холодного віджиму?

Олія холодного віджиму - це продукт, отриманий методом механічного пресування насіння олійних культур без нагрівання і термічної обробки. Ця технологія дає змогу зберегти в олії всі корисні речовини та природний смак і аромат вихідної сировини. Зрозуміло, це твердження залишається справедливим лише для якісних олій, таких як "Еколія". Тому що наше виробництво не економить на собівартості продукту, не додає консервантів і дешевших олій до складу свого продукту.

Натуральні олії холодного пресування без сторонніх домішок високо цінується нутриціологами, дієтологами та шанувальниками здорового харчування за їхні високі нутритивні властивості та колосальну кількість вітамінів у складі. Такий продукт визнано чудовим джерелом корисних жирів і підходить для збалансованого харчування і дорослих, і дітей. 

Покрокова інструкція вибору правильної олії холодного віджиму

Перевірте процес приготування

Насамперед вивчіть упаковку олії, яка вам сподобалася, і переконайтеся, що вона дійсно приготовлена методом холодного віджиму без використання термічної обробки. Подивіться, щоб виробник вказав на етикетці, що його продукт - це first cold pressed або extra virgin.

В ідеалі віддавати перевагу продукту, вихідна сировина для приготування якого також не піддавалася обробці високими температурами. Наприклад, продукція нашого бренду "Еколія" ніколи не обсмажує насіння рослин перед відправкою під прес. Таким чином нам вдається зберегти всю натуральність аромату нашої олії, зберегти всі поживні речовини і багатство смаку.

Вирішіть, як буде використовуватися олія

Якщо ви плануєте використовувати рослинну олію холодного віджиму як інгредієнт для салатних заправок, маринадів або соусів, перед вами немає жодних меж у виборі відповідного продукту. Ви можете купувати абсолютно будь-яку олію з широкого асортименту, експериментувати зі смаками, складати власні рейтинги фаворитів і сміливо насолоджуватися рослинним екстрактом.

Але якщо ви вирішите використовувати олію для смаження, варіння, тушкування і всіляко піддавати цей продукт термічній обробці, будьте уважні. У такому разі вам знадобиться олія з високою температурою димлення, яка під час нагрівання не виділятиме канцерогени. Підійде, наприклад, олія виноградних кісточок, олія авокадо, кунжутна, гірчична або арахісова. 

Зверніть увагу на склад і термін придатності

Якісна сиродавлена олія має бути 100% натуральною, без добавок і консервантів. Максимальний термін зберігання такого продукту не може перевищувати 12, а іноді й 6 місяців. Якщо ж це не так, знайте, виробник пішов на хитрість, щоб знизити собівартість олії.

Важливо також, щоб у складі не було нічого, крім сировини, з якої вичавлюють олію. Нерідко недобросовісні виробники хитрують із позначкою натуральності та з метою здешевлення собівартості продукту розбавляють його дешевшими оліями. Найчастіше, рафінованими кукурудзяною або соняшниковою олією. Безумовно, готовий продукт залишається натуральним, проте його якість сильно страждає. 

Не ігноруйте правильність пакування

Найкраще купувати олію в скляній тарі темного кольору. Це захищає продукт від впливу світла та окислення. Для регулярного використання краще вибирати пляшечки невеликого об'єму, щоб олія не встигала окислюватися і втратити свої корисні властивості.

Будьте прискіпливі до смаку і запаху

Якісна олія холодного віджиму має приємний і природний аромат. Згірклий або дивний запах - ознака зіпсованого продукту.

Якщо у вас є можливість спробувати олію перед покупкою, зверніть увагу на її смак. Він має бути чистим і насиченим, без сторонніх присмаків.

Враховуйте індивідуальну непереносимість продуктів

Пам'ятайте про алергію або чутливість, які можуть виникнути у вас або ваших близьких під час вживання олії. Горіхові олії, такі як мигдальна або волоського горіха, - це сильні алергени. Якщо ви знаєте, що той чи інший продукт у чистому вигляді викликає у вашого організму індивідуальну реакцію, відмовтеся від олії, приготованої з нього. Завжди читайте етикетки та обирайте олії, які будуть на 100% безпечні для вас і всіх членів вашої родини.

Підсумовуючи все вищесказане, додамо лише, що вибір олії холодного віджиму - процес, який вимагає уважного підходу і врахування безлічі факторів. Дотримуючись нескладних правил, ви завжди зможете знайти дійсно гідний продукт. Однак є і більш короткий шлях - ви можете відразу замовити олію від "Еколія" і бути впевненими в тому, що зробили найкращий вибір. Давайте просто зараз вирушимо в дивовижну кулінарну подорож з ідеальною олією холодного віджиму!

Автор: Марія Прокопенко, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info


Продукти та напої | 01.06.2024 | Переглядів: 270 | продукти, масло, оливковое масло, олія

Читайте також на цю тему: