Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Повернення податків на імпорт та скасування «нульового розмитнення»

Автор: Сергій Ковальчук, 23.06.2022, 14:31:18 Повернення податків на імпорт та скасування «нульового розмитнення»
ПДВ на імпортні товари, як і ввізне мито, знову набирають чинності з 1 липня. Про це йдеться в прийнятому ВР урядовому проекті № 7418. До нього також увійшло скасування «нульового розмитнення». Нагадаємо, за час його дії до країни завезли понад 160 тис. автомобілів. Тепер без сплати митного збору зможуть в'їжджати лише транспортні засоби, призначені для цілей ЗСУ.

Примітно, що спільнота бізнесменів вже розкололася на два протиборчі табори в питаннях повернення мит. Наприклад, багато хто спочатку вважав таке рішення помилковим. Адже митний збір є основним для бюджету. За три місяці до скарбниці не надійшло приблизно 100 млн гривень. І це на тлі того, що вартість імпортних товарів на полицях магазинів так і не знизилася, як було задумано.

Противники повернення ПДВ стверджують, що через нього ціни на імпортні товари можуть стрибнути на 15–20%. Навряд чи бізнес захоче компенсувати ці суми, тому вони знову стануть проблемою для кінцевого споживача. Хоча «цінове дно» імпортери вже намацали. Тому піднімати цінник їм теж особливо нема куди, інакше миттєво зменшиться товарообіг — люди просто не зможуть собі дозволити дорогі покупки. Можливо, покупці почнуть шукати бюджетні вітчизняні аналоги товарів, як це було з медикаментами після їхнє подорожчання.

Експерти вважають, що найбільше підніметься вартість товарів із категорії «розкоші». До них чомусь відносять мобільні телефони, брендовий одяг і взуття, а також деякі види побутової техніки.


Приємно, що повернення мит не стосуватиметьсяввізного палива. На нього, як і раніше, залишиться знижений до 7% ПДВ та нульовий акцизний збір.

Зачеплять нові митні збори багато сфер бізнесу. Наприклад, підніметься в ціні комп'ютерна техніка, що виробляється за кордоном. Хоча навряд чи це зупинить справжніх геймерів, як і тих, хто робить ставки на кіберспорт. Доходи в таких сферах усе одно набагато перевищують вартість ігрових аксесуарів і самого «заліза».
Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 23.06.2022 | Переглядів: 564 | финансы, импорт, налоги, растаможивание

Читайте також на цю тему: