Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будівництво

Борис Приходько: відбудову соціальної інфраструктури Чернігівщини потрібно починати вже зараз

Автор: Олег Ковальский, 20.08.2022, 19:46:43 Борис Приходько: відбудову соціальної інфраструктури Чернігівщини потрібно починати вже зараз

В цьому переконаний засновник БФ «РАЗОМ» Борис Приходько, який постійно буває в населених пунктах області і добре знає ситуацію на місцях. Каже, що роботи багато, але на першому плані питання безпеки:

«Я оптиміст. Але ми повинні бути готові до різних ситуацій. Перше, що потрібно зробити і що вже робиться — максимально вирішити безпекові питання. Багато років нехтували облаштуванням бомбосховищ. Деякі занедбані, а деякі використовувалися не за призначенням. Під час тривоги жителям багатоповерхівок довелося ховатися у підвалах будинків або в інших місцях, які геть до цього не пристосовані. Хоч і з запізненням, але треба проводити роботу над помилками. Тому питання укриттів і захисних споруд на порядку денному – номер один. Тому Рада прийняла закон, в якому визначено, що житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне укриття. На місцях вирішується питання і про укриття для населення».

Багато громад Чернігівщини зазнали руйнувань. Це житлові будинки, об’єкти соціальної і комунальної сфери: лікарні, школи, дитячі садки, тепло та водо мережі, системи газопостачання. Частина з них відновлена і вже працюють, а частина – ще ні. Борис Приходько переконаний, що важливо зайнятися відбудовою комунальної інфраструктури і підготовкою до опалювального сезону:

«Треба зробити все там, де це можливо на даний час. Максимально. Зима буде складною, але люди не повинні мерзнути. Я вірю в наших комунальників і знаю, що вони роблять все, що від них залежить. Центральна, обласні та місцеві влади з особливою увагою ставляться до цього напрямку. Окреме питання – лікарні. Загалом по області 8 лікарень зруйновано і 37 пошкоджено. В обласному центрі взагалі немає жодної повністю вцілілої лікарні. Три з них не можна буде відновити. Тут важлива оперативність, оскільки — це життя і здоров’я наших людей».

Те ж саме зі школами. На думку нашого співрозмовника, потрібно підготувати навчальні заклади в першу чергу, переймаючись питаннями безпеки дітей. Там, де це зробити неможливо – навчання має проходити в режимі он-лайн. По кожній школі має бути фаховий висновок. І обов’язково про це мають знати батьки, до позиції яких повинні дослуховуватись.

«Уряд підготував відповідне рішення, у якому запропоновано батькам вирішувати, у якому форматі навчатиметься їхня дитина. Тобто враховується кожна думка. Це правильний підхід», – говорить Борис Приходько.

Під час нещодавнього візиту на Бобровиччину, він побував у Новому Бикові.

«Понад 100 житлових будинків, школа та дитсадок зруйновані, бібліотека спалена. Поспілкувався з жителями села. Зараз максимально влада переймається пошуком коштів на відновлення, залучаючи до цього міжнародні організації та внутрішні резерви. Є перспектива до початку нового навчального року зробити школу. Дитсадок – під питанням, оскільки він зруйнований набагато більше. Переконаний, що проблеми вирішаться», – каже Борис Приходько.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Будівництво" на ЖЖ.info
Будівництво | 20.08.2022 | Переглядів: 748 | разрушения, война в Украине, строительство, Чернигов

Читайте також на цю тему: