Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Скільки коштує навчання у ВНЗ Польщі та як туди вступити?

Автор: Мария Никулина, 03.10.2019, 00:11:11 Скільки коштує навчання у ВНЗ Польщі та як туди вступити?

Згідно офіційних даних, кількість українців, які зараз вчаться у Польщі, перевищує 35 тисяч осіб. Щороку зростає кількість абітурієнтів, які хочуть вступити до вузів у Польщі. На це є декілька причин.

  • По-перше, грає роль високий рівень підготовки студентів, якісна освіта та європейський диплом. Все це сприяє працевлаштуванню не просто за спеціальністю, а ще й роботі у престижній компанії з хорошим рівнем зарплати.
  • По-друге, українських абітурієнтів приваблює легкість вступу, адже вступних іспитів здавати не потрібно.
  • По-третє, щоб вчитися, потрібно знати польську мову: вивчити її достатньо легко для кожного з молодих людей.


Вартість навчання також є доволі демократичною порівняно з іншими країнами ЄС. Якщо ви хочете дізнатися ціни на навчання в Польщі для українців, то варто звернутися на Проект Освіта без кордонів. Фахівці цього проекту зможуть детально розповісти всі умови вступу, допоможуть зібрати документи та подати їх до того ВНЗ, який обере абітурієнт.



 

Як вступити до ВНЗ Польщі?

Перш за все, розкажемо, що потрібно для вступу. Потрібно подати пакет документів, у тому числі свідоцтво про повну середню освіту, сертифікат про знання польської мови, медичні довідки, фото та ксерокопії основних документів абітурієнта. Варто обов’язково уточнювати у обраному університеті перелік документів.

Чи потрібно здавати вступні іспити? На більшість спеціальностей – не потрібно. Виключення становлять лише медики та абітурієнти, які обрали творчі спеціальності. Також, якщо у вас є карта поляка та ви претендуєте на безкоштовну освіту в Польщі, тоді також потрібно здавати вступний іспит.Чи потрібно надавати результати ЗНО? Ні, ці результати не враховуються при вступі. Так само, як і середній бал атестату. Зарахування відбувається на основі поданих абітурієнтом документів.
 


 

Скільки коштує навчання?

В основному, ціна буде залежати від статусу університету та спеціальності. Порівнюючи ціни в Польщі та інших країнах ЄС, ви можете побачити: завдяки навчанню в Польщі можна отримати якісну освіту за демократичну ціну. Наведемо декілька прикладів.

Так, в Університеті ім. М. Склодовської-Кюрі мінімальна ціна – 1250 євро на рік, вартість навчання у Краківському економічному університеті – від 2,2 тис. євро, у відомому у всій Європі Ягеллонському університеті – від 840 євро. Тому можна побачити, що ціни навіть у найпрестижніших ВНЗ країни невисокі, варто лише чітко визначитися зі спеціальністю.
 

Де живуть і чим харчуються студенти?

Уже під час вступу варто подбати про пошук житла. Під час навчання в Польщі студентам найзручніше та найдешевше знімати кімнати у гуртожитках. Загалом витрати на харчування та житло у місяць становлять близько 250-300 євро. Студенти харчуються у їдальнях та готують самі. Ціни на харчування та на продукти невисокі, практично такі ж, як в Україні. Тому великих витрат на харчування не буде.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 03.10.2019 | Переглядів: 2482 | образование, студенты, Польша

Читайте також на цю тему: