Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Природні чудеса України – Дністровський каньйон

Автор: Оксана Загороднюк, 02.08.2020, 19:39:45 Природні чудеса України – Дністровський каньйон

Щоб по-справжньому відчути свободу, варто замовити круїз на кораблі по каньйону Дністра. Мальовничі краєвиди, єднання з природою. Ви вільні від упереджень й від техногенного впливу міста. Відвідайте одне із природних чудес нашої країни – Дністровський каньйон, яке є частиною регіонального ландшафтного парку і, зрозумієте, що життя – прекрасне.

Навколишня місцевість – заповідна. У свій час тут було знайдено безліч археологічних стоянок, близько 400 осередків. Територія має величезну цінність для істориків. Навіть зараз людям трапляються побутові предмети й знаряддя праці трипільців.

Незаймані береги Дністра та чарівничі води приваблюють туристів, як і село Раковець. Серед лабіринту вузьких вулиць поміж кущів та дерев сховалися двори, оточені огорожами з каміння, по-турецьки. Раковецька фортеця є прямим нагадуванням про їх походження. Природа мальовнича, навколишні землі укриті рясною зеленню, та стан доріг у гірській місцевості часто жадає бажати кращого. Звісно, це компенсується красою місцевості. Гори, печери та Дністер – тут можна не тільки поплавати. Щоб відчути гармонію та первозданність природи, сюди приїжджають десятки тисяч туристів щорічно.

Круїз на кораблі по Дністру

Дністер вважають однією із найбільших річок України. Це не дивно, адже площа його басейну складає понад 72000 м.2, а довжина – 1352 км. Річка бере початок у Карпатах на висоті в 900 м. Тече вона аж до Чорного моря. Екологи говорять про Дністер, як про одне із найчистіших водоймищ України, а Дністровський каньйон належати до природних чудес, розташованих на території нашої держави. Це гарний варіант для екотуризму:

  • мовчазні скелі;
  • голосні водоспади;
  • різноманітна фауна та флора;
  • круті береги, прикрашені пишною та густою рослинністю.


Вони приваблюють у весняно-осінній період, та найбільш цікаві для туриста саме в літню пору. Круїз на кораблі по Дністровському каньйону буде комфортним та наповненим пригодами, якщо ви замовили його у компанії Дністер Круїз. Простора тераса та зручні каюти, етнічні страви і львівські наливки принесуть масу задоволення.

Водна прогулянка дозволить поєднатися з природою, а захоплива насичена екскурсійна програма зацікавить безліч туристів. Подібний вид відпочинку є надзвичайно привабливий, як для українців, так і для іноземців. Він дозволяє оглянути історичні місця, наприклад Раковецький замок і, відкриває таємничий світ Дністровського каньйону.

Пам’ятки села Раковець

Найпершою з-поміж них є фортеця, збудована у 17 столітті Домініком Бієневським після національно-визвольної війни. Щоб потрапити до неї варто було перейти міст, перекинутий через рів, та оминути двоповерхову браму. Житлові приміщення були розташовані в західній частині комплексу, а на сході стояла каплиця. У високій шестикутній башті спорудили глибокий льох. До донжона ж вела аркова галерея.

Місце для фортеці обиралось дуже ретельно. Вирішальним моментом стала наявність джерела питної води. Захищати цю територію було доволі складно, адже з горішньої тераси легко обстрілювалась вся навколо замкова територія, та в 1657 навіть незавершена фортеця змогла витримати натиск козаків. Її не захопили й татари у 1667 р., але зруйнували турки у 1676-му. У 18 столітті твердиня втратила оборонне значення. Її почали використовувати, як житло, а в 1768-му замок згорів і більше не був відбудований.

З-поміж інших пам’яток привертає увагу церква під бляшаним дахом. З великої відстані він здається дерев’яним, збудований у традиційному стилі. Церква розписана в середині. Поруч з нею стоїть і дзвіниця. Далі, на схилі збудована капличка, а в сусідньому с. Новосілка знаходиться цілюще джерело. Кожне місце, село чи містечко має свою історію й таємниці.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 02.08.2020 | Переглядів: 1368 | путешествия, туризм, украина

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0