Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Піца в Італіі та Америці: відмінності страв

Автор: Оксана Загороднюк, 08.09.2021, 17:10:09 Піца в Італіі та Америці: відмінності страв
Піца давно вже стала інтернаціональною стравою. Її люблять у всьому світі, але найбільше - в Сполучених штатах. Там величезна кількість ресторанів, що пропонують власну піцу. Вона прийшла в Америку з Італії, але видозмінилася і стала сильно відрізнятися від піци класичної. Неважко помітити (навіть на прикладі російських ресторанів, що пропонують американську кухню), що піца в них не дуже схожа на італійську. А спробуваті піца львів ви маєте можливість з доставлянням до дому.

Піца в Італіі та Америці

Не можна сказати, що є чітке визначення американської піци та італійської. Все одно піца в США пішла від усім відомої піци неаполітанської, правда, досить сильно змінилася з часом.

В Америці, як і в Італії теж є різні піци. Наприклад, є всім відома нью-йоркська піца, мабуть, саме її ми сприймаємо, як американську. Це велика кругла піца, розрізана на сектору. І за 1 долар зазвичай можна отримати шматок такої піци в американському ресторані.

Є бруклінська піца, вона скоріше ближче до неаполітанської. Це невелика піца з хрустким повітряним тестом. Такий вид піци набув поширення на Західному узбережжі, в Каліфорнії. Там є знамениті піцерії, вони славляться не тільки в США, але і по всьому світу. Наприклад, піцерії Вольфганга Пака - першого шефа, який на піцу почав нарізати лосось. Є ще «лакшері» варіант такої піци: на неї викладають ікру.

У Каліфорнії піца зі швидкого недорогого перекусу, умовної їжі бідняків, перетворилася в розкішне страва, яку подають в розкішному модному ресторані.

У деяких піцеріях потрібно бронювати столи за багато днів.

Відмінності страв

Якщо говорити про відмінності американської піци й італійської, то можна виділяти:

  • Форму. Якщо ми говоримо про піцу нью-йоркської, - вона велика і кругла, а італійська піца найчастіше невелика і прямокутна. Хоча круглу в Італії теж роблять, але розрахована одна на одну людину, а не на багато порцій.
  • Тісто. У США зазвичай додають в тісто кукурудзяну муку.
  • Начинку. В Італії оперують звичними для нас начинками: «Маргарита», «4 сиру», «Парміджано» і так далі. Тут піца - страва для туристів, воно не дуже змінюється, є прихильність до класики. У США ж піца - це лайфстайл, тут дуже люблять експериментувати з начинками, придумувати нові поєднання. Чого вартий тільки гавайська піца, з ананасами. Мені здається, що всі люди діляться на тих, хто приймає поєднання м'яса і ананасів і тих, хто його ненавидить. Є в США піца з картоплею і з беконом, поєднання, яке в Середземномор'ї здалося б дивним.


В Америці начинки - багатшими, більш насиченим. Тут дуже люблять експериментувати, в тому числі й з соусами, постійно придумують нові. В Італії більше працюють на класиці.

Нарешті, в Америці іноді працюють з незвичними для італійців сирами, наприклад, додають чедер, що нехарактерно для Італії. Але люблять і звичайні сири: моцарелу, пармезан.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 08.09.2021 | Переглядів: 1089 | пицца, фаст фуд, еда

Читайте також на цю тему: