Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Процедура вступу на навчання до Польщі - короткий гайд для абітурієнтів

Автор: Егор Мокрицкий, 26.11.2021, 18:48:51 Процедура вступу на навчання до Польщі - короткий гайд для абітурієнтів

Щороку тисячі українських випускників обирають Польщу для подальшого навчання. І це не дивно: можливість вступу без ЗНО, оптимальні ціни і європейський диплом - всі ці фактори стають вирішальними для колишніх школярів.

Проте часто абітурієнти не знають: з чого почати вступ в Польщу? Або ж навчання за кордоном здається чимось недосяжним.

Зараз ми розповімо, які особливості варто знати для отримання польської освіти.

Вступна кампанія в Польщі не ідентична українській

Якщо в Україні після здачі ЗНО, абітурієнти подають всі документи у визначений тиждень і чекають результатів - у Польщі ця система дещо інша.

Для зарахування студентів з України немає загальноприйнятої процедури. Через те, що кожен університет самостійний у своїх рішеннях, правила прийому різні. Один виш буде вимагати результати ЗНО, а в іншому достатньо буде просто надати документи.

Тому процес вступу до університету варто починати за рік до початку навчання.

Високий рівень польської - запорука успіху

У залежності від вишу та спеціальності, рівень мови може змінюватися, але загалом, зараз більшість ВНЗ вимагають рівень В1-В2. Підтвердити це можна двома шляхами: скласти іспит та отримати сертифікат або ж пройти мовну співбесіду з представником вишу.

Тому вивчення польської мови варто починати якомога раніше, щоб бути готовим до вступу на всі 100%.

Чи можна навчатися в Польщі без польської?

Якщо ви вирішили, що не бажаєте опановувати польську мову для навчання, але все ж хочете навчатися в Польщі, є два варіанти.

Перший - англомовне навчання. Програми англійською є у багатьох університетах, проте коштувати вони будуть дорожче. Щоб підтвердити свій рівень, треба надати міжнародний мовний сертифікат: B2 First (FCE), IELTS, TOEFL чи інший. До речі, володіти англійською треба мінімум на рівні В2.

Другий варіант — україномовне навчання. Воно є лише в Ягеллонському Університеті і лише на одній спеціальності - польсько-українські студії.

Міф: навчання в Польщі дороге. Правда: можна вчитися навіть на бюджеті

Ціна на навчання безпосередньо залежить від обраного напрямку, університету та мови навчання.

Для прикладу, спеціальність “Фінанси і кредит” у Київському університеті за рік коштує 38 000 грн (1262 євро), а в Люблінському Університеті Економіки та Інновацій - 23 400 грн (776 євро). Відповідно, ціни можуть бути навіть нижчими за українські.

Безкоштовне навчання, або як кажуть у нас “бюджет” можна отримати у Польщі, якщо:

  • ви маєте карту поляка, карту сталого побиту, громадянство ЄС чи просто знаєте польську мову на рівні С1. Тоді державні виші зарахують вас на бюджет;
  • як державні, так і приватні ВНЗ, мають безкоштовні місця завдяки програмам дофінансування від ЄС. Це потрібно постійно моніторити та відслідковувати.


Не варто забувати про середній бал атестата та ЗНО

Чим вищий університет за рейтингом - тим кращим має бути середній бал атестата. Загалом, польські виші приймають із середнім балом 8-9, цього буде достатньо. Проте, якщо спеціальність рейтингова, то можуть звертати увагу ще й на профільні предмети. Тому середній бал може зіграти вирішальну роль при вступі.

Що ж стосується ЗНО, тут все знову залежить від університету та його правил. Є виші, де ЗНО не вимагають взагалі, а є, де важливі його результати. Як у випадку із безкоштовними місцями на навчання, так і тут - інформацію про наявність та результативність ЗНО для ВНЗ потрібно постійно перевіряти.

Карантин - не перешкода для вступу

Пандемія внесла корективи на перебіги вступної кампанії в 2020 році. Проте і тоді, за умов швидкого реагування та наявності всіх необхідних документів - українські абітурієнти успішно вступали до Польщі. На польському кордоні досі діють обмеження, пов’язані з пандемією. Однак, студенти та учні, які навчаються у польських закладах - звільнені від проходження карантину.

Необхідні документи для ВНЗ

Список документів залежить від обраного навчального закладу. Нижче: стандартний список документів:

  • Національний паспорт (копія).
  • Ідентифікаційний код (копія).
  • Свідоцтво про народження (копія).
  • Закордонний паспорт (копія).
  • Свідоцтво про повну загальну середню освіту та додаток до нього (оригінал).
  • Диплом про вищу освіту та додаток до нього (для тих, хто вступає на магістратуру).
  • Медична довідка для вступу до ВНЗ.
  • 6 фото (3.5×4.5 см) та електронний варіант.
  • Сертифікат про знання польської/англійської мови.
  • Копії паспортів та ідентифікаційного коду обох батьків.


Проте деякі виші можуть вимагати додаткові документи.

Ризики вступу за кордон

Не дивлячись на доступність інформації в Інтернеті, часто важко зрозуміти, що є правдою, а що є фейком. Це ж стосується і вступу до іншої країни. Готуватися самостійно - реально, але можна пропустити актуальні зміни чи натрапити на недостовірні дані.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 26.11.2021 | Переглядів: 1143 | Обучение, поступление, студенты, абитуриенты

Читайте також на цю тему: