Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Організація зимової теплиці як бізнес-ідея

Автор: Сергій Лешенко, 11.02.2022, 08:55:21 ᐉ Бізнес-ідея: Як організувати зимову теплицю?

Зимова теплиця — гарне розв'язання проблеми забезпечення сім’ї свіжими овочами в будь-яку пору року. Крім того, це ще й хороший спосіб ведення бізнесу, звичайно, якщо знати правила вибору і вирощування різних культур. Для кожного варіанту є свій різновид тепличної конструкції, з усім додатковим обладнанням, опаленням і інструментами. Якісне насіння для будь-якої теплиці можна придбати за посиланням https://gibrid.net.ua/ua/category-nasinnya.

Можливі види теплиць

Критерії розділення зимових теплиць на види виходять з матеріалу виготовлення укриття, типу розміщення конструкції способів її обігріву. Виділяють пристінні, аркові та окремо розміщені конструкції, кожна з яких може бути виготовлена з:

  • полікарбонату;
  • скла;
  • цегли чи блоку.

Можливий варіант комбінованого використання матеріалів, головне, щоб всередині підтримувалась комфортна для рослин температура повітря. Деяким культурам достатньо часткового опалення та можна використовувати звичайні електричні обігрівачі (наприклад, для квітів). Якщо ж планується реалізація овочів і ягід, доведеться спорудити зимову теплицю з опаленням, підтримкою температурних показників не нижче 13 градусів. 

Характеристики організації зимової теплиці

Конкретні параметри парника встановлюються виходячи з обсягів і виду вирощуваних взимку овочів, фруктів чи квітів. Для зимового використання обирають стаціонарні (з фундаментом) споруди, обов’язково з каркасом, до якого кріпиться вибраний матеріал покриття. 

Якщо для обшивки теплиці буде використовуватись скло, потрібно захистити рослини від згубного впливу ультрафіолету. Полікарбонат такої необхідності не викликає. 

Регуляція температури й повітряного режиму досягається за допомогою вентиляції, а для поливання культур залучаються крапельні поливні системи. Розміщення культур може бути стелажним чи ґрунтовим. 

Культури для зимового тепличного вирощування

Правильна організація зимової теплиці дозволяє вирощувати в ній найрізноманітніші овочі, фрукти, зелень і квіти, але при цьому обов’язково слід пам’ятати про біоритми рослин (наприклад, ріпчасту цибулю краще не висаджувати в теплицю, оскільки взимку вона знаходиться в стані спокою).

В січні висівають розсаду овочевих культур (томатів, огірків, перцю), а також будь-які корнеплоди, пекінську капусту, салат. З цибулі для посіву вибирають лише сорти, які взимку «не сплять». 

Реалізація вирощеної продукції

Способи реалізації вирощеної продукції залежать від її типу:

  1. Зелень і овочі можна продавати окремим людям чи організувати постачання в торгові центри.
  2. Квіти відправляють у квіткові лавки та салони флористики, не кажучи вже про можливість відкриття власного квіткового салону.
  3. Фруктами часто цікавляться не лише магазини, а й кафе і ресторани, де їх використовують в приготуванні десертів. 

Якісно вирощена продукція завжди знайде свого покупця, головне — правильно розрекламувати її. Зробити це можна за допомогою інтернету. 

Переваги зимового тепличного бізнесу

Як і будь-який інший вид бізнесу, зимове тепличне вирощування овочів і фруктів має свої переваги:

  • можливість почати нуля, причому з мінімальними затратами;
  • швидке отримання прибутку (витрати на будівництво теплиці компенсуються вже через рік);
  • високий попит на городину в зимовий період.

Крім прибутку від реалізації тепличних овочів і фруктів ви отримаєте ще й можливість забезпечити свою сім’ю корисними продуктами в зимовий період. 

Правила вирощування овочів в теплиці 

Для максимально позитивного результату і хорошого врожаю варто дотримуватися декількох рекомендацій:

  • контролювати температуру на рівні +22…+25°C одразу після посіву з її зниженням до +15…+18°C надалі (від обігріву залежить життєздатність рослин);
  • використовувати не тільки горизонтальний, а й вертикальний простір;
  • обирати самозапильні та гібридні сорти культур;
  • забезпечити оптимальне зволоження ґрунту і вологість повітря. 

Вирощувати овочі в зимовий період не так складно, як здається. Правильне будівництво парнику і вибір якісного насіння спростять процедуру. З останнім вам завжди допоможуть за номерами телефону +38 (098) 104-64-07; +38 (099) 354-94-09.

Автор: Сергій Лешенко, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.02.2022 | Переглядів: 1135 | сельское хозяйство, Агробизнес, теплица

Читайте також на цю тему: