Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Інсектициди: Що це таке та як їх застосовувати

Автор: Оксана Загороднюк, 19.06.2020, 08:24:24 Що таке інсектициди, як їх використовувати та поєжнувати з іншими препаратами

Протягом всього періоду вегетації культурні рослини піддаються негативному впливу. Їм загрожують не тільки погодні умови і захворювання, але комахи-шкідники. Інсектициди - хімічні та біологічні препарати для боротьби зі шкідливими комахами, а також з їх личинками і яйцями - залишаються найефективнішим і швидкодіючим засобом зберегти врожай.

Особливості застосування та види інсектицидів

Активні речовини по-різному потрапляють в організм комах і мають певний механізм дії. У зв'язку з цими характеристиками розрізняють наступні види препаратів:

Контактні

Впливають при безпосередньому зіткненні з комахою. Найпоширенішими представниками цієї групи вважаються фосфорорганічні формули - карбофос, фосфамид, метафос.

Кишкові

При попаданні в організм шкідника, сполуки викликають отруєння. Препарати швидко всмоктуються в травну систему комахи відразу після прийому їжі. У число кишкових інсектицидів входять хлорофос, фозалан, фоксім інші.

Системні

Представники цієї групи при обробці рослин отруюють його частини - коріння, стебла, листя і т.д., тому їжа стає для шкідників отрутою. Популярний системний інсектицид імідаклоприд входить до складу багатьох сучасних препаратів від колорадського жука, попелиці, білокрилки.

Системні інсектициди

Фуміганти

Зона впливу - дихальна система комах, тому всі препарати, що належать до цієї групи (сірковуглець, етиленоксид і фосфін), використовуються в газоподібному вигляді.

Що стосується дії, розрізняють суцільні і виборчі речовини. Перші спрямовані на знищення кількох видів комах, а другі впливають на певну групу (наприклад, є спеціальні інсектициди для картоплі, уражених колорадським жуком, від кліщів і т.д)

Використання з іншими препаратами

Інсектициди майже завжди застосовуються в комплексі з іншими препаратами. В їх число входять гербіциди, десиканти, добрива, регулятори росту та інші. Фермерів в першу чергу хвилює питання сумісності тих чи інших складів. Без спеціальних навичок правильно підібрати комбінацію в одному розчині для збереження фізико-хімічний властивостей компонента дуже складно. Має значення форма препаратів, послідовність змішування та інші фактори.

  • У небажану реакцію можуть вступити допоміжні речовини - емульгатори, регулятори кислотності, барвники і т.д.
  • Це може не тільки зменьшити ефективність обробки, але і зробити суміш ще більш токсичною.
  • Набагато простіше, безпечніше і зручніше купувати вже готові бакові суміші з ідеально збалансованою формулою і докладною інструкцією із застосування і зберігання.
Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 19.06.2020 | Переглядів: 1510 | сельское хозяйство, удобрение, Агробизнес

Читайте також на цю тему: