Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2007 » Июль » 31 » 15:42:42

Житомирские каштаны гибнут от вредителей

31.07.2007, 15:42:42 5502 0
Житомирские каштаны гибнут от вредителей

“Уже кілька років на вулицях м. Житомира та в паркових зонах, значної шкоди європейським каштанам завдає каштанова мінуюча міль”, - повідомив начальник управління комунального господарства Микола Чередниченко.

Також він зазначив, що існуючі заходи щодо захисту каштанів від молі недостатньо ефективні, але проблема ускладнюється ще й тим, що дерева ці ростуть на вулицях міста, а також у міських скверах та приміських парках, де застосування хімічних препаратів категорично заборонено.

Оскільки зимуючі лялечки в мінах на листі, то важливим заходом зменшення чисельності шкідника є ретельне згрібання листя і вивезення його за межі міста для подальшого спалювання, в крайньому разі компостування.

Крім того, польською фірмою Ве8і-Ре8І проведено досліди по нетрадиційному захисту каштанів від шкідників.

Препарати проти каштанової молі застосовували методом мікроін’єкцій за допомогою пістолета-шприца цієї фірми.

Досліди показали: застосування інсектицидів, переважно конфідор виготовлений фірмою Ве8і-Ре8І давали позитивні результати. Якщо така ін'єкція проводиться за 6-8 днів до цвітіння каштанів, то ефективність перевищує 90%. Препарат не шкодить бджолам. Залишків інсектициду не виявлено в нектарі і пилку. Разом з тим препарати захищають дерево впродовж двох років.
     

ДОВІДКА: Каштанова мінуюча міль - це метелик невеликого розміру, завдовжки 3,5 мм. Зимує в опалому листі каштана у фазі лялечки, що стійка до низьких температур і витримує морози в межах 25°С. В одному кілограмі сухого листя може зимувати до 4500 лялечок шкідника. Уперше цього метелика на території України виявили у 2003 році на Львівщині. Приблизно тоді ж міллю були вражені вже майже всі основні насадження гірко каштана і на Закарпатті.

В кінці квітня - на початку травня (в період цвітіння каштанів) проходить виліт метеликів і концентрація їх у кроні дерев, самиці на листках відкладають яйця, до ЗО штук кожна. Літ і яйцекладка яких може тривати на протязі 25-30 днів. В кінці червня виходять метелики другої генерації літ і яйцекладка яких триває до кінця липня. В даний час, станом на 25 липня в листі каштанів розвиваються гусениці другої генерації. До половини серпня можливе повне скидання листя із дерев.


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: