Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2013 » Ноябрь » 5 » 12:12:14

В Житомире могилы участников национально-освободительной борьбы отдали под застройку

05.11.2013, 09:12:43 4224 26
В Житомире могилы участников национально-освободительной борьбы отдали под застройку

В Житомире могилы участников национально-освободительной борьбы Сциборского и Сеника местные власти отдали под застройку.

Вчера, Народный депутат Украины Бригинец обратился к прокурору города Житомира с требованием разобраться с вопросом земельного участка, на котором находятся могилы Сциборского и Сеника.

Депутат отмечает, что к нему обратился житель Житомира Юрий Градовский, который крайне обеспокоен тем, что Житомирский горсовет принял решение отдать землю в постоянное пользование Свято-Преображенском собору для строительства и обслуживания зданий религиозных организаций по адресу ул. Победы, 14, г. Житомир.

Нардеп просит прокурора Титарчука И.Г. в случае нарушений требовать отмены решения горсовета через средства прокурорского реагирования вплоть до защиты интересов общества в суде.

«Поскольку могила находится в состоянии разрушения: деревянный крест подгнил и наклонился, надгробная плита потускнела, надписи прочитать невозможно, фундамент разрушается, то община просила Житомирский исполком разрешения на благоустройство. Однако все просьбы и попытки разбивались об бюрократическую стену безразличия», - говорит Бригинец.

Напомним, гражданам Житомира запрещали свободно посещать могилу, мол там похоронены враждебные нашей власти люди, фашисты. В конце 2012 года исполком запретил проведение каких-либо действий по приведению могилы в надлежащий вид. После было принято решение о передаче земельного участка под строительство.



Прокуророві міста Житомир
Титарчуку І.Г.
вул. Черняхівського, 2,
м. Житомир, 10014


ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Ілля Григоровичу!

До мене як до народного депутата України надійшло звернення гр. Ю.Градовського, який вкрай стурбований тим, що 07 грудня 2012 року Житомирська міська рада прийняла рішення № 472 «Про вилучення, припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним і фізичним особам, внесення змін до рішень міської ради», де в додатку № 2 виділено землю в постійне користування Свято-Преображенському соборові Житомирської єпархії Української Православної церкви МП для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою вул. Перемоги, 14, м. Житомир.

Як повідомив заявник, на вказаній земельній ділянці знаходиться об’єкт культурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника», внесений до Реєстру щойно виявлених та новозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва відповідно до наказу Управління культури Житомирської ОДА № 31 від 25.03.2005 року. Незважаючи на звернення від різних організацій та окремих громадян, до цього часу жодних подальших дій для надання об’єктові статусу пам’ятки місцевого значення органами збереження культурної спадщини не вчинялось. Виконком Житомирської міської ради за 8 років не спромігся визначити балансоутримувача могили та підготувати документи до Міністерства культури України для надання статусу пам’ятки місцевого значення.

Поіменований об’єкт знаходиться в стані руйнування: дерев’яний хрест підгнив та похилився, намогильна плита потьмяніла, написи прочитати неможливо, підмурівок руйнується, що вказує на неналежний догляд та може призвести до повного руйнування об’єкта. На протязі останніх років були заявлені наміри різних організацій щодо дозволу на впорядкування та реконструкцію могили М.Сціборського та О.Сеника, в зв’язку з чим відповідні звернення направлялись до Виконавчого комітету Житомирської міської ради. Однак всі прохання та намагання виявились марними.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про поховання та похоронну справу», одним з основних принципів діяльності в галузі поховання є забезпечення збереження поховань.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про поховання та похоронну справу», землі, на яких розташовані місця поховання, є об'єктами права комунальної власності і не підлягають приватизації або передачі в оренду.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про поховання та похоронну справу», утримання кладовищ, військових кладовищ, військових ділянок на кладовищах, військових братських та одиночних могил, земельних ділянок для почесних поховань, братських могил, а також могил померлих одиноких громадян, померлих осіб без певного місця
проживання, померлих, від поховання яких відмовилися рідні, місць поховань знайдених невпізнаних трупів забезпечується виконавчим органом сільської, селищної, міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету.

Утримання військових кладовищ, військових ділянок на цивільних кладовищах, військових братських та одиночних могил забезпечують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, органи виконавчої влади із залученням органів охорони культурної спадщини відповідно до їх повноважень.

Утримання місць поховань, що перебувають на державному обліку як об'єкти культурної спадщини, забезпечують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад із залученням органів охорони культурної спадщини.

Утримання кладовищ, а також інших місць поховання забезпечують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Відповідно до частини 2 статті 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини», до повноважень районних державних адміністрацій, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідно до їх компетенції у сфері охорони культурної спадщини належить:
  • - подання пропозицій органу охорони культурної спадщини вищого рівня про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, внесення змін до нього та про занесення відповідної території до Списку історичних населених місць України;
  • - забезпечення дотримання режиму використання пам'яток місцевого значення, їх територій, зон охорони;
  • - забезпечення захисту об'єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження;
  • - укладення охоронних договорів на пам'ятки в межах повноважень, делегованих органом охорони культурної спадщини вищого рівня відповідно до закону;
  • - погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок відповідно до вимог Земельного кодексу України.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини», власник або уповноважений ним орган, користувач зобов'язані утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього Закону та охоронного договору.

Враховуючи викладене, керуючись Законами України «Про статус народного депутата України» та «Про прокуратуру», звертаюсь до Вас з проханням:

1. Дослідити рішення Житомирської міської ради №472 від 07 грудня 2012 року «Про вилучення, припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним і фізичним особам, внесення змін до рішень міської ради» в частині виділення землі в постійне користування Свято-Преображенському соборові Житомирської єпархії Української Православної церкви МП для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою вул. Перемоги, 14, м. Житомир, на предмет дотримання законів України «Про поховання та похоронну справу», «Про охорону культурної спадщини» та Земельного Кодексу України. У випадку порушень прошу вимагати скасування або зміни цього рішення через засоби прокурорського реагування аж до захисту інтересів громади в суді.

2. Вимагати від Виконавчого комітету Житомирської міської ради вчинення дій у відповідності до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо надання статусу пам’ятки місцевого значення об’єктові № 4051 «Могила учасників визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника».

Відповідь на депутатське звернення та інформацію про вжиті заходи прошу надати мені особисто у встановлений законодавством термін, копію – надати заявнику.

Копія звернення заявника додається.

З повагою,
Народний депутат України О. Бригинець



Схожі новини:


Комментариев: 26
kruser
1 Сергей Петрович (kruser)   • 13:10:12, 05.11.2013 [Материал]

Ладно крест наклонился, но как можно там вообще что-либо строить (тем более на могиле)??? И так собор уже не видно, со всех сторон застроят - будем только на кресты смотреть.

P/S/ Еще как вариант, никто там ничего строить не будет, просто передаётся земля закрепленная за собором(территория), то-есть вносится в реестр, и в земельном кодексе существует несколько категорий земли, будивныцтво та обсуговування, садивныцтво, сг....сенокосы так сказать. Так вот, будывництво и обслуговуння как раз и подходит в этой ситуации.
as
2 Сегрій (as)   • 13:17:57, 05.11.2013 [Материал]

Ну если нашей власти пофиг и они готовы на могилах строить, то может хоть у религиозных деятелей рука не поднимется на такое кощунство.
kruser
3 Сергей Петрович (kruser)   • 14:05:22, 05.11.2013 [Материал]

та они же (религиозные деятели) и инициаторы "строительства"...
KAPJICOH
4 Andrey (KAPJICOH)   • 14:11:11, 05.11.2013 [Материал]

Христианские ценности во всей красе.
kaktus_x
5 Dmitry (kaktus_x)   • 15:41:15, 05.11.2013 [Материал]

Изя, шо ви хатите с гоев УПЦ МП? Они хронически больны православием головного мозга, обостренным имперскими амбициями.... ;)
а заместо креста можно сделать площадку для освящения ср.ковозок - весьма кошерный гешефт будет.... ;)

ПыСы странно, что могила участников национально-освободительной борьбы - ДО СИХ ПОР ТАМ (недоработка Гундяя)
Юрко
6 Юрій Градовський (Юрко)   • 15:45:05, 05.11.2013 [Материал]

Вони то больни... А невже больни всі житомирські депутати, які за це проголосували???
Читатель
22 Дмитрий (Читатель)   • 12:23:33, 06.11.2013 [Материал]

Кактус, ты что-дурак?
KuzyaPavlova
8 Ксения Павлова (KuzyaPavlova)   • 19:22:53, 05.11.2013 [Материал]

Да уж... Если уже и церковь начнет строить на могилах, то чего можно тогда требовать от обычных людей?
Cobalt
7 Cobalt (Cobalt)   • 16:53:43, 05.11.2013 [Материал]

На сколько я знаю, то весь квартал когда-то пренадлежал Религиозной Общине. Вместе с парком, садом и, если не ошибаюсь, с Источником, в последствии закатанном в асфальт...
А строить на могилах... По крайней мере - это не по-христиански.
Но мне кажется, что ничто там строиться не будет. Здесь что-то другое... Возможно политика на зыбкой почве религии.
РИП
9 Игорь (РИП)   • 19:39:32, 05.11.2013 [Материал]

ГАНЬБА! Юрко, тобі ГАНЬБА! Могили героів в занедбаному стані, а вся ваша ОУН, Собода, УНА, УПСА займається хернею. ГАНЬБА! Гівнюки.
Юрко
11 Юрій Градовський (Юрко)   • 21:13:20, 05.11.2013 [Материал]

І чого ж мені ганьба?? Я доглядаю в межах дозволу виконкому. Поставити новий хрест не дозволили.
telefon
10 джавахарлал нюру (telefon)   • 19:57:36, 05.11.2013 [Материал]

Дык перенести могилу на "Дружбу", а где-то рядом поставить перенесённый с площади памятник Ленину.
И тогда всё будет по СПРАВЕДЛИВОСТИ.
Sams2
12 Александр (Sams2)   • 21:24:26, 05.11.2013 [Материал]

Никакие Сциборский и Сенник не борцы за свободу, их бандеровец грохнул, когда они с совещания в полиции возвращались...
Но на могилах строить нельзя!
Юрко
15 Юрій Градовський (Юрко)   • 22:26:47, 05.11.2013 [Материал]

А хто ж вони були?
Sams2
17 Александр (Sams2)   • 22:58:32, 05.11.2013 [Материал]

Такие же коллаборционисты и предатели Украины, как Бандера, Мельник, Боровец, Шухевич, и остальная падаль, которая сотрудничала с нацистами.
Юрко
18 Юрій Градовський (Юрко)   • 23:09:32, 05.11.2013 [Материал]

Як можна зрадити не склавши присяги?
Sams2
19 Александр (Sams2)   • 23:13:09, 05.11.2013 [Материал]

А вот так - убивая украинцев. Кстати - простой вопрос: Если они были такие "борцы за свободу", то зачем их Бандера грохнул?
Юрко
21 Юрій Градовський (Юрко)   • 12:19:40, 06.11.2013 [Материал]

Вам потрібно більше читати українську історію. Сеник мав стати прем'єром Української Держави.
Sams2
26 Александр (Sams2)   • 20:29:01, 06.11.2013 [Материал]

Не должен. В Украине бы он подлежал суду. Но не в этом дело, Зачем бандеровец Кузий их убил?
коррупционер
13 владимир (коррупционер)   • 21:34:17, 05.11.2013 [Материал]

юрко...молодчага.
Юрко
14 Юрій Градовський (Юрко)   • 22:22:40, 05.11.2013 [Материал]

Дякую, Володимире. Це тільки те, що вилазить назовні. Гори переписок. І по цій могилі також.
коррупционер
16 владимир (коррупционер)   • 22:27:05, 05.11.2013 [Материал]

на 14.
результат это множество слагаемых....главное что вы верите в свою правоту.
femina
20 Анна (femina)   • 02:13:06, 06.11.2013 [Материал]

Музей природы, возле старого костела св. Софии, строят на костях. Там было кладбище, древнее, еще времен Киевской Руси.Теперь, когда рыли котлован , вырыли кости из этих могил. Есть тому подтверждения, фотографии, сделанные людьми. Скрытно. Но власти молчат. Им вообще дела нет, касаемо истории города, его архитектуры и внешнего вида. Что тут вообще говорить, о старых костях? ((((
в пятом абзаце: http://www.proza.ru/2011/12/20/1176
kruser
24 Сергей Петрович (kruser)   • 15:15:31, 06.11.2013 [Материал]

ну знаете, сравнили, если так копнут поглубже, так везде можно найти кости, но тут же конкретно могила, причем известно и имя и фамилия....
Читатель
23 Дмитрий (Читатель)   • 12:29:12, 06.11.2013 [Материал]

В советское время власти без зазрения совести ликвидировали целые кладбища для строительства микрорайонов. Так было в Коростене при строительстве микрорайона Черемушки. При этом, те могилы, которые не опекались родственниками просто стирались с лица земли. В этом случае правильным будет нормальный перенос могил на городское кладбище/ действующие/. А памятник или крест могут соорудить доброхоты.
dubman
25 Boris (dubman)   • 17:49:00, 06.11.2013 [Материал]

Тут местная власть вмешалась в межконфессиональную вражду. До добра это не доведет.
Следует учесть, что Николай Сциборский и Емельян Сеник здесь похоронены в подземном склепе.
Оголошення на ЖЖ інфо: