Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Як зняти квартиру, щоб Вас не обманули

Автор: Оксана Загороднюк, 15.08.2023, 09:52:11 Як правильно зняти квартиру, щоб вас не обдурили
Вирішили зняти для себе квартиру в столиці України або в іншому місті? В нашій статті ви знайдете все, що вам потрібно знати про те, як орендувати свою першу квартиру без обману, зокрема, на що звернути увагу в договорі оренди, як правильно шукати житло та багато іншого. Також додатково рекомендуємо прочитати як зняти квартиру на новому місці з додатковими порадами від експертів Центрі Перевірки Нерухомості.

Вивчайте місцевий ринок

Тенденції на ринку нерухомості впливають не лише на покупців житла - вони також впливають на орендарів. Шукаючи житло для оренди, слід стежити за місцевим ринком. Досліджуйте, що відбувається на ринку нерухомості у вашому місті, використовуючи авторитетні та перевірені інтернет ресурси. Це не тільки зробить пошук вашої найманої квартири менш стресовим, але й дасть вам краще уявлення про те, які фактори можуть вплинути на ваш пошук.

Поточні ціни на оренду житла

Як і ціни на житло, орендні ставки змінюються з часом залежно від стану ринку. Очевидно, що було б ідеально знайти для себе квартиру, коли ціни на оренду низькі. Але замість того, щоб відкладати пошук квартири до зміни ринкових умов, вивчіть поточні орендні ставки, щоб знайти базовий рівень, який дозволить вам краще порівняти варіанти. Це дозволить вам визначити, на що розумно розраховувати в рамках вашого бюджету.

Доступність

Коли попит на оренду житла високий, пошук квартири може перетворитися на конкурентну боротьбу. Знання того, чи це характерно для вашого місцевого ринку, дасть вам чітке уявлення про те, як швидко вам потрібно приймати рішення. Перевірте на місцевих сайтах з нерухомості, чи не зросли ціни на оренду житла за останні місяці. Якщо так, то це свідчить про низьку пропозицію і високий попит, а це означає, що вам потрібно діяти швидко, щоб забронювати квартиру.

Розмір квартири та зручності

Розмір квартири, яку ви зможете винайняти, а також зручності, які надаються в орендованому помешканні, залежать від вашого бюджету і від того, що пропонується на місцевому ринку нерухомості. Вивчаючи варіанти оренди житла у вашому районі, зверніть увагу на те, які квартири найчастіше зустрічаються, чи задовільняють Ваші потреби, і в якому ціновому діапазоні. Це допоможе вам зменшити свої очікування перед оглядом житла.

Закони про відносини між орендодавцем і орендарем

Хоча певні закони про відносини між орендодавцями та орендарями діють на рівні усієї України, області також мають свої власні правила і норми. Обов'язково ознайомтеся із законами про відносини між орендодавцями та орендарями там, де ви живете. Ці закони часто змінюються і містять такі фактори, як те, чи потрібна орендодавцю "вагома причина" для того, щоб виселити вас. Орендодавці, які вперше винаймають житло, і ті, що мають досвід оренди, повинні бути ознайомлені з місцевими та Державними Законами, перш ніж розпочинати пошук або винаймання житла.

Знайте найкращий час для пошуку квартири

Якщо у вас є певна гнучкість щодо того, коли ви можете переїхати, є певні періоди року, коли квартири менш конкурентоспроможні та дешевші. Ціни на оренду можуть змінюватися залежно від сезону, і ви можете заощадити на орендній платі, підійшовши стратегічно під час пошуку.

Як правило, отримання квартири вперше взимку буде найменш конкурентоспроможним часом для пошуку квартири, коли ви зможете отримати найкращі пропозиції. Це правило може застосовуватися навіть у містах з теплою погодою, коли сім’ї не бажають переїжджати своїх дітей протягом навчального року, студенти коледжу зайняті іспитами, а люди зайняті канікулами.

Дайте собі час для пошуку

Нові орендарі можуть запитувати себе про процес переїзду в квартиру, наприклад: « Скільки часу потрібно, щоб знайти квартиру?» ” Щоб знайти потрібний варіант, може знадобитися кілька місяців, тому почніть пошук завчасно. Якщо немає вільного часу, ви можете скористатися цими корисними порадами для тих, хто вперше орендує квартиру, як швидко знайти квартиру.

Якщо ви плануєте переїхати в нове місто і не маєте часу особисто поїхати на пошук квартири, не хвилюйтеся! Сьогодні зняти квартиру непомітно цілком можливо завдяки віртуальним та відеотурам.

Крім того, пошук квартири з домашнім улюбленцем може дещо ускладнити ситуацію. Дізнайтеся про тонкощі пошуку квартири, де дозволено проживання з домашніми тваринами, у нашому посібнику з оренди квартир.

Розуміння договору оренди

Ваш договір оренди - це юридично обов'язковий документ, що містить важливу інформацію про те, що очікується від вас як орендаря, і про те, чого ви можете очікувати від вашого орендодавця або компанії, що управляє орендою. Більш детальніше ознайомитись з договором оренди нерухомості рекомендуємо за посиланням https://proverka.com.ua/dohovir-orendy-kvartyry.html. Не нехтуйте договором, коли винаймаєте свою першу квартиру. Переконайтеся, що після підписання ви отримаєте свій примірник, щоб у разі потреби ви могли переглянути його пізніше. Переглядаючи договір оренди, слід звернути увагу на дві великі частини.

Термін дії договору оренди

Розірвання договору оренди до його закінчення може бути досить дорогим - і це за умови, що орендодавець дозволить вам розірвати договір взагалі. Експерти Центру Перевірки Нерухомості proverka.com.ua радять, що вам слід погоджуватися на оренду лише на той термін, який ви можете реально витримати. Більшість договорів оренди укладаються на рік, тому майте це на увазі. Наслідки розірвання договору оренди будуть викладені в документі, коли ви його підпишете. Уважно ознайомтеся з цією інформацією, щоб знати, що стоїть на кону. Зазвичай наслідком розірвання договору оренди є значний штраф.

Що повинен містити договір оренди квартири? Перш за все:

  • особисті дані власника та орендаря - ім'я, прізвище, дата та місце народження, адреса проживання, номери ідентифікаційних карток;
  • інформація про орендовану квартиру - адреса та площа;
  • домовленості щодо терміну попередження та правил виписки з квартири;
  • розмір щомісячних комісій (включаючи розрахунок, з чого саме вони складаються), узгоджену дату платежу та номер рахунку власника, на який будуть перераховані гроші;
  • положення про депозит - його розмір і правила повернення;
  • вкладення (наприклад, акт прийому-передачі, фотографії квартири).


Оцініть витрати

Перед тим, як почати шукати свою першу квартиру, вам потрібно продумати свій бюджет. Це означає, що ви повинні спланувати витрати на переїзд і збори, а також щомісячні витрати на проживання, такі як оренда та комунальні послуги. Розуміння того, за що саме ви платите, може допомогти зменшити ці витрати для орендарів, які вперше винаймають житло.

Оплата рієлтору або агенції нерухомості

Ріелтори зазвичай беруть комісію від 3% до 5%. Однак вони намагаються отримати якомога більше. Якщо клієнт відмовляється платити комісію, агент з нерухомості може відхилити угоду або перешкодити її закриттю. Знайти будинок у власника зараз досить складно через різноманітність агентів. Але якщо ви не хочете витрачати гроші на агента, можете спробувати знайти оголошення про продаж квартири від власника. Однак такої реклами зараз дуже мало, тому що майже весь ринок зайнятий ріелторами. Клієнти часто бачать оголошення власника квартири, але в кінцевому підсумку бачать, як брокер розміщує сотні оголошень в Інтернеті, намагаючись залучити якомога більше клієнтів. Тому головне завдання агента з нерухомості – не допустити зустріч власників квартир з покупцями. Шукати нерухомість самостійно завжди вигідніше. Якщо покупець не хоче платити агенту з нерухомості велику винагороду, останній може почати торгуватися.

Якщо клієнт хоче орендувати будинок, посередник може стягувати від 50% до 100% місячної орендної плати. Наприклад, якщо вартість оренди 5000 гривень, то ріелтор проситиме 2500 і вище. У деяких випадках брокер може вимагати виплату повної місячної орендної плати як компенсацію за його роботу. Однак розумні агенти з нерухомості зроблять це самі, особливо якщо орендна плата відносно низька. У будь-якому випадку брокер може заробити стільки грошей, скільки забажає, і спробує переконати вас заплатити йому найбільше. Ви завжди можете спробувати домовитися з агентом з нерухомості і попросити його знизити суму комісії. Але вигідніше здавати нерухомість самому, спочатку потрібно бути готовим здавати квартиру в оренду і отримувати від цього прибуток.

Місячна орендна плата

Вартість місячної орендної плати може суттєво відрізнятися залежно від розміру, розташування та стилю вашого житла. Ви можете знайти середню місячну орендну плату у вашому місті на онлайн сервісах з нерухомості. У деяких випадках щомісячна орендна плата може включати певні зручності та комунальні послуги, такі як утримання будинку, водопостачання та вивезення сміття. Обов'язково поцікавтеся, що входить у місячну орендну плату, коли ви шукаєте квартиру, оскільки це може допомогти вам прийняти рішення при виборі між різними квартирами.

Комунальні послуги в оплаті

Деякі орендодавці включають середньомісячну вартість комунальних послуг в орендну плату, в той час як інші можуть попросити вас платити за них окремо. Сюди можуть входити вода, газ, електрика, утилізація відходів, переробка сміття, кабельне телебачення, інтернет тощо. Витрати залежать від особистого використання, місця проживання та розміру вашого помешкання, а також від інших факторів. Середньостатистичний українець за однокімнатну квартиру 25 кв. метрів платить близько 600 гривень влітку і 1400 гривень взимку.

Остерігайтеся шахрайства

На жаль, сьогодні все частіше трапляються випадки шахрайства з орендою житла. Орендарі, які вперше винаймають житло і не мають досвіду в процесі оренди, можуть бути особливо вразливими до таких афер. На щастя, знання того, які види шахрайства існують і як їх розпізнати, може допомогти вам убезпечити себе.

Ознаки шахрайства

Існує безліч шахрайств з орендою житла, більшість з яких пов'язані з використанням справжніх фотографій у фальшивих, дублікатах оголошень. Ось кілька поширених ознак шахрайства з орендою житла:

  • Ціна "занадто хороша, щоб бути правдою"
  • Орендодавець відмовляється від особистої зустрічі
  • Орендодавець просить гроші ще до того, як ви побачили житло на власні очі
  • Орендодавець просить вас переказати гроші третій особі
  • Відсутня перевірка анкетних даних на сайті


Складіть список побажань до квартири

Заздалегідь визначте, що ви шукаєте в орендованій квартирі, склавши список побажань. Цей список повинен включати "обов'язкові" функції, без яких ви не можете жити, а також деякі функції, які було б добре мати, але з якими ви можете піти на компроміс.

Подумайте, на якому поверсі ви хочете жити

Поверх, який ви обираєте в житловому комплексі, має свої переваги та недоліки.

Наприклад, квартира на нижньому поверсі може виявитися дешевшою, ніж інші, з меншою роботою, щоб дістатися до головних дверей і зручностей. Вам також не потрібно турбуватися про собаку чи дітей, які бігають і заважають сусідам під вами. Однак краєвиди з будівлі зазвичай найгірші.

При оренді немає правильної чи неправильної відповіді щодо того, на якому поверсі квартири вам жити, оскільки це залежить від ваших уподобань. Але, якщо ви новачок у цій справі, то можете звузити вибір, ознайомившись із цією підбіркою плюсів і мінусів, на якому поверсі квартири найкраще жити.

Місцезнаходження

Чи є певна частина міста, в якій ви хотіли б жити? Яку відстань ви вважаєте прийнятною від вашого нового будинку до роботи або школи? Ці питання важливо мати на увазі, коли думаєте про місце розташування вашої квартири. Якщо ви шукаєте квартиру в незнайомому вам місті, скористайтеся такими Інтернет джерелами з оренди житла dom.ria.com, www.olx.ua, щоб дослідити місцевий рівень злочинності, середню орендну ставку та інші фактори, що впливають на придатність житла для життя.

Розмір і планування

Площа квартири - це те, що варто враховувати під час пошуку, особливо якщо у вас є багато меблів та речей, які ви переїжджаєте з собою. Студія площею 600 квадратних футів занадто мала для вас? Ви шукаєте більше житло з кількома спальнями та ванними кімнатами, які можна розділити з сусідами по кімнаті? Пам'ятайте, що розташування багатоквартирного будинку або комплексу також може визначати розмір квартири - як правило, чим далі від центру міста, тим більше простору ви знайдете.

Тип нерухомості

Не всі орендовані об'єкти є квартирами. Хоча багатоквартирні будинки та комплекси є популярним вибором серед тих, хто вперше орендує житло, декому може бути зручніше орендувати кондомініум, дуплекс, таунхаус або навіть кімнату в будинку на одну сім'ю. Визначення ваших уподобань допоможе звузити ваш пошук.

Побутова техніка

Коли ви шукаєте свою першу квартиру, ще однією важливою річчю, яку варто включити до списку побажань, є побутова техніка. Наприклад, деякі квартири пропонують пральні машини та сушарки, тоді як інші можуть мати лише розетки для пральних машин та сушарок або спільну пральню. Зверніть увагу на те, що вам необхідно мати з побутової техніки!

Зручності

Багато об'єктів оренди пропонують мешканцям безліч зручностей на території, від басейнів і фітнес-центрів до тенісних кортів і парків для вигулу собак. Вивчаючи списки квартир, записуйте всі зручності, які вам здаються привабливими, щоб ви могли включити їх у свій список бажань для першої квартири.

Вирішіть, чи потрібен вам сусід по кімнаті

Після того, як ви вирішили почати шукати свою першу квартиру, вам потрібно буде вирішити, чи потрібен вам сусід по кімнаті. Якщо ви вже звикли жити з кимось, можливо, ви віддаєте перевагу компанії. Або, можливо, ви з нетерпінням чекаєте на власний простір. Правильного вибору не існує, але ваше рішення матиме велике значення для вашого першого досвіду оренди житла і для того, скільки ви платите за оренду щомісяця.

Плюси наявності сусіда по кімнаті

  • Розділіть орендну плату, комунальні послуги та інші витрати на проживання, наприклад, продукти.
  • Розділіть домашні обов'язки.
  • Мати компанію вдома.
  • Додаткова безпека.


Мінуси наявності сусіда по кімнаті

  • Можлива недбалість, наприклад, пропущена оренда або пошкодження майна.
  • Різні стандарти чистоти.
  • Потенційні особистісні зіткнення.
  • Не так багато приватності.


Часто, коли люди ділять квартиру з сусідом по кімнаті, це відбувається тому, що вони переїхали до друга, члена сім'ї або коханої людини. Однак є багато інших способів знайти сусіда по кімнаті, коли ви орендуєте свою першу квартиру. Існує багато сайтів, які дозволяють легко перевірити ваші варіанти та познайомитися з потенційними сусідами по кімнаті.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 15.08.2023 | Переглядів: 357 | жилье, Недвижимость, квартира, оренда

Читайте також на цю тему: