Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Міфи про контактні лінзи

Автор: Оксана Загороднюк, 29.10.2023, 18:33:21 Міфи про контактні лінзи
М'які контактні лінзи (МКЛ) використовують мільйони осіб. І хоча це число зростає з кожним днем, багато хто все ж відмовляється від такого зручного та надійного методу корекції. Багато в чому це пояснюється численними забобонами. Спробуємо розвіяти деякі міфи про лінзи.

Міф №1: контактні лінзи довго надягати

Звісно, якщо порівнювати з окулярами, то процес вдягання контактних лінз є більш тривалим: треба гарно вимити руки, потім витерти їх насухо, дістати контейнер чи блістер з лінзами, оглянути їх уважно і лише потім надягнути.

Але насправді, ці всі дії займають буквально лічені хвилини. Якщо ви тільки починаєте користуватися цим методом корекції, то процес може займати більше часу, адже навички ще не доведені до автоматизму. Проте декількох тренувань достатньо, щоб відпрацювати навички. Важливо лише дотримуватися інструкцій та не переживати, якщо перші дні чи тижні все виходить не так швидко, як хочеться.

Міф №2: за контактними лінзами важко доглядати

М'які контактні лінзи — медичний виріб, що контактує безпосередньо з рогівкою. Тому за ними дуже важливо правильно доглядати: якщо на лінзі з'являються відкладення, то вони стають ідеальним місцем для росту і розвитку бактерій. А якщо бактерії потраплять в очі, вони можуть викликати хвороби органу зору.

Проте догляд за лінзами є дуже простим: МКЛ планової заміни потрібно лише промивати поміщати у спеціальний розчин, а деякі види таких виробів треба періодично піддавати глибокому очищенню, використовуючи спеціальні препарати. З одноденними лінзами все набагато простіше: їх викидають відразу після використання.

pasted-image-0-1.jpg.webp

Міф №3: контактна лінза може провалитися за око

Спростування цього міфу — легка задача, адже така ситуація є абсолютно нереальною з точки зору анатомії. Лінза може посунутись убік, проте їй не вдасться провалитися за око навіть частково. Вся причина у тому, що очне яблуко людини надійно захищене спеціальною мембраною, що не дозволяє часточкам пилу чи сміття або тим більше лінзі, проникнути всередину очниці. Дуже рідко трапляються ситуації, коли лінза прилипає до повіки, проте це не є серйозною проблемою.

Міф №4: контактні лінзи не комфортні

До середини минулого століття так і було: технології тоді ще не досягли досконалості, адже лінзи не могли пропускати повітря та виготовлялися з твердих матеріалів. Проте сучасні ультратонкі МКЛ абсолютно не відчуваються на очах, мають оптимальну форму, гарно утримують вологу та добре пропускають кисень, що додає комфорту у носінні.

Деякі вироби можна носити навіть місяць, не знімаючи, — це абсолютно безпечно.

Тому дискомфорт, що виникає при носінні МКЛ, вказує на наявність певної проблеми: або виріб підібрано невірно, або власник не дотримується режиму носіння чи вимог до гігієни.

Міф №5: контактні лінзи можуть пошкодити очі

Контактні лінзи є абсолютно безпечним методом корекції зору, вони м'які, тому не здатні подряпати очі чи пошкодити їх якимось іншим чином. Через них рогівка отримує кисень та всі поживні елементи, що містяться в ньому.

Проте важливо пам'ятати, що лінзи потрібно правильно надягати, зокрема перевіряти, чи не вивернуті вони, класти на подушечку пальця та не чіпати очей або саму лінзу нігтями. Якщо на лінзі знаходиться якесь забруднення, порошинка чи тріщина, її треба або промити спеціальним розчином, або замінити.

Якщо дотримуватися всіх рекомендацій щодо використання МКЛ та обирати їх після консультації лікаря, вони не можуть зашкодити очам чи спричинити офтальмологічне захворювання.

Міф №5: надягаючи контактні лінзи, можна занести інфекцію в очі

Самі по собі лінзи не можуть стати причиною інфекції: у процесі виготовлення їх багаторазово дезінфікують, а потім — занурюють у стерильний блістер. Інфекцію можна занести брудними руками, якщо не дотримуватися банальних правил гігієни. Також захворювання можуть розвиватися, якщо не міняти розчин, порушувати режим носіння або якимось іншим чином порушувати правила експлуатації лінз.

Міф №6: контактні лінзи не можна носити дітям

Дітям не просто можна носити контактні лінзи, а в деяких ситуаціях навіть потрібно обирати саме такий спосіб корекції зору. Зокрема МКЛ можуть виявитися найкращим вибором для використання під час спортивних тренувань чи активних ігор.

Єдина умова для безпечного носіння лінз у дитячому віці — вміння самостійно надягати та знімати такі вироби. Адже малюк повинен мати можливість зняти лінзу, якщо до ока щось потрапить, коли батьків не буде поруч.

Для дітей рекомендовано обирати одноденні варіанти, адже вони не потребують щоденного догляду. Тому ймовірність того, що відсутність правильної гігієни стане причиною хвороби, менше.

Якщо вам відомі ще якість страхи чи міфи про контактні лінзи, обговоріть їх з лікарем офтальмологом. 

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 29.10.2023 | Переглядів: 334 | офтальмолог, контактные линзы, зрение

Читайте також на цю тему: