Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Дерево Туя - 3 найпопулярніших сорти

Автор: Сергій Ковальчук, 22.07.2020, 12:24:04 Дерево Туя - 3 найпопулярніших сорти

Туї – це вічнозелені дерева і чагарники, які відносяться до сімейства кипарисових. Найбільшою популярністю серед усіх різновидів популярністю користується вид туя Західна. Ймовірно, це пов'язано з великою кількістю сортів, яких налічується близько 120 штук. У ландшафтному дизайні вони можуть вразити своїми кольорами, формами крони, а при якісному підході дозволять створювати справжні рослинні шедеври. Такими можливостями користуються як ландшафтні дизайнери, так і досвідчені садівники.

Туя та її місце в ландшафтному дизайні

Популярність туї в ландшафтному дизайні легко пояснити. Декоративна рослина чудово поєднується з багатьма іншими зеленими насадженнями, а також невибаглива в догляді, як і всі хвойники.

Звичайно, найкращим сусідом для буде туя іншого виду. У багатьох випадках абсолютно неважливо, які види будуть рости поряд, адже вони прекрасно уживаються разом. Головне, щоб між кущами було достатньо вільного місця і всім вистачало сонячного світла. Таке поєднання буде радувати яскравим зеленим кольором навіть взимку.

Дерево туя добре почувається у тіні, не боїться морозів, обрізування, у неї красива та яскрава хвоя. У дизайні вона чудово виглядає в компанії подібних до неї рослин. Поєднання з іншими хвойними рослинами використовується досить часто. Великою перевагою є те, що незалежно від зміни сезонів воно не втрачає своєї краси та актуальності.

Туя - один з найпопулярніших представників хвойних дерев, які часто використовуються у ландшафті.

При виборі рослин потрібно орієнтуватися на ґрунт, а точніше на його кислотність, яка повинна підходити всім сусіднім культурам. Потрібно вибирати рослини, які ростуть в приблизно однакових умовах. Інакше кислотність може негативно позначатися на їх розвиткові.

На роль сусіда відмінно підійде ялівець. Бажано вибирати невисокі сорти рослини, що контрастують за кольором з туями. Крім ялівцю туї садять поруч з ялинами та смереками. Не менш ефектно буде виглядати композиція з листяними рослинами, які підкреслюють декоративність туї. Але комбінувати їх потрібно дуже обережно. Не варто забувати про те, що не кожен з них добре уживається поряд. Тому, перед тим як вибирати культуру, потрібно уважно вивчити всі її біологічні особливості та нюанси вирощування.

Композиції з туями дуже красиві і різноманітні. Вони не обмежуються лише живими огорожами. Туї часто використовують в якості центрального елемента композицій. Також з ними можна створювати ефектні групові композиції з хвойних рослин.

Функціональне використання туї розглядається в декількох варіаціях:

  • одиночна рослина (соло);
  • композиція (кілька різних за висотою кущів);
  • лінійна посадка групи (живопліт, тераса, алея);
  • група з різних за кольором хвойних чагарників.

Найкращі сорти туї для ландшафту – ТОП-3

  1. Смарагд – найбільш затребувана в ландшафтному оформленні пірамідальна туя. Її відрізняє насичений зелений колір, густа крона, яка чудово стрижеться, взимку вона злегка темніє. Туя виносить найрізноманітніші умови утримування: від повної тіні до яскравого сонця, не вимоглива до поливу і стійка до загнивання, чудова морозостійкість роблять Смарагд незамінною для створення живоплотів. Висота дорослої рослини і красива щільна крона дозволяють використовувати цю тую для створення паркових алей.
  2. Глобоза – доросла рослина не потребує обрізування, має щільну хвою яскраво зеленого кольору, крону кульової форми висотою і шириною до 1 метра. Добре виглядає у поєднанні з пагонами ялівця. Шанована дизайнерами за акуратність форми. Часто буває головним акцентом в квіткових композиціях.
  3. Туя Рейнголд – має незвичайну золотисто-бронзова хвою, що набуває рожевого відтінку навесні. Вона буде відмінною прикрасою пишної клумби. Доросла рослина має максимальну висоту 1 метр та відрізняється гарною зимостійкістю.

Інші популярні сорти

Окрім перерахованих сортів туй, популярність у ландшафтному дизайні отримали і такі вічнозелені чагарники:

  • Ауреа – у цього сорту оригінально розташовані гілки, що суттєво підвищує його декоративні якості. Річний приріст складає всього 5 сантиметрів.
  • Туя Еллоу Риббон – має жовте забарвлення молодої хвої, добре стрижеться, порівняно повільно зростає (10 сантиметрів на рік). Відмінно витримує холодні зими. Крона вузька, конусоподібна.
  • Міккі – має схожі характеристики, тільки голочки у неї темно-зелені та блискучі.
  • Туя Даніка – невеличка (до 0,7 метрів) рослина з круглою, щільною кроною насиченого зеленого кольору. Дуже добре вписується в альпійські гіркі. Може рости навіть у вуличних горщиках на відкритій терасі та у вигляді бордюру до хвойної композиції.

Туя – це рослина з відмінними декоративними характеристиками. Вона прекрасно поєднується з багатьма іншими рослинами. Саме тому її часто використовують в ландшафтному дизайні для створення різних композицій. Туя дозволяє садівникові проявити фантазію і втілити в життя багато цікавих ідей.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 22.07.2020 | Переглядів: 1659 | ландшафный дизайн, деревья, Агробизнес, растения

Читайте також на цю тему: