Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як вибрати якісний ґрунт для розсади

Автор: Мария Никулина, 20.09.2021, 10:17:09 Як вибрати якісний ґрунт для розсади

Кожен городник бажає виростити міцну і здорову розсаду, яка дозволить отримати великий урожай. Домогтися потрібного результату буває непросто, адже доводиться враховувати безліч нюансів, починаючи від вибору насіння і закінчуючи підгодівлею сіянців. Однією з основних проблем стає вибір ґрунту для розсади. І це цілком зрозуміло. Саме від ґрунтосуміші багато в чому буде залежати, якими виростуть молоді рослини.

Використання ґрунту поганої або неналежної якості здатне уповільнити розвиток сіянців і навіть привести до загибелі розсади. Як же не помилитися з вибором? Нумо розбиратися.

Вибираємо тип ґрунту

Ґрунтосуміш для розсади можна приготувати самому, взявши в певних частинах дернову і городню землю, низинний або верховий торф, пісок, листовий перегній і компост. Однак більшість городників воліє купувати готовий ґрунт для розсади.

У продажу можна знайти безліч ґрунтосумішей різного типу. Щоб не зіпсувати розсаду вже на початковому етапі, необхідно знати, яка ідеально підходить для даного виду рослин.

Готові ґрунти можуть бути:

  • спеціальні;
  • універсальні.


Перші призначені для окремих культур. Кожна з них містить оптимальний баланс поживних речовин, необхідних тим або іншим рослинам.

Універсальний ґрунт підійде практично для всіх культур. Він в точності відповідає потрібним характеристикам: кислотності, вологоємності, концентрації та співвідношенню доступних поживних елементів. У ньому немає небезпечних для розсади патогенів, він не потребує знезараження.

Садівникам-початківцям рекомендується використовувати саме універсальний ґрунт. Однак і тут не все так просто. Основою таких ґрунтосумішей є, як правило, торф, а він дуже вологоємний. Якщо дозволити йому пересохнути, він втратить обсяг, почне відставати від стінок контейнера. У ці щілини буде протікати вода, не досягаючи коренів. Запізнілий полив не матиме ніякого ефекту, поки ґрунт не розмокне. Крім усього іншого, добрива, що містяться в суміші, швидко виснажуються, а сам по собі торф не надто поживний. Розсаді будуть потрібні часті підгодівлі.

Висновок з цього такий: універсальний ґрунт — це добре. Однак безпроблемне вирощування розсади в ньому стосується лише сумлінних городників. Для полегшення завдання в суміш додають кокосове волокно, мох-сфагнум, перліт або вермикуліт.

Крім того, для розсади можна придбати почвоґрунт. На відміну від торфоґрунту, він більш щільний і має певний запас поживних речовин, необхідних для проростання насіння і розвитку сіянців.

Уважно вивчаємо склад

Готовий ґрунт містить кілька компонентів. Основу його становить суміш верхового та низинного торфу. Перший характеризується високою вологоємністю і пористістю. Він відповідає за забезпечення коренів водою і повітрям. Однак в ньому практично немає доступної рослинам органіки. Низинний торф має низьку повітропроникність. При цьому він збагачує ґрунтосуміш живильною органікою.

Ці два види торфу доповнюють один одного. У готових грунтосумішах вони можуть використовуватися і окремо.

Верховий торф має високу кислотність. Деяким рослинам це подобається, але більшість овочевих та квіткових культур до них точно не відноситься. Тому в складі ґрунту для розсади повинен обов'язково бути присутнім розкислювач — це вапно, доломітове борошно, зола.

Для підвищення пухкості торфу, який після численних поливів може злежуватися, в ґрунтосуміш додають річковий пісок, агроперліт або вермикуліт.

Крім усього іншого, в складі ґрунту повинні бути присутніми й поживні речовини: азот, калій, фосфор та ін.

Дивимося на упаковку

Якщо на упаковці немає етикетки, брати таку ґрунтосуміш точно не варто. Якісний ґрунт відомої торгової марки завжди має про себе ряд інформації:

  • назву та адресу виробника;
  • склад продукту;
  • номер партії;
  • дату та термін зберігання.


Обов'язково слід дивитися на кислотність ґрунтосуміші, оскільки для рослин потрібний різний рівень pH. Якщо вона занадто висока, це може згубно позначитися на певних видах розсади.

Важливий момент: іноді інформація на упаковці не відповідає дійсності. Як же не потрапити на недобросовісних виробників?

Сьогодні в магазинах пропонується величезний асортимент ґрунтосумішей, і цією можливістю треба користуватися. Спробуйте замовити по 1 упаковці різного ґрунту.Тільки переконавшись, що ґрунтосуміш вам повністю підходить за своїми характеристиками, можна купувати потрібну кількість.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 20.09.2021 | Переглядів: 957 | Садоводство, рассада, грунт

Читайте також на цю тему: