Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Рідинна цитологія як більш сучасний і точний метод дослідження

Автор: Оксана Загороднюк, 04.09.2024, 11:56:00 Рідинна цитологія як більш сучасний і точний метод дослідження

Цитологічне дослідження клітин з ділянки шийки матки – обов’язкова процедура для всіх жінок під час огляду гінеколога. Цей аналіз допомагає виявляти атипію клітин на ранніх етапах і не допускати розвитку запущених стадій онкології. Проходити тест рекомендують принаймні 1 раз на рік. 

Рідинна цитологія або ПАП-тест – більш сучасний і точний метод дослідження. Забір матеріалу здійснюється спеціальною щіточкою, далі її поміщають у рідину з консервуючими властивостями. Завдяки такій підготовці всі клітини залишаються у первісному вигляді, видаляються домішки крові, слизу, результати завжди точні і не потребують повторного взяття матеріалу.

Як проходить дослідження рідинна цитологія

Проводить дослідження, а саме забір матеріалу для цитології, лікар гінеколог. Напередодні обстеження лікар розповідає жінці, як потрібно підготуватися:

  • за 2 дні виключити статеві стосунки та відмовитись від використання інтравагінальних засобів;
  • прийти з 8 по 20 день менструального циклу, тобто не в період самої менструації;
  • якщо на прийомі у гінеколога проводилася кольпоскопія, рідинну цитологію призначають на наступний день;
  • якщо жінка нещодавно народила дитину, потрібно почекати щонайменше 5-6 тижнів від моменту пологів.


Жінка сідає в гінекологічне крісло, лікар готує набір для ПАП-тесту. Взяття біоматеріалу нетравматичне, тому не супроводжується жодними болючими чи неприємними відчуттями для жінки. 

М’яка щіточка прокручується в каналі шийки матки, завдяки чому на неї потрапляють клітини з епітелію. Далі матеріал поміщають у рідину і транспортують у лабораторію. Під мікроскопом спеціаліст вивчає клітини і видає висновок щодо типу клітин: чи є ознаки атипії, наскільки виражені, чи наявні ракові клітини.

Роль метода у профілактиці онкології

Якщо щороку робити ПАП-тест, це значно знизить ризик розвитку онкології шийки матки у жінок будь-якого віку. Всі зміни будуть виявлятися в їх початковій стадії. Тоді на них можна легко вплинути і уникнути в подальшому травматичних втручань та психологічних страждань. 

Цитологія – це скринінговий тест, при виявленні підозрілих клітин проводять додаткові дослідження: 

  • огляд шийки матки зі збільшенням за допомогою кольпоскопа;
  • біопсію тканин з гістологічним вивченням матеріалу.


Тож рекомендуємо жінкам не вагатися і проходити регулярно таке просте та корисне дослідження, як огляд у гінеколога та рідинна цитологія. Особливо це стосується тих жінок, у яких в родині були випадки захворювань на рак шийки матки. Для них лікар може рекомендувати робити дослідження частіше.

Записатися на тест рідинної цитології можна в клініці Агапіт, що знаходиться у місті Красилів поруч з Хмельницьким. Цей маленький крок допомагає захистити від великих проблем, тож не ігноруйте цю можливість.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info


Краса і здоров'я | 04.09.2024 | Переглядів: 238 | цитология, аналізи, дослідження, медицина

Читайте також на цю тему: