Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Чи потрібна згода хворого при лікуванні алко- чи наркозалежності

Автор: Ольга Корнійчук, 06.03.2018, 14:36:55 Чи потрібна згода хворого при лікуванні алко- чи наркозалежності

Людина, яка систематично вживає алкоголь або приймає наркотики, до останнього не визнає себе залежною від того, що руйнує її організм і створює негатив в особистому житті. Відмова від лікування під будь-яким приводом не дає їй вести повноцінний та здоровий спосіб життя. Яким чином вплинути на чоловіка, сина або брата, аби він звернувся до лікаря? Чи потрібна згода хворого при лікуванні алко- чи наркозалежності? Що таке примусове лікування і в яких випадках воно застосовується?
 

Добровільна згода на лікування

Наркотики та алкоголь впливають на свідомість людини, позбавляючи мозок усвідомлювати реальність в такому вигляді, як вона є. Кайф, який існує обмежений період часу, закінчується поверненням в буденність з тими ж проблемами, які існували до цього. Не знаходячи виходу з ситуації яка склалась, у чоловіка знову з’являється бажання напитись або вколотись. Так може тривати безкінечно.

Людина сама має усвідомити свою проблему та погодитись на лікування. Тільки в цьому випадку ймовірність досягнути бажаного результату буде максимально високою, адже не буде перериватися курс лікування і видужання настане швидше.
 

Лікування в примусовому порядку

Згідно положень Європейської конвенції з прав людини, здати залежного від алкоголю чи наркотиків в наркодиспансер для примусового лікування неможливо. Навіть якщо терпіння сім’ї перейшло всі межі і будь-які способи переконання не дають жодного результату.

Єдиним варіантом для примусового лікування без згоди пацієнта може стати ситуація, коли поведінка хворого є асоціальною і створює проблеми оточуючим. Буйний характер, психічний розлад, неадекватність дій та неусвідомлення своїх вчинків - привід для примусової диспансеризації службами соціальної допомоги та поліцією.
 

Чому хворий ігнорує допомогу близьких?

Відмова хворим від лікарської допомоги та диспансеризації аргументується наступними чинниками:

  • Немає усвідомлення самої проблеми.
  • Переконання в тому, що «зав’язати» при бажанні можна самому.
  • Боязнь знаходитись в умовах ізоляції, які не дозволять прийняти чергову дозу.
  • Відмова від «умовного» комфорту, який створюють наркотики чи алкоголь.

Відсутність сенсу у подальшому житті, неправильні аргументи та докази на користь останнього зі сторони рідних, бажання залишатись у «своїй» компанії і далі – головні фактори, які формують поведінку залежної людини без шансів на хоча б якісь зміни у житті.
 

Фото: http://resens.com.ua/likuvannya-alkogolizmu/


Професійна допомога чи лікування в домашніх умовах?

Лікування в домашніх умовах можливе не тільки без згоди, а навіть без відома того, хто вживає алкоголь або приймає психотропні препарати. Але рідні, які непомітно дають медикаментозні препарати або підсипають у їжу трави з народної медицини, які викликають огиду до алкоголю, наражають хворого на ще більшу небезпеку. Це пов’язано з тим, що усі ліки мають свої протипоказання і якщо цього не врахувати, то результат може виявитися плачевним.

Тому найкраще в даному випадку не займатись самолікуванням, а звернутись у спеціалізований заклад. Завдання лікарів, які працюють в таких клініках - змінити погляди на життя залежної людини та створити умови, за яких у неї зникне бажання зловживати алкоголем та вживати наркотики, а це в свою чергу дасть можливість для повноцінного лікування у стаціонарі наркодиспансеру. Для цього фахівці вдаються до певних маніпуляцій, розказуючи хворому, що з ним буде, коли він не перестане пити або колотися. Свої слова вони підтверджують відео або фотографіями потенційних наслідків життя в існуючих умовах. Відчуття страху зазвичай спрацьовує і наркозалежний погоджується на лікування.

При чому в спеціалізованих клініках, наприклад, такій як Ресенс (http://resens.com.ua/likuvannya-narkomaniyi/), лікування відбувається абсолютно анонімно та на достатньо високому професійному рівні.

Наркотики та алкоголь – одна з найбільших проблем сучасного суспільства. Її подолання, хай навіть в окремо взятій сім’ї, є великою перемогою для людини, яка змогла подолати свою згубну звичку. Але варто пам’ятати, що з даною проблемою зможуть справитись тільки професіонали, які працюють у спеціалізованих закладах. Самостійно її вирішити практично неможливо…

Автор: Ольга Корнійчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 06.03.2018 | Переглядів: 2662 | наркозависимость, лечение, медицина, алкоголь

Читайте також на цю тему: