Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Етапи будівництва: коли купити квартиру?

Автор: Сергій Ковальчук, 18.09.2020, 22:41:12 Етапи будівництва: коли купити квартиру?

На кожному етапі будівництва житлового комплексу забудовник встановлює різну вартість квадратного метра. На стадії котловану помешкання обійдеться дешевше, ніж у зданому в експлуатацію будинку, про що свідчать ціни на квартири в новобудовах на DOM.RIA. І все ж купівля нерухомості на кожному етапі зведення ЖК має свої плюси та мінуси.

Етап від котловану і до перших двох-трьох поверхів

До цього етапу входять будівельні роботи, починаючи з риття котловану, забивання паль, закладки фундаменту й до зведення перших поверхів новобудови. Купити квадратні метри на стадії котловану – чудовий варіант для тих, хто необмежений у часі, але має скромний бюджет. Чекати на квартиру доведеться приблизно 2-3 роки, а от заощадити вийде до 40% від її кінцевої ціни. Зекономлені гроші можна витратити на ремонт і меблі.

Етап від котловану і до перших двох-трьох поверхів

Низькі розцінки на помешкання на старті продажу можна пояснити тим, що забудовнику потрібні гроші для зведення новобудови. Тому він активно привертає увагу потенційних інвесторів до свого проєкту привабливою вартістю 1 м².

Коли будівництво тільки розпочинається, покупцю, котрий остаточно вирішив вкласти гроші, варто розуміти всі ризики й вибирати об’єкти тільки від надійних девелоперів. Треба перевірити репутацію компанії та переконатися, що вона не мала проблемних ЖК. Найбільш показовий параметр – кількість і якість зданих будинків. Інакше є ризик залишитися і без коштів, і без омріяного житла.

Варто зазначити, що, за статистикою, до 40% усіх покупців вважають за краще інвестувати в новобудови на початку зведення житлового комплексу, коли забудовник тільки запустив продаж квартир.

Плюси інвестування коштів у нерухомість на початковому етапі будівництва:

  • готовність проєктної декларації, можливість наочно переконатися, що будівельні роботи розпочаті;
  • значна економія – можна заощадити 20-40% у порівнянні з цінами на готові квартири;
  • великий вибір помешкань на будь-якому поверсі, з будь-яким плануванням, з гарним видом із вікна.
     

Мінуси купівлі житла на стадії котловану:

  • довго чекати завершення будівництва – в середньому 2-3 роки;
  • ризики довгобуду, затягування строків введення об’єкта в експлуатацію;
  • немає 100% гарантії, що будівництво ЖК не зупиниться в будь-який момент і назавжди;
  • квартиру доводиться вибирати в каталозі, а не в реальності.
 

Стадія активного будівництва

Ця стадія передбачає зведення стін, виконання внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних робіт. Активне будівництво – це етап, на якому ризики зменшуються, а впевненість у тому, що житловий комплекс буде введений в експлуатацію зростає. Однак разом із цим поступово росте й вартість квадратного метра. Хоча в інвесторів ще є всі шанси недорого купити нерухомість у новому будинку.

Стадія активного будівництва

Коли новобудова готова на 70-80%, ризики щодо заморозки проєкту стають мінімальними або ж практично зникають, якщо ЖК зводить відомий девелопер. На початковому етапі інвестують кошти 40% покупців, тоді як у період від 3 до 12 місяців після початку будівництва вирішують вкласти гроші близько 50-55% інвесторів.

Плюси купівлі квартири на етапі активного будівництва:

  • мінімізуються ризики довгобуду, можна спостерігати за ходом будівництва онлайн або ж навідуючись до місця забудови;
  • ціна поки що лишається привабливою в порівнянні з розцінками на здані новобудови – можна заощадити приблизно 15-20%;
  • ще зберігається велика кількість нерозпроданих помешкань, серед яких можна знайти хороший варіант за площею та плануванням.
     

Мінуси придбання житла на стадії активного зведення будинку:

  • ціна квартири зростає приблизно на 30% у порівнянні з початком будівництва;
  • кількість пропозицій зменшується.
     

Етап введення в експлуатацію

Найбезпечніше купувати нове житло у зданому в експлуатацію будинку. Однак вигідно придбати його навряд чи вийде. Навіть у порівнянні з сусідніми об’єктами, заселеними кілька років тому, вартість помешкання у щойно введеній новобудові буде вищою приблизно на 10%.

Етап введення в експлуатацію

На етапі введення в експлуатацію ціни на квадратні метри підвищуються до ринкового рівня, тому заощадити дуже складно. Хіба що забудовник запропонує знижку на неліквідні варіанти: кутові, на першому поверсі, з не дуже хорошим видом із вікна і т. п.

Варіант купівлі готової нерухомості приваблює насамперед повною відсутністю ризиків. Крім того, покупці мають змогу поспілкуватися з іншими інвесторами про переваги й недоліки проєкту, а також заселитися майже відразу після укладання угоди, якщо оформлення документів не затягнеться.

Отже, плюси придбання нової квартири на етапі введення ЖК в експлуатацію:

  • відсутність ризиків заморожування будівництва або довгобуду;
  • повністю безпечна угода, адже будинок зданий, що можуть підтвердити відповідні документи;
  • є можливість вибрати реальну квартиру, а не схему на папері, оглянути сам комплекс і його територію;
  • можна відразу заселитися, якщо помешкання продається з чистовим оздобленням, або ж у короткий строк розпочати ремонтні роботи.
     

Мінуси:

  • найвища вартість квадратного метра – житло обійдеться значно дорожче, ніж на попередніх етапах будівництва;
  • доводиться вибирати з малої кількості варіантів, найпривабливіші пропозиції вже куплені;
  • відсутність розстрочки – зазвичай забудовники пропонують оформити поетапну оплату до введення новобудови в експлуатацію.
     

Так на якому етапі вигідніше й безпечніше купити квартиру?

Купівля первинного житла на стадії котловану – найдешевший варіант. Але його варто вибирати тільки в тому випадку, якщо ви впевнені в репутації забудовника. Інакше ризик втратити вкладені кошти може бути надто високим. Якщо немає впевненості в надійності будівельної компанії та її проєкту, краще купувати нерухомість на етапі 50% завершення будівництва. Так можна і гроші заощадити, і знизити ризики довгобуду.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 18.09.2020 | Переглядів: 1300 | новостройки, квартира, Недвижимость

Читайте також на цю тему: